Med tåget hem från Bangkok – 7 länder på 80 dagar

Med Tåget Hem Från Bangkok – 7 Länder På 80 Dagar

Allt fler väljer att åka med tåg men de flesta begränsar sig till Europa. För den mer äventyrlige går det däremot fint att ta tåget betydligt längre än till Paris. Vi tog tåget hem från Bangkok, en resa på 80 dagar genom sju länder och samtliga klimatzoner.

6/3 Bangkok 
När vi tar taxin till stationen är det fortfarande mörkt ute och Bangkok sover. Men när tåget 30 minuter senare rullar ut från perrongen har mångmiljonstaden sakta börjat vakna upp till en ny dag. Jag njuter av vetskapen om att för oss är detta bara den första etappen på en lång resa, en resa som ska ta oss med tåg, båt och buss, hela vägen från Bangkok och hem till Kalmar. 

Soluppgång över det uråldriga tempelområdet Angkor Wat.

Djungelvandring och paradisstränder i Kambodja
Kambodja är ett relativt nytt turistland med ett mörkt förflutet som fortfarande anas genom en viss ängslighet hos befolkningen. Under Khmer Rouges styre mellan 1975 och 1979 avled eller dödades runt två miljoner människor och landet isolerade sig från omvärlden.
Men under senare år har Kambodja blivit ett populärt turistland, inte minst för de som tröttnat på Thailands överfulla stränder. I södra Kambodja finns nämligen flera vackra öar och det går ännu att hitta orörda paradisstränder. 

Kambodjas stränder är fortfarande relativt oexploaterade.

Den strand som vi fastnade för hette Coconut Beach och låg på baksidan av party-ön Koh Rong. Där bodde vi fyra nätter i ett litet tält precis vid strandkanten. Om dagarna snorklade vi och läste böcker under de vajande palmerna och när det blev mörkt samlades vi runt lägerelden, tände rislyktor och simmade i marelden.

Kambodjas största turistattraktion är Angkors uråldriga tempelkomplex strax utanför den lilla staden Siem Reap. Vi cyklade ut innan gryningen för att tillsammans med hundratals andra turister se soluppgången över Angkor Wat, det största och mest berömda av Angkors tempel.
Men därefter gav vi oss av på små cykelstigar genom djungeln och kände oss som Indiana Jones där vi mitt i djungeln snubblade över den ena gamla tempelruinen efter den andra. Det går att se sig mätt på Angkor på en dag, men för en mer rimlig upplevelse rekommenderas minst två dagar bland de imponerande ruinerna.

Morgondimma vid foten av Kardemummabergen i Kambodja.

Ett betydligt mindre välbesökt turistmål är den lilla byn Chi Phat, precis vid foten av Kardemummabergen. Byn är speciell eftersom man tidigare till stor del försörjde sig på tjuvjakt, men nu i stället försörjer sig på lokalt förankrad och småskalig ekoturism. Jägarna har omskolats till guider och byn lever i dag på att arrangera mindre djungeläventyr för små turistgrupper och ensamma backpackers. 
Vi bestämde oss för en djungelutflykt på två dagar tillsammans med en ung guide och ett trevligt danskt par. Efter en lång dag i den fuktiga värmen var det oerhört skönt med ett kvällsdopp vid vattenfallet och en rejäl måltid lagad över öppen eld och nersköljd med risbrännvin.

Där i ljuslågornas sken fick vi även möjlighet att hör mer om hur livet ser ut för en ung människa i dagens Kambodja. Vår guide berättade om hur folkmordet satt sina spår och hur rädslan dröjer sig kvar.
Trötta av både vandringen och alla intryck, kröp vi ner i våra myggnätsförsedda hängmattor och somnade till ljudet insekter och vinden i träden, omgivna av djungelns kompakta mörker. 

Runda fiskebåtar på en folktom strand söder om Quy Nhon, Vietnam.

8/4 Quang Tri, Vietnam 
Jag står och hukar mig över den smutsiga squat-toaletten på det skakande tåget och känner att jag redan blivit expert på att ståkissa. Utanför det öppna fönstret passerar risfälten och det är en vacker skymning. Hela dagen har det varit molnigt och regnet hänger i luften. Det är vår i Vietnam och överallt syns blommande trädgårdar, odlingar och gamla vackra hus.

För en stund sedan passerade vi floden vid Quang Tri,men precis innan stannade tåget och ett meddelande hördes i högtalarna. Här fanns förr den demilitariserade zonen. Den zon som under många år delade landet i nord och syd.  Jublande musik spelas när tåget tuffar vidare och jag inser att det är inte för inte som detta kallas för ”Återföreningsexpressen”. Järnvägen sträcker sig från Ho chi Minh City (Saigon) till Hanoi och byggdes efter kriget som en viktig del av återföreningen mellan Nord- och Sydvietnam.

Grillade Pilgrimsmusslor i Quy Nhon.

Kulinariskt mecka och grottäventyr i Vietnam
Under senare år har turismen blomstrat även i Vietnam och här finns massor av alternativ för den som längtar efter sol och bad. Men landet lämpar sig även för den mer kulinariskt sinnade turisten. I världsarvstaden Hoi An är det lätt att känna att antalet måltider inte räcker till för alla de restauranger och rätter man skulle vilja pröva. Ett bra ställe att börja på är Vy’s Market Restaurant & Cooking School, här kan man pröva sig igenom både mer och mindre kända vietnamesiska rätter, vad sägs om White rose dumplings eller kanske kokad grishjärna?  För den hugade erbjuder de även matlagningslektioner.

En annan pärla är den lilla kuststaden Quy Nhon, med sina fantastiska skaldjursrestauranger och sin kilometerlånga strandpromenad. Vi tog in på ett hostel strax söder om staden och varje kväll tändes hela bukten upp som av tusentals stjärnor. Enligt lokalbefolkningen var det fiskarnas hummerburar som lyste upp natten. Vi hyrde även en moped på vårt hostel och utforskade öde paradisstränder, risfält och små vietnamesiska fiskebyar. 

Även nationalparken Phong Nha Ke Bang i centrala Vietnam är väl värd ett besök. Här finns bland annat världens största grotta (Sơn Đoòng) men även hundratals andra grottor och ett fantastiskt vackert bergslandskap.

13/4 Någonstans mellan Hanoi- Nanning, Kina
Efter en fantastisk sista dag i Vietnam hoppade vi nyss på nattåget mot Nanning i södra Kina. Kupén är alldeles vit och alla bäddar är klädda i ett vitt sidenliknande tyg. På bordet ligger en vit duk och över fönstret hänger en vit gardin med blomsterbroderier.  Den ser med andra ord väldigt lyxig ut, men när vi kom in i kupén var den full av myggor och andra kryp. Som tur var så var den kinesiska kvinnan som vi delar kupé med mer förberedd än oss. Hon slet fram en fantastisk insektsspray som hon sprayade ner hela hytten med och nu tycks alla krypen vara borta (låtsas jag i vart fall för att kunna sova).

Det uråldriga möter det toppmoderna i Kina
Förutom det internationella tåget mellan Hanoi och Nanning tog vi bara snabbtåg genom Kina och med en hastighet runt 300 km/h tog vi oss fram snabbt och hann i gengäld med flera längre stopp. 
Men för den som är ointresserad av Kina eller har bråttom hem tar resan från Nanning till Peking endast 12 timmar och 18 minuter. Den går alltså att göra på en dag, för att redan dagen därpå fortsätta mot Mongoliet. 

Snabbtågen i Kina går i 300 km/h.

Först besökte vi Yangshou i södra Kina med dess avatarliknande bergslandskap. Därefter besökte vi den lilla bergsbyn Dazhai med sina traditionella risterasser. En fantastiskt lugn, vacker och fridfull plats jämfört med andra turistmål i Kina. 
Då den inhemska turismen under senare år exploderat är det på många håll både trångt och överfullt. Inte minst i denhistoriska staden Pingyao med sina hundratals gamla stenhus. Känslan av att ha gått igenom en tidsportal var ändå tillräckligt påtaglig för att göra Pingyao värt ett besök och de tusentals kinesiska turisterna blev nästan en sevärdhet i sig. 

Vandring längs den orestaurerade muren vid Huanghuacheng.

För den som vill besöka den kinesiska muren finns otaliga turer och platser att välja på. Vid Huanghuacheng kan du besöka en restaurerad del av muren och se hur den går ner i en sjö för att komma upp igen på andra sida. Men för den mer äventyrslystne så är det även möjligt att i närheten av Huanghuacheng ta sig till den orestaurerade delen av muren för att sedan vandra några kilometer på den. Du följer helt enkelt någon av stigarna från de små odlingarna i dalen hela vägen upp till muren och klättrar upp där den rasat ner. 
Spännande och en oerhört mäktig känsla då muren sträcker sig på toppen av berget och utsikten är magnifik åt alla håll. Dessutom träffar man knappt några andra turister där, vilket gör att du upplever det som om att du har en av världens mest välbesökta turistmål helt för dig själv.

TIPS FÖR TURISTER I KINA: Två saker som är viktiga att tänka på när man turistar i Kina är dels att det bara är vissa hotell som har ”tillstånd” att ta emot utländska turister vilket gör att det är en god idé att boka boende i förväg. Sedan innebär det som kallas ”the great firewall of china” att många av de webbsidor som vi är vana att använda inte är tillgängliga i Kina (som tillexempel Facebook, Gmail och Google). För att komma runt problemet kan det vara värt att ladda ner en VPN-tjänst på telefonen som gör det möjligt för dig att surfa ostört.

3/5 2018 – Gobiöknen
Jag vaknade just upp till en fantastisk soluppgång över öknen. Här och där växer det några enstaka grästuvor, i övrigt är det mest sand, döda djur och rovfåglar. Kinas mäktiga berg och floder har förbytts i ett platt och torrt landskap. 
På gränsen mellan Kina och Mongoliet stannade tåget mitt i natten för att byta ut samtliga tågunderreden. Denna procedur är ett måste för alla tåg, eftersom rälsen i Kina och i forna sovjet (Mongoliet och Ryssland) har olika bredd vilket gör att vagnarna inte “passar”. Två och två lyftes vagnarna upp i luften (med passagerarna ombord) och underredet med hjulen rullades bort för att ersättas med nya. En mycket märklig upplevelse som tog flera timmar.

Nomadliv på steppen i Mongoliet
En fördel med att resa hemåt är att man tenderar att fokusera på likheter snarare än skillnader. Vilket blev tydligt inte minst i Mongoliet där vi började känna igen mycket från Sverige, som den vilda naturen, renskötseln och kärleken till mejeriprodukter.
Eftersom Mongoliet är ett vidsträckt land utan en särskilt omfattande kollektivtrafik (och ett ofta bristfälligt vägnät) gör du klokast i att hoppa av tåget i Ulaanbaatar och i stället hyra en bil med chaufför för att ta dig runt i landet. Vi fick hjälp av vårt hostel att ordna en skräddarsydd tur som innebar att vi fick se både öken, berg och stepplandskap. Vi spenderade nätterna i gäst-jurtor hos olika nomadfamiljer och lärde oss att dricka vodka som en riktig mongol, d.v.s. innan man dricker första glaset så ska man skvätta vodka i samtliga väderstreck samt sätta en droppe i pannan. 

Mongoliet är kanske inget fantastiskt land för den kulinariske resenären då så gott som alla måltider baseras på vete, kött och mjölk, men för naturälskaren är det oslagbart.
Vi badade i iskalla vårfloder och lagade mat bland betande får, vi lyssnade på otaliga hyllningssånger om vilda hästar och vidsträckta vidder och upplevde mongolerna som både varma och gästvänliga människor. 

Det kan tyckas läskigt att hoppa av tåget och ha en vecka helt oplanerad. Men väl på plats i Ulaanbaatar finns det massor av olika turföretag att välja på och priserna är prutbara, så om du vill resa billigt är din rundtur i Mongoliet inget du vill boka i förväg. 

18/5 Någonstans i Sibirien
Efter ett dygn ombord på tåget börjar vi nästan känna oss som hemma, eller snarare som om vi är på läger eller sitter i fängelse. Det är en härlig känsla att passivt föras sakta men säkert framåt, hemåt. Oavsett vad jag gör för att fördriva min tid, även om jag bestämmer mig för att inte göra något alls, så kommer jag ändå vara framme i Moskva inom tre dygn.
Vi delar hytt med en äldre rysk dam som tagit med sig sina krukväxter på resan och med en ung japansk man som är på väg till ett au-pairjobb i Tyskland. I övrigt finner jag det fascinerande hur blandat det är med folk på tåget. Många äldre, en hel del barnfamiljer, en grupp soldater och en grupp skolflickor. De flesta verkar åka kortare sträckor så det återstår att se vilka som är kvar till slutet.

Våren anländer till Olkhon med knak och brak.

Försommar och smältande isar i Ryssland
I Ryssland gjorde vi tre längre stopp. Det första i Irkutsk (Sibiriens Paris) för att besöka ön Olkhon och Nikita´s Homestead, en samlingsplats för backpackers från världens alla hörn. Ön ligger mitt i Bajkalsjön som är världens största sötvattensjö och det var något med Olkhon som vi båda upplevde som nästan påtagligt magiskt, som att luften här var lite klarare, konturerna lite skarpare och naturen lite mäktigare. Därför blev jag inte alls förvånad då jag fick veta att öns norra udde är en viktig plats för Shamaner. 

Efter nästan fyra dygn på tåget var vi framme i Moskva och den moderna mångmiljonstaden tog emot oss med en ljuvlig försommarvärme. Vi passade på att njuta av livet i de pampiga parkerna med sina många statyer. Vem visste att ryssarna var så bra på att göra glass? 
I Moskva är tunnelbanan ett självklart val och de pampiga tunnelbanestationerna (folkets palats) är en sevärdhet i sig. En annan mäktig underjordisk upplevelse är ett besök i Lenins mausoleum. Trots att Lenin själv ville begravas jämte sin mor i St. Petersburg är han 100 år efter sin död fortfarande en av Moskvas största turistattraktioner och väl värd ett besök.  Men se till att välja rätt dag då det bara är öppet tisdag-torsdag och lördag, övriga dagar är han på restaurering.

Snabbtåg även genom Ryssland
Även mellan Moskva och St. Petersburg kan man ta snabbtåg och resan går på bara fyra timmar. Om du precis som vi bara har två dagar att spendera i detta kulturella mecka så gäller det att prioritera och då får du absolut inte missa Eremitaget, konstmuseet som är lokaliserat inne i Vinterpalatset. Där finns möjlighet att beskåda både Picasso, Rembrandt och Van Gogh. Men även om du inte är konstintresserad finns mycket annat att fascineras av i detta överdådiga palats utsmyckat med guld, marmor och ädelträ. 

Svenska och lakrits
Redan ombord på tåget mellan Sverige och Finland hälsades vi välkomna på svenska och kunde slå på datanätverket till våra mobiler utan hutlösa kostnader. Därmed kändes det som om äventyret var över och vår sista natt tillbringade vi på en finlandsfärja med dansband och saltlakrits.

30/5 2018 Stockholm – Kalmar, Sverige
Vi sitter nu på tåget och är snart framme i Kalmar och jag känner mig som en segrare. Vi klarade det, snart är vi hemma och kan man tänka sig… inte en enda minut försenade. 

FAKTA:
Tidsåtgång: 80 dagar
Visum: Sök gärna visum i god tid till Kina, Mongoliet och Ryssland. Visum till Thailand, Kambodja och Vietnam går utan problem att skaffa vid gränsen om du har ett svenskt pass.
Boende: Bör bokas i förväg till Kina, Mongoliet och Ryssland.
Tågbiljetter: Köptes via China Ticket online och Russian Railways, samt direkt på stationen i Thailand och Vietnam. I Kambodja går det i dagsläget inte att åka tåg, utan man är i stället hänvisad till buss. 

NYTTIG FAKTA: När man åker längre sträckor, särskilt genom Ryssland, kan det även vara praktisktatt ta med en kopp i hållbart material, en kniv och en sked. Däremot kan det vara bra att känna till att säkerhetsreglerna på de kinesiska tågen liknar de som gäller på flyg så där är inga knivar tillåtna.