Marianne började äta och gick ner i vikt

Marianne Började äta Och Gick Ner I Vikt

Marianne hade jojo-bantat i hela sitt liv och testat alla dieter och metoder som fanns. Med medvetet ätande hittade hon ett nytt sätt att förhålla sig till maten. Och gick ner i vikt på köpet.

Text: Helen Bjurberg Bild: Maria Östlin

Det började som så ofta förut. Många goda middagar och desto färre turer i motionsspåret hade satt sina spår och det var dags för Marianne att ta tag i sina extrakilon, igen. Det var inte första gången. Hon hade testat otaliga dieter i sina dagar. Men den här gången kändes det annorlunda. Hon beskriver själv att tiden var mogen på något sätt, att hon fått ett annat synsätt. Dessutom hade hon med åldern blivit mer medveten om hälsoriskerna med sin trivselvikt, vilka hon tog allvarligt på. Ambitionen nu var därför inte att i första hand gå ner i vikt snabbt och lätt utan att göra mer långsiktiga och hållbara livsstilsförändringar.

– Det svåra är ju trots allt inte att gå ner i vikt, utan att behålla den nya vikten, säger hon, vis av erfarenhet.

Hon hade dock ett problem. Hur skulle hon få med sambon Jörgen på tåget? Det var mestadels han som stod för matlagningen därhemma och utan honom delaktig var hon rädd att en livsstilsförändring var dömd att misslyckas.

– Jag är dansk och i Danmark räknar vi inte kalorierna, där äter vi dem, säger han med ett smittande skratt och en retsam blick som inte gör det svårt att förstå Mariannes farhågor.

Marianne tog hjälp av en kostrådgivningssajt, där hon visste att hon kunde få både stöd och hjälp men också handfasta råd och bra recept. Här blev hon introducerad till medvetet ätande vilket betydde att hon i första hand inte fick råd om vad och hur mycket hon skulle äta utan istället få insikt om hur hon valde, tillagade och åt sin mat. Hon lärde sig att lyssna till kropp och reflektera över sina måltider, och plötsligt fann hon sig planera dem på ett sätt som hon inte gjort förut. Planeringen gjorde i sin tur att det blev mycket roligare än tidigare att tillaga maten, och att äta den.

– Jag som alltid flytt köket började involvera mig mer och mer, säger hon och förklarar hur det ena ledde till det andra.

När hon planerat måltiden, valt råvaror med omsorg, tillagat och serverat det vackert blev det naturligt att hon ville njuta ordentligt. Och när hon njöt av maten blev det automatiskt att hon åt den långsammare. Vilket i sin tur ledde till att hon hann uppfatta kroppens signaler bättre och reagerade på när hon blev mätt.

En av de förändringar som Marianne gjorde var att börja välja råvaror med omsorg. Foto: Unsplash

Till hennes stora förvåning och glädje tog det inte lång tid innan Jörgen också började visa intresse för hennes nya livsstil och snart hjälpte och stöttade han henne helhjärtat.

Medvetenheten har gjort att paret blivit mycket mer noggranna med vad de stoppade i sig. Idag väljer de helst närproducerat och lagar all mat från grunden. Bra råvaror får maten att smaka bättre och framförallt mer, tycker de. Helst väljer de protein i form av fisk eller fågel med grönsaker till. Kolhydrater undviker de, men eftersom Marianne sedan tidigare har glutenintolerans, var den omställningen inte särskilt stor. Svårare var det att tänka om vad det gäller fett.

– De gamla råd man alltid fått, om att akta sig för fett, sitter djupt, men när jag började lyssna till kroppen märkte jag hur fel de egentligen var, säger hon.

Marianne är förbluffad över hur lätt det varit att bryta sina gamla, dåliga vanor och skaffa nya, bra. På ett halvår har hon gått ner sex kilo, men hon vill avdramatisera själva viktnedgången och istället lägga fokus på allt annat positivt det medvetna ätandet har gett henne. Framförallt är hon piggare och känner sig friskare än på länge.

– Och kolesterolet, som hade börjat stiga så pass att läkaren ville att jag skulle börja medicinera för det, det har återgått till bra värden, säger hon nöjt.

Ät och må bra – så här funkar mindful eating!

Ulrica Boajé är KBT-samtalsterapeut och mindfulnessinstruktör och driver kurser i mindful eating eller medvetet ätande på KBT-fabriken, på Ekerö, utanför Stockholm. Hon förklarar att mindful eating är en förlängning av mindfulness vilket innebär att vara medvetandet närvarande här och nu. Vidare poängterar hon att det inte är någon diet utan en livsstilförändring som innebär att man utvecklar ett medvetet förhållande till maten och till kroppens behov.

– Man lär sig bland annat att lära sig skilja på hunger, sug, triggers, känslor och impulser och att förhålla sig till dem på olika sätt, säger hon och förklarar hur vi för att kunna göra det behöver kunskap, bland annat om hur vi rent biologiskt fungerar.

Är du verkligen hungrig eller är du bara sugen? Det är bra att skilja på olika känslor och impulser för att kunna förhålla sig till dem på olika sätt. Foto: Unsplash

– Samhället har utvecklats i rasande fart medan våra hjärnor och kroppar fortfarande är kvar i stenåldern. Därför måste vi skaffa verktyg om hur vi kan leva i ett samhälle där det finns mat i överflöd, medan våra hjärnor fortfarande är programmerade för ett underskott av föda.

Många som kommer till Ulricas kurser har med sig uppgivenhet, skam-, och skuldkänslor efter tidigare misslyckade bantningsförsök, vilket hon lägger stor vikt vid att försöka arbeta bort.

– Att misslyckas med en diet är ju i själva verket något bra. Det är ett bevis på att du har lyssnat på din kropp, och det är ju det vi ska göra. Men vi är vana vid att mat är en kamp, och att den som inte kan hålla en diet har dålig karaktär, konstaterar Ulrica.

Med mindful eating lär man sig att byta ut den inre kritikern, som är dömande och kritisk, och börjar istället bry sig om och vårda sig själv. Målet är att mat och att äta ska vara njutningsfullt, stress- och kravfritt och något som ska få ta plats och vara till glädje i våra liv.

Ulrica Boje råder sina klienter att dra ner på kolhydrater och socker. Foto: Unsplash

Eftersom varje kropp och person är individuell fokuserar inte mindful eating på vad du ska äta utan på när, var, hur och framförallt varför du äter.

– Det enda jag egentligen rekommenderar är att du ska dra ner på kolhydrater och socker, eftersom det påverkar ditt blodsocker och din insulinproduktion så kraftigt. Annars lägger jag mig inte i vad du väljer att stoppa i dig, men ju mer du börjar lyssna på din kropp desto mer kommer du börja välja råvaror som är rena, naturliga, och med bra tuggmotstånd och välja bort sådant som du inte vill ska bli en del av din kropp.

Kursen, som är sex veckor lång, vilar tryggt på forskning inom såväl psykologi och sociologi som evolutionsbiologi och fysiologi och i den ingår både teori och praktik, samt hemuppgifter i sann KBT-anda.

Ulrica poängterar att medvetet ätande inte är någon quick fix-metod som kommer resultera i något viktras, utan två till tre kilo är normalt vad deltagarna brukar förlora under den sex veckor långa kursen. Efter det fortsätter du resan på egen hand.

– Det fantastiska är att du även kan ta hjälp av mindful eating för att gå upp i vikt, behålla den vikt du har, arbeta bort en ätstörning eller bara få ett kravfritt förhållande till mat, om det istället är det du är ute efter och din kropp behöver, säger hon.

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.