Månskenspaddling i fullmånens sken

Månskenspaddling I Fullmånens Sken

En magisk augustikväll paddlar vi kajak under fullmånens sken. Varje paddeltag klyver sakta det mörka, sammetslena vattnet. Känslan av tid och rum försvinner i sensommarnatten.

Text: Hélène Lundgren / Foto: Felix Oppenheim

I slutet av sommaren när augustimånen är stor arrangerar Friluftsfrämjandet Norrviken en kajakpaddling under fullmånens glänsande silversken. Vi möts nere vid Segeludden, på Edsvikens strandkant och här ligger ett helt gäng färglada kajaker och väntar på oss likt en burk lockande karameller i den vackra solnedgången. Denna kväll har 19 deltagare och fem ledare dykt upp inför kvällens månskenspaddling. Norrviken brukar ha kajakpaddlingar varje onsdagskväll, klockan 18.00 och avdelningen är mycket aktiv, med fokus på kajakpaddling och långfärdsskridskor. 

Varning för svag is!

– Förra året hade vi 53 paddlingar till platser som Birka, Ängsö, Arholma och Österfärnbo med 1100 anmälningar totalt. Av dessa är det ungefär 200 deltagare som deltar i våra nybörjaraktiviteter. Månskenspaddlingen är en ny tur och på vintern har vi bassängträning, berättar Urban Jonsson som är en av kvällens kajakledare. 

Norrviken har valt att köpa in ett helt gäng nya kajaker av olika märken, modeller och färger för att alla deltagare ska kunna prova sig fram till vilken kajak de trivs bäst med. Alla väljer var sin kajak och det tar lite tid innan alla har hittat rätt paddel, kapell och flytväst. När alla väl har packat i sina kajaker, bär det av söderut i den nära 8 km långa viken. Solen står lågt och skiner ännu med sin allra varmaste ton vilket får sensommarkvällen att riktigt glöda. Vi paddlar söderut, förbi de branta klipporna vid Falkberget, på Edsvikens östra kant. Det är underbart att vara ute och paddla igen och tyst glida fram över sjön.

Kajak framför ett klippblock i kvällssolen.
Solen skiner ännu med sin allra varmaste ton.

Plötsligt dyker det upp en stor älg på avstånd. Det är konstnären Ulf Öhrströms, 150 kg tunga älg i plåt som han gjorde 1985, av en gammal oljecistern som skulle slängas. Den står vid Älggrundet, där många fritidsbåtar har gått på grund och en röd boj markerar platsen. Älgen har fått en del kulhål genom åren och många tycks tro att det är en riktig älg. Konstnären har även haft tankar på att måla dit blod runt kulhålen samt en tår i ögat. Framför älgen tar vi ett gruppfoto innan gruppen paddlar vidare och kommer in i Danderyds kommun. Vi är på väg mot Ulriksdals slott där det blir ett litet fikastopp. Kajakerna dras upp vid grässlänten på baksidan av slottet och termosar, smörgåsar samt nyinköpta kanelbullar plockas fram ur de vattentäta skotten.

Ulf Öhrströms 150kg tunga plåtälg står stadigt på Älggrundet.
Ulf Öhrströms 150kg tunga plåtälg står stadigt på Älggrundet.

Ulriksdals slott byggdes på 1600-talet och Drottning Kristina tyckte så mycket om slottet, att hon höll sin kröning där, år 1650. I slottsträdgården har det odlats växter ända sen slottet byggdes och trädgårdscaféet serverar en vegetarisk buffé, som är mycket populär. På slottsområdet ligger även Ulriksdals Wärdshus samt slottsteatern ”Confidencen”. Teatern invigdes 1753 och brukade användas av Gustav III och Carl Michael Bellman. Under många år stod den historiska slottsteatern tom, innan operasångerskan Kjerstin Dellert fick upp ögonen för den fina teatern. I mitten av 90-talet återuppstod den efter flera års renovering. På sommaren visas här opera, balett och konserter på den gamla teaterscenen.

Vi tar en fikarast vid Ulriksdals slott i Edsviken
Vi tar en fikarast vid Ulriksdals slott i Edsviken.

När vi har fikat klart har det mörknat och månen tittar så sakta fram bakom träden. Till en början skyms månen av dramatiska moln, men de lättar och fullmånen visar sig lagom till att vi ska packa i kajakerna. Det är dags att tända pannlamporna och bege sig ut på det mörka vattnet igen. 

– Följ ledaren och håll ihop ganska tajt, säger Urban Jonsson på vägen hem. 

Två paddlare i månljus
– Alla koncentrerar sig och folk blir alldeles tysta. Vi hamnar i en slags kollektiv meditation, säger ledaren Lars Sundström. 

Sjön ligger nu helt stilla och mörk med fullmånen som svagt lyser upp vår färd. Som ett pärlband syns alla pannlampor på en rad och allt tystnar. Det enda som hörs är det svaga ljudet av plasket från paddlarna när de skär genom vattenytan. 

– Alla koncentrerar sig och folk blir alldeles tysta. Vi hamnar i en slags kollektiv meditation, säger ledaren Lars Sundström. 

Vi följer den västra sidan av Edsviken tillbaka till Segeludden och det är helt magiskt att sakta glida fram över det mjuka vattnet. 

Det är helt magiskt att sakta glida fram över det mjuka vattnet.
Det är helt magiskt att sakta glida fram över det mjuka vattnet. 

– Det ser ut som att fören bryter vattnet när månen reflekteras i vattnet, säger Linda Junker. 

Siluetten av plåtälgen syns lite svagt i mörkret och på avstånd ser den riktig ut. Vi paddlar på båda sidor om älgen och det går undan när vi klyver det lena vattnet med varje paddeltag. 

Plåtälgen i mitten av sjön
Älgen står orädd kvar när vi glider förbi på bägge sidor.

– Det är så njutbart att bara glida fram i mörkret, säger Ann Ljunglund.

Det är bäcksvart ute nu, men fullmånen lyser upp sjön så bra att pannlampan egentligen inte behövs. Den stör bara i den vackra sensommarkvällen så jag stänger av min. Vi paddlar på bra och det känns som att de fem km på vägen tillbaka går fortare än på vägen dit. 

– Jag har aldrig paddlat i mörker tidigare och det känns som att vi forsar fram när man har fått upp farten, säger Åsa Rydén. 

vatten och stadsljus i bakgrunden
Fullmånen lyser upp sjön så bra att pannlampan egentligen inte behövs.

Klockan 22.00 är vi tillbaka och börjar dra upp kajakerna som torkas ur och bärs upp till förråden.

– Det var en magisk kväll och det känns som själavård i storstan, sammanfattar Lars Sundström kvällspaddlingen. 

Innan vi lämnar Edsviken får jag syn på en ung, tanig räv som har dykt upp bland kajakerna. Det har verkligen varit en mycket fin naturupplevelse denna sensommarkväll, mitt i storstaden.

siluetter av kajaker i mörkret

Att tänka på vid kvällspaddlingar

* Paddla inte ensam 

* Paddla inte på okända vatten och var försiktig med bojar och båtlinor som kan vara svåra att se i mörkret. 

* Paddla inte i dåligt väder.

* Ta med en pannlampa.

* Ljusstavar som sätts fast i remmen till pannlampan är ett riktigt smart sätt att enkelt synas på vattnet under en kvällspaddling. När ljusstavarna knäcks så lyser de med ett blått sken. 

* En pannlampa eller en ficklampa i en glassburk som spänns fast under ett spännband därbak på kajaken ger ett svagt sken som inte bländar andra.

* Reflexer kan också vara bra att ta med sig.

* Kompass är bra att ha om man är ute på större vatten då det är lätt att tappa orienteringen när det är mörkt.

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.