Malin och Johan köpte vingård på Mallorca

Malin Och Johan Köpte Vingård På Mallorca

Efter fem års letande hittade Malin Gårdinger Lidby och Johan Lidby sitt drömhem – en vingård från 1700-talet på Mallorca. Drömmen är att exportera ekologiska viner, men det ska få ta den tid det tar. – Vi ser det som vårt sista stora projekt som vi vill ska vara livet ut. Då gör det ingenting om det tar tid, försäkrar Malin.

– Här växte det ogräs och mandelträd innan. I fjol planterade vi våra första vinstockar. Men de första druvorna är alltid små och ger ingen skörd, säger Malin Gårdinger Lidby som är nybliven vinodlare på Mallorca.

–De första åren skördar man inga druvor utan fokuserar på att få vinrankans rötter att växa sig starka, berättar hon.

Malin Gårdinger Lidby och Johan Lidby håller på att förverkliga sin dröm om en vingård – på Mallorca. Foto: Privat

Malin rattar vant den robusta kubotan när hon visar mig markerna. Över sluttningarna som omger den nyinköpta 1700-talsgården växer rader med späda vinstockar. Två vita får ligger intill en stenmur och tittar mot oss medan några ulliga lammungar lekfullt jagar efter varann.

Vi befinner oss utanför det lilla samhället Alaró på Mallorca där Malin Gårdinger Lidby, 50, och Johan Lidby, 53, hittat sin dröm – ett vackert traditionellt stenhus omgivet av stora marker. Här planerar de inte bara för framtida vinskördar utan även för vineri, gårdsförsäljning, vinprovning och övernattning.

Det är ännu långt dit. All ny verksamhet behöver tillstånd, liksom all renovering. Gården, som har namnet Son Antem, köptes för ett år sedan men de har ännu inte kunnat påbörja renoveringen.

– Vi hoppas kunna få kommunens tillstånd efter sommaren.

Tillbaka vid den vackra stenlagda gårdsplanen träffar jag Johan.

– Fem år är en realistisk målsättning, svarar han på frågan om när drömmen kan bli verklighet. Då ska vi ha vår första ekologiska årgång klar för export.

Att de en dag skulle bli vinodlare var ett beslut som växt fram under lång tid. Bara att hitta gården tog dem fem år. Till en början hade de inte råd, men de fick sålt sitt tidigare hus och när ägarna sänke priset slog de till. Son Antem är deras fjärde hus på Mallorca.

– Vi hade aldrig köpt det som vårt första projekt, säger Johan. Vinproduktion är en jordbruksindustri och man måste veta vad man ger sig in på.

Vinglas med rödvin och rankor i bakgrunden.
–Vi har bara ett liv, och då är det bara att satsa, säger Malin.

– Men vi ser det som vårt sista stora projekt som vi vill ska vara livet ut. Då gör det ingenting om det tar tid, försäkrar Malin. Vi har bara ett liv, och då är det bara att satsa!

Johan berättar hur en dag kan se ut:

– Varje dag är vi ute på odlingarna och pratar med gubbarna. Vi har en grävmaskin för att förbereda för nya planteringar, och traktorer för att plöja, och vi sätter upp bevattningsanläggningar. Just nu har vi många möten med arkitekten.

– Vissa dagarna rensar vi ogräs från morgon till kväll, säger Malin som berättar att de har god hjälp av grannens får.

– Nu innan vinrankorna får blad får de beta fritt bland vinodlingarna. 

Hon försäkrar att båda gillar att hugga i.

– Vi blir rastlösa om vi inte har något projekt.

Johan nickar.

– Vi vill båda vara ute och arbeta i naturen, vi vill själva välja druvsorter och vara med och plantera och skörda.

Den praktiska erfarenheten får de via Johans son som har varit vinmakare i Australien.

– Simon kommer vara vår operativa vinmakare, säger Johan och tillägger:

– En vingård är en cykliskt rörelse, varje år är nytt och vinstockarna blir äldre, och man själv utvecklas som individ. Den rörelsen är väldigt givande. 

Vinrankor, berg i bakgrunden.
–Vi är övertygade om att vi kommer nå vår dröm, säger Malin.

Men hur mycket de än gillar att jobba ser Malin och Johan till att ha söndagen fri. Johan berättar att han från uppväxten i Frankrike minns söndagen som den stora familjedagen.

– Så är det även här i Spanien. Då tar vi en lång söndaglunch enligt traditionen, berättar han.

Han försäkrar att de oftast beställer husets vin, som brukar komma från någon av traktens vingårdar.

– Vi nördar inte om vinet utan njuter istället.

Jag blir nyfiken på hur byggnaderna ser ut invändigt, och Malin visar mig in i ett rum med en gammal olivpress, som ofta bevarats som inredningsdetalj på öns äldre gårdar.

– Här drömmer vi om en gårdsbutik och vinprovning, säger hon och visar med handen över den rymliga lokalen med stenväggar och träbjälkar i taket.

Längs ena väggen står ett antal fåtöljer och en schäslong i klassisk mallorkinsk stil som Malin, som har ett inredningsföretag på Mallorca, har köpt second hand. Schäslongen är omklädd i ett vackert blåmönstrat tyg.

– Det här tyget har jag köpt från England och jag har fått hjälp av en lokal tapetserare. Om jag inte säljer dem så kommer jag inreda med dem här på gården.

Efter visningen går vi upp till den lilla lägenheten där Malin och Johan bor i väntan på att de ska kunna börja renovera. I den här delen av huset har de fem lägenheter som de drömmer om att hyra ut.

– Men vi vill göra allt by the book, säger Johan. Vi vill inte riskera att något fördröjs. Så den här lägenheten på 36 kvadrat kommer vara vårt hem ett tag till. 

– Men vi är övertygade om att vi kommer att nå vår dröm, säger Malin. Annars hade vi inte hoppat på det här. Andra ser kanske tråkiga rum och stenig mark, men vi har målbilden klar i våra huvuden.

Karolina Kallentoft

Frilansande journalist och copywriter boende i Palma. Redaktör för tidningen Mallorcaliv.