Med ett sus upp till skidbacken

Med Ett Sus Upp Till Skidbacken

Mercedes första moderna elbil är en fyrhjulsdriven suv.  När Gazzines testförare provkör EQC 400 4Matic i elbilshuvudstaden Oslo bjuds hon på både körglädje och förståndig teknik som ger maximal räckvidd. Men prislappen på det här strömmade fordonet får en att hisna.

Text och foto: Ia Wadendal

OSLO. Centrum i den norska huvudstaden är osedvanligt tyst för att vara en storstad. Det beror i hög grad på att nästan alla kör med elbil här. Batteribilarna är subventionerade och får köra i buss- och spårvagnsfiler. Vi drar ner vindrutorna och möts av det svagt vinande ljudet från elmotorerna i bilarna vi passerar. Nu är det dags att köra upp längs den kurviga vägen till skidbackarnas eldorado – Holmenkollen. Provar sportläget och kickar ner gaspedalen. Jisses. Vridmomentet på 765 Newtonmeter är med från 0 kilometer i timmen, och motorn levererar över 400 hästkrafter. Det märks. Jag och min kollega tittar på varandra och ler stort. Körkänslan är oslagbar. Och den behöver sannerligen inte kompletteras av några motorvrål.

Men det går att vara både sportig och förståndig i den här bilen. Det smartaste körläget om man vill maximera räckvidden heter förstås ”maximum range”, och innebär att bilen ser till att man håller fartgränserna för att säkert kunna nå nästa laddstolpe. Ett litet motstånd i gaspedalen när jag trycker för hårt påminner om att det här körläget är inlagt. Med paddlarna på rattstången går det att reglera bromskraftåtervinningen i flera steg – i det högsta behöver man i princip inte använda den vanliga bromspedalen alls.

Interaktiv navigering och röststyrning finns.

Det finns också en EQC-app till smarttelefonen där föraren bland annat kan värma upp bilen i förväg och ställa in en rutt som inkluderar lämpliga laddstopp.

Interiört är kupéutrymmet ljust och rymligt. Hissar man som jag upp förarstolen ganska högt så kan a-stolparna dock ta en del av sikten vid vänstersväng. Kupén känns föredömligt ljudisolerad – det tränger knappt in något brus alls från omgivningen – återstår att se hur isoleringen klarar den oförlåtande asfalten på svenska vägar. Förarstolen har minnesfunktion och går att ställa in i individuella lägen, om man valt den högre utrustningsnivån ”premium plus”. De två skärmarna är stora, tydliga och intuitiva. Bagageutrymmet är något mindre än i syskonet GLC men känns ändå rymligt och det går att packa in grejer på hela 1460 liter om man fäller baksätet.

Den aktiva säkerheten i Mercedes EQC är givetvis tiptop, även om det känns lite märkligt att  förarassistanssystemet med adaptiv farthållare och undanmanöverassistent för fotgängare kostar 12 900 kronor extra. Mercedes har lagt ner mycket energi på att skydda batteripaketet vid krock – det är inneslutet i en separat ram med egna deformationszoner. Det finns också ett system för att stänga av högspänningskontakterna om bilen blir påkörd. Allt handlar förstås om att utesluta risken att bilen börjar brinna vid en olycka.

Stolarna ställs in med hjälp av knappar i dörrpanelen.

Räckvidden på den här fyrhjulsdrivna elsuven ska ligga mellan 37 och 41 mil. Mercedes har testat den och de vattenkylda batterierna både i svensk iskyla och i öknens hetta. Utvecklingschefen Michael Kelz är uppfriskande rak när han på presskonferensen konstaterar att EQC inte kommer att rulla runt 40 mil när det är minus 20 ute:

– Under vintertid får man räkna med en räckvidd på ungefär 260 kilometer. Vi måste vara ärliga mot våra kunder och berätta att verklighetens körning i hög grad beror på väder- och klimatförhållanden, säger Michael Kelz.

Och så priset då. 798 900 kronor är mycket att punga ut med. Men denna elsuv från Mercedes är ändå lite, lite billigare än konkurrenterna från Audi, Jaguar och Tesla. Och klimatbonusen på 60 000 kronor betalas ju ut efter sex månaders ägande.

I Oslo centrum får elbilar röra sig fritt. Nåja, nästan. Parkering på trottoaren är faktiskt inte tillåtet.

För en företagare med tjänstebilsförmån och en klimatbilspolicy kan förstås Mercedes EQC vara något att överväga. Företagsleasingen kostar från 8 995 kronor i månaden och driftskostnaderna är låga. Köparen slipper de höga bensinpriserna och malus-skatten. Den låga årsskatten på 360 kronor och ett förmånsvärde på cirka 3000 kronor är också bra argument för leasing av en Mercedes EQC.

Med en egen laddbox i garaget hemma är det fullt möjligt att bara behöva ladda bilen en gång per dygn, och kunna köra rätt många mil med en bonusberättigad nollutsläppsbil varje dag.

Men den som är sugen måste förstås ta med i beräkning att bilen troligen bara rullar 25-26 mil per dag under vintermånaderna – och då är det ändå bra att ha nära till en laddstolpe med kapacitet för snabbladdning.

Här går det att lasta fler grejor än vad vi gjorde.

Väljer man några av de många tillvalen eller ett bättre utrustningspaket blir köpeskillingen betydligt högre. Med ”premiumpaket plus” för 55 000 kronor får man en eljusterbar förarstol med minne, head-up display och ett parkeringssystem med 360-graders kamera. För den som vill dra det tillåtna släpet på 1800 kilo kostar en elektriskt infällbar dragkrok 11 100 kronor. Plussar man på med tillvalen är prislappen för den här bilen snart uppe i samma summa man får släppa ifrån sig om man köper den dyraste Teslan.

En version av texten har tidigare publicerats i tidningen ATL.

Grågrått är bara förnamnet. Tur att det fanns ett par färgglada mackapärer bredvid.

Fakta/Mercedes EQC 400 4MATIC

Pris från: 798 900 kr

Skatt: 360 kr/år

Motor: 2 asynkrona elmotorer på sammanlagt 300 kW, litiumjon-batteri 80 kWh

Växlar: automat, 4-hjulsdrift

Garantier: nybil 2 år, vagnskada 3 år, batteri 8 år (16000 mil)

Förbrukning: 20,8 kWh/100 km (NEDC)

CO2-utsläpp: 0 g/km (NEDC)

Räckvidd: 374-417 km

Snabbladdning: ca 40 minuter

Toppfart: 180 km/tim

Effekt: 408 hk (300 kW)

Vridmoment: 760 Nm

Acceleration: 0-100 km/tim på 5,1 sek

Tjänstevikt: 2420 kg, kan skilja beroende på bilens utrustning

Max släpvagnsvikt: 1800 kg

Längd/bredd/höjd: 476/188/162 cm

Omdöme:

Plus: Mycket bra körkänsla och innovativ teknik. Fullgod räckvidd.

Minus: Väldigt dyr. Lite blek design.

Ia Wadendal

Har arbetat som journalist i 32 år. Stor bredd i journalistiken och skriver om allt från samhälle, politik, ekonomi, sjukvård och forskning till skåneguider, nya bilar, innovativ teknologi och framtidens mobilitet.