Maria: ”Träning räddade mig ur förlossningsdepressionen”

Maria: ”Träning Räddade Mig Ur Förlossningsdepressionen”

Att träning har en positiv inverkan på psyket känner de flesta av oss till. Men att det går att träna sig ur en depression kanske inte lika många vet. När Maria drabbades av en förlossningsdepression efter att ha fått sonen William var det träningen som räddade henne tillbaka till livet. Här är hennes berättelse.

Maria och Mårten hade varit tillsammans i två år när de bestämde sig för att bilda familj. Eftersom de visste att det kunde ta tid att bli gravida, så förberedde de sig på det. Så mycket förberedda de sig, att när Maria plussade redan på första försöket kom det som en chock.

– Det kanske låter konstigt, men jag var inte alls beredd, vilket gjorde att allt började helt fel. Till att börja med kände jag mig snuvad på sommaren. Jag hade massor med planer på vad jag skulle göra och istället fick jag gå runt och må dåligt.

Graviditeten fylldes av illamående och trötthet. Maria, som alltid varit en aktiv person, hamnade i en svacka och tränade inte alls.

Efter nio månader kom nästa besvikelse. Förlossningen blev långdragen och tuff. Maria förlorade massor av blod och när William slutligen kom upp på hennes bröst var hon totalt utmattad. Den känsla av överväldigande kärlek och eufori som hon hört så mycket om uteblev helt och istället ville hon bara bli lämnad ifred.

Den närmsta familjen förstod redan när de kom och hälsade på den lilla familjen på BB att något var fel.

– William låg ensam i sin lilla plastbalja och jag satt så långt jag kunde komma ifrån honom, det är klart att de reagerade, säger Maria med ett sorgset skratt.

Den första tiden med William är fylld av minnesluckor för Maria. Bild: Unsplash

Men riktigt hur illa det var ställt med henne tror inte Maria att någon förstod. Även om hon minns att hon ringde sin lillasyster och storgrät så fort hon kommit hem från sjukhuset.

– Känslan jag upplevde var total panik. Jag hade fått ett barn som jag inte ville ha, men jag hade ingen returrätt på honom. Jag visste verkligen inte vad jag skulle göra, minns Maria.

Hennes syster försökte trösta så gott hon kunde men det hjälpte inte mycket. Den första tiden med William är full av minnesluckor för Maria, och de få minnen hon har är tunga och smärtsamma. William skrek mycket, amningen kom inte igång, Maria höll sig undan från folk. Hon vet att hon berättade en del om hur hon mådde, för sina närmsta, men också att hon dolde mycket.

– Skuldkänslorna var enorma. Jag hade hela tiden känslan av att det var något fel på mig som förälder.

Det är först i efterhand Maria kan prata om tiden då hon mådde som värst. Men fortfarande inte om allt.

– Det finns saker som jag sa till William när han var nyfödd, hemska saker, som jag inte kunnat berätta för någon om och som jag skäms för och mår fruktansvärt dåligt över än idag.

När William var tre månader gammal hände något som skulle komma att förändra livet för den lilla familjen. Maria hade fått tips om en träningsgrupp med föräldralediga mammor som startat mamma-barn-gympa i Rålambshovsparken i Stockholm, strax intill där hon bodde då, Hon bestämde sig för att gå dit och testa och fastnade direkt. Minst gånger i veckan träffade hon de föräldralediga mammorna och för första gången på länge började Maria känna något som liknade glädje i livet igen.

­– Det var både för att jag plötsligt funnit en plats där jag kände mig hemma, men också för att själva träningen gjorde skillnad rent fysiologiskt.

Maria mådde så bra av sin träning att hon snart började utöka träningstillfällena, först med löprundor med barnvagnen och sedan genom ett träningsprogram som hennes privata tränare utformat åt henne att utföra därhemma.

Sakta men säkert började livet kännas ljusare och när William blivit sex månader hade Maria börjat hitta tillbaka till sitt gamla jag igen.

För Anders Hansen, specialistläkare i psykiatri, låter det inte orimligt alls att Maria lyckades träna sig ur sin depression själv.

Han menar att träning har samma, och till viss del även bättre, effekt än antidepressiva mediciner, och dessutom fördelen att man slipper biverkningar.

– Jag har studerat mängder med stora och välgjorda studier som stödjer det här, och samtidigt kunnat se ett mönster i mitt eget kliniska arbete att patienter som varit fysiskt aktiva återhämtat sig lättare från depressioner och ångest och fått färre återfall, än patienter som inte varit fysiskt aktiva, säger Anders Hansen

Patienter som är fysiskt aktiva återhämtar sig snabbare från depressioner, säger Anders Hansen som är specialistläkare i psykiatri och författare till boken Hjärnstark. Fotograf: Stefan Tell

Han förklarar att han själv inledningsvis också blivit förvånad över att träning visade sig ha så pass stora effekter på hjärnan som det faktiskt har, men mest över att siffrorna bagatelliserades så.

– Det gör att nästan ingen har vetat om det här och det vill jag ändra på, säger Anders Hansen.

I sin bok Hjärnstark (Bonnier) förklarar Hansen att vad som bland annat händer när man konditionsträning är att man bildar BDNF, ett ämne som är viktigt för hjärnans välmående och som visat sig vara något man lider brist på vid depression. Även nybildningen av hjärnceller kickas igång vid träning, en process som motverkar depression och som visat sig bromsats ner hos nedstämda personer.

Idag är Maria helt återställd från sin depression. Hon har lämnat den tuffa tiden bakom sig och njuter av sitt barn och tillvaron de har idag.

– Även om vi hade en tuff start har inte William tagit skada av den, och idag känner jag med hela mitt hjärta att han är det bästa som hänt mig.

Men steget att skaffa fler barn har inte varit lätt för Maria att ta.

– Jag har varit väldigt rädd för att jag ska råka ut för samma sak igen, även om jag idag vet att jag är bättre rustad nu än när jag fick William. Idag vet jag hur enormt viktig träningen är, så om jag skulle bli gravid igen skulle jag både träna hela graviditeten igenom, men också fortsätta direkt efter förlossningen. Det finns så mycket bra anpassad träning, så varken graviditet eller förlossning behöver vara något hinder.

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.