Mello-låtarna som förtjänade ett bättre öde

Mello-låtarna Som Förtjänade Ett Bättre öde

Fel låt vann! Ja, i många fall har tiden onekligen visat att det finns en hel del sanning i den gamla Melodifestival-klyschan.

Visst har det blivit bättre sedan 2006 då folket fick rösta fram vinnaren för första gången, men även på senare år har märkligheter satt krokben för några av favoriterna. Här listas fem bidrag som alla var värda ett bättre finalöde.

1. Michelangelo

Briljant framförd av Björn Skifs som även skrev numret tillsammans med Bengt Palmers. Röstades 2010 fram som bästa mello-låten genom tiderna i Sveriges Radios Svensktoppen, men i Melodifestivalen 1975 nådde den bara en blygsam femteplats. Kanske föll inte det för tiden moderna och något rockiga arrangemanget de äldre jurymedlemmarna i smaken. 

2. Dansa i neon

Skrevs av Ola Håkansson, Peo Thyrén och Tim Norell till Lili & Susie för Melodifestivalen 1987, men de blonda systrarna fick av någon anledning nobben av SVT. De godkände däremot Lena Philipsson, som debuterat året innan med ”Kärleken är evig”. Liksom i fallet med ”Michelangelo” blev det bara en femteplats för en låt som idag har hög status bland mello-klassikerna.

3. Mitt i ett äventyr

Stephan Bergs upptempo-schlager passade perfekt för Carola 1990, men hamnade överraskande nog efter Edin-Ådahl och deras idag bortglömda ”Som en vind” i resultatlistan. Lika förvånande var att tv-sändningen bröts mitt under Carolas framträdande. Det spekulerades ivrigt om sabotage med anledning av att Carola var nybliven medlem i Livets Ord, men SVT dementerade. 

4. Heartbreak Hotel

Unge Yohio var storfavorit i finalen 2013 och fick också överlägset flest röster för sin glammiga rockschlager. SVT:s märkliga ”utlandsgrupper” lyckades ändå råna Yohio på segern genom att knappt ge honom några poäng alls. Med Robin Stjernbergs ”You” i Eurovision-finalen försämrades Sveriges chanser rejält och utlandsrösterna fick omgående mindre inflytande.  

5. Johnny The Rocker

Johan Langer skrev texten som lät som Magnus Ugglas självbiografi. Låten har framförts i så väl Idol som Så mycket bättre, men det som idag rankas som en klassiker var inte mycket värt i Mello-juryns öron 1979. Det blev en solklar jumboplats, vilket förmodligen bara gagnade Ugglas trovärdighet och rebellrykte. Självklart sattes klistermärken med texten ”Sist i Melodifestivalen” på skivomslaget.