Medeltida instrument gör succé på Youtube

Medeltida Instrument Gör Succé På Youtube

I sin jakt på det perfekta instrumentet hittade Patty Gurdy vevliran. Ett bortglömt instrument perfekt lämpat för hennes enmansband. Just nu är hon aktuell med sin nya skiva ”Pest and Power” och totalt har hennes tre populäraste låtar över 16 miljoner visningar på Youtube. 

Under årets medeltidsvecka I Visby gör Patty Gurdy sitt första framträdande någonsin i Sverige. Hon chockas då av en stor skara med hängivna fans med lysande ögon. Efter konserten slår vi oss ner på en stenmur och jag får möjlighet att som första svenska journalist göra en intervju med vevlirans främsta förkämpe. 

Dagen då Youtube gick sönder

I oktober 2016 laddade Patty Gurdy, sin första låt på Youtube och inom bara några veckor hade ”Gurdys green” blivit ett viralt youtubefenomen. 
– En dag vaknade jag bara upp och såg att jag hade massor av visningar. Först tänkte jag att ”Shit, har Youtube gått sönder?”. Det var helt surrealistiskt!

Speciell cover på nya albumet

Just nu är hon aktuell med sitt nya album ”Pest and Power” med nästan bara egenskrivna låtar men även en cover.
– Tyvärr kan jag inte avslöja vilken cover det är ännu. Men Patti Smiths son Jackson frågade mig om jag skulle kunna tänka mig att göra några covers och då sa jag självklart ja till det. Det är en av dessa som är med på albumet och jag framför den tillsammans med en väldigt speciell gästartist. Men mer kan jag inte säga ännu, säger Patty Gurdy hemlighetsfullt. 

Patty Gurdy fick ett varmt mottagande under sin första sverigespelning i Visby

Letade länge efter rätt instrument

Innan Patty förälskade sig i vevliran, eller ”hurdy gurdy” som instrumentet heter på engelska, hade hon provat flera andra instrument.
– Jag började med blockflöjt och sedan piano, gitarr och ett par andra flöjter. Men jag ville ha ett instrument som tillät mig att röra mig fritt på scenen och dessutom sjunga samtidigt.
Även om en vanlig gitarr hade kunnat uppfylla dessa önskemål hade Patty svårt att nöja sig med ett alltför vanligt instrument.
– Det finns redan så oerhört många bra gitarrister i världen, som dessutom gjort väldigt mycket bra musik. Det gjorde att jag insåg att det skulle ta ett helt liv innan jag blev så bra att jag skulle kunna skapa min egen unika musik på en gitarr.

Vevliran vann över säckpipan

I stället började hon utforska äldre instrument och gick på workshops för att lära sig spela säckpipa och vevlira. 
– Jag får be om ursäkt till alla säckpipespelare där ute men vevliran vann överlägset, säger hon med ett skratt.  
Med vevliran fick hon friheten att röra sig på scen och sjunga samtidigt. Men med det medeltida instrumentet blev hon även ett komplett enmansband, med bas, rytm och melodi på samma instrument.
 – Möjligheten att vara ett enmansband var något jag verkligen fann fascinerande. Dessutom kändes vevliran som ett barn i knät. Redan första gången jag höll det i famnen så fick dess vibrationer mig att känna att ”Wow! Det här är ett instrument som verkligen är vid liv.”  Antagligen är det därför som de flesta vevlirespelare behandlar sina vevliror lika försiktigt som spädbarn. 

De svenska fansen var en chock 

Efter vårt samtal reser hon sig från stenmuren och borstar dammet av kläderna för att gå tillbaka och packa ner sin älskade vevlira. Men innan hon går upprepar hon än en gång hur glad och tacksam hon är för det fantastiska mottagandet hon fått här i Sverige. 
– Det kom som en chock för mig. Jag hade ingen aning om att jag hade så många fans här. Jag har ju aldrig varit här innan och var osäker på om någon visste vem jag var.

Fakta: Patty Gurdy
* Patty Gurdy kommer från Tyskland och heter egentligen Patricia Büchler.
* Hon slog igenom 2016 med sin hitlåt ”Gurdys green”.
* Albumet ”Pest and Power” släpps den 27 september.