Melloaktuella David Sundin: ”Jag är förberedd på kritiken”

Melloaktuella David Sundin: ”Jag är Förberedd På Kritiken”

Från doldis till folkkär. I vår ser vi David Sundin som programledare för ”Melodifestivalen” och hösten 2020 gör han sin långfilmsdebut som Dynamit-Harry i Tomas Alfredsons ”Se upp för Jönssonligan”. Möt mannen som tog genvägar i skolan vilket lett honom till Sveriges största underhållningsprogram.

När jag träffar David Sundin hösten 2019 är det mitt i inspelningarna av Kristallenbelönade succéserien ”Bäst i test”. Testen är inspelade och snart väntar studioinspelningarna. Innan dess börjar arbetet med Melodifestivalen 2020 där David är programledare tillsammans med Lina Hedlund och Linnea Henriksson. Då kommer hela svenska folket att lära känna honom, men ”Bäst i test” har redan inlett det folkliga genombrottet.

– Ja, framför allt till säsong tre började folk hitta till programmet. De första säsongerna hade knappt över miljonen tittare, men det är mycket tack vare Svt Play som programmet blivit stort. Det blev en snackis på jobbet på måndagarna och man tittade i efterhand.

Mätningar visar att det är mycket ungdomar som tittar. Det är ett segment som Svt har haft svårt att fånga, men på ”Bäst i test” tittar de.

– Det är ett av få program där hela familjen kan titta tillsammans. Det är ingen som behöver genomlida det.

Han säger att det var ”någon smart” som tyckte att han skulle passa som den lite hunsade bisittaren till Babben Larsson, men som är ett stenansikte under själva testen. Programmet bygger på en brittisk förlaga som David tror har färre tittare än den svenska.

– Den visas på en reklamkanal som heter Dave. Den har inte ens en siffra!

Det är även från England de flesta testen kommer, men David är med och tar fram egna.

– Jag har barnasinnet kvar, är gammal scout och tycker om att hitta på knasigheter. Ett bra test är ett sådant där det finns oväntade lösningar som vi glömt att formulera bort. Det är kul att skratta åt alla dåliga och bra idéer, men det är även intressant med det sociala experimentet. Hur fungerar logiskt tänkande under stress?

Han intygar att allt vi ser är på riktigt. När ett test gick ut på att han skulle sitta i en redskapsbod i en timme medan deltagarna förberedde en överraskning gjorde han det fem gånger om.

Den genuina känslan i kombination med att vara ett brett och roligt underhållningsprogram var kanske en av anledningarna till att programmet fick Kristallen som Årets program.

– Själva Kristallen tillfaller produktionsbolaget, men jag har faktiskt köpt en egen. Det var inte gratis, ska jag säga, men jag ville ha en i hyllan för att bli påmind.

David Sundin, Lina Hedlund och Linnéa Henriksson är programledare i Melodifestivalen 2020. Foto: Janne Danielsson /SVT

Lustigt nog var David programledare för samma upplaga av ”Kristallen” som han fick pris i och härnäst väntar ett riktigt drömuppdrag: ”Melodifestivalen”. Programmet är inte främmande för honom då han skrivit manus till det flera gånger tidigare, men att leda det är något nytt.

– Det känns förstås skithäftigt och jag kommer inte att ta lätt på det. Jag vet vad det innebär och vad programmet betyder för folk och kommer att gå in för att göra det bra.

Som Sveriges största underhållningsprogram brukar de kritiska rösterna vara väldigt högljudda i början. David är förberedd på kritiken.

– Vi tre som ska leda det har bestämt oss för att strunta i vad folk säger. Vi ska göra jobbet grundligt och stå för det.

Ska du sjunga?

– Ja, det tycker jag att man ska göra och försöka göra sitt bästa. Sen om jag kan sjunga är en annan sak.

”Melodifestivalen” har varit en dröm och David har inget nytt drömmål, men kan tänka sig att leda ”Idrottsgalan” och ”Kristallen” igen.

Annars vore väl ”Eurovision” nästa steg efter ”Melodifestivalen”?

– Det har jag aldrig ens tänkt på. Det vore för sjukt! Då skulle jag behöva stanna till och nypa mig i armen.

David Sundin. Foto: Kitty Lingmerth

Å andra sidan kan en filmkarriär ligga i sin linda. David kommer att spela Dynamit-Harry i ”Se upp för Jönssonligan” hösten 2020. Även om han skådespelat lite i tv tidigare blev han förvånad över att få långfilmsdebutera med en av större rollerna.

– Det var ofattbart roligt att spela in och filmen kommer att bli fantastisk. Svinsnygg och samtidigt old school-Jönssonligan. Jag är ett stort fan av de gamla filmerna och när det pratades om att den klassiska musiken inte skulle vara med så sa jag att det var en dealbreaker. Den måste vara med!

De gamla filmerna kom i flera uppföljare och David hoppas på en fortsättning.

– Det beror ju på om folk ser den på bio. Det här är en film som man ska se på bio. Det är mer än en vanlig film. Jag har sett inledningen och fick rysningar.

Om det blir en fortsatt filmkarriär vet han inte.

– Jag vet inte om jag är bra eller inte än. Men jag har en stor låda med egna manusidéer också.

Jag tycker att du borde spela Loffe i en biografifilm.

– Vet du, jag letade fram när Loffe ledde ”Melodifestivalen”. Han var ungefär lika gammal som jag, hade mustasch, kavaj, fluga och en clipboard i handen. Likheten var kuslig!

David Sundin. Foto: Kitty Lingmerth

Hur började allting då? David föddes i Väderstad i Östergötland, men växte upp i Gimo i Uppland cirka fem mil norr om Uppsala. Det var här han gick i grundskolan.

– Jag var ganska tramsig och skämtade mycket, men hade 100-procentig närvaro. Jag brydde mig inte så mycket och sorterade ut vilka kunskaper jag behövde eller inte. Det som jag inte behövde tog jag inte in, men något måste jag ändå snappat upp eftersom jag varit med i ”Alla mot alla” på Kanal 5 med stor framgång.

Han säger att han tidigt visste att han inte skulle plugga vidare och att betygen inte kändes som något avgörande.

– Jag skrev, ritade, fantiserade och visste att jag skulle göra något åt det hållet. Men jag tog många genvägar.

Det var när lärarna visade upp en lustfylld undervisning som David intresserade sig lite extra.

– Jag hade en SO-lärare som kunde leva sig in och till exempel kasta kritor när han berättade om granater och krig. Det var ett sätt som var engagerande.

Han minns en annan lärare som han har att tacka för mycket, som uppmuntrade honom att göra det han var intresserad av.

– Hon hette Anita och var min mellanstadielärare. Hon såg till att jag fick hålla på med det jag gillade. Jag stötte på henne i Gimo nu i vuxen ålder, men kunde inte riktigt säga vad det hon gjorde betydde för mig. Det blev för emotionellt, men en dag måste jag göra det.

För David är det tydligt att grunden till det man är intresserad av läggs tidigt. De som var vassa i matte och teknik jobbar med forskning i dag, och för David som var intresserad av ord, musik och svenska, blev det också spåret han följde.

– Jag gick på mediagymnasium och gjorde ett fanzine. Jag fick höra talas om internet och rådfrågade datanördarna, men de hade ingen aning. Så jag lärde mig att programmera och publicerade fanzinet på nätet. Det här var väldigt tidigt, 1995-96.

Detta ledde till ett jobb på en webbyrå innan David startade eget och sedan dess har han aldrig varit anställd. Under drygt 15 år jobbade David i reklambyråvärlden och drev företag med 100 anställda två gånger om, men insåg att det inte var hans grej. 2013 började han med standup, en karriär som fortfarande finns där men ligger lite på paus.

– Jag håller på och skriver material för att göra en egen föreställning, förhoppningsvis under 2020.

Ungefär samtidigt började han synas mer i tv även om han verkat bakom kulisserna under hela 2000-talet, ofta med humorinriktning.

– Min äldsta dotter börjar förstå vad som är roligt och vad ett skämt är. Jag har haft mycket glädje av min fantasi och det försöker jag föra vidare. Vi spelar spel, ritar och leker. Men det är lite svårt att vara både polare och förälder. Jag är ett barn som ibland måste ryta till.

Dottern går i första klass och har börjat läsa. Just läsning ser David som något viktigt.

– Det finns så otroligt mycket konkurrens för barn i dag med paddor, Youtube, spel och så vidare. Att läsa och föreställa sig saker i huvudet är viktigt. Tänk sedan när hon verkligen kommer att fastna i böcker…

David hoppas att dottern kommer att få samma möjligheter som han fick för att lotsas in i det hon är intresserad av.

– Lusten ska ta en dit och skolan och lärarna har som uppgift att uppmuntra så att alla inte blir samma person.

Fakta

Namn: David Sundin
Ålder: 43
Bor: Enskededalen
Familj: Fru Maria och döttrarna Betty, 7 år och Lotta, 6 månader.
Fritid: Nej. Jag brukade spela tv-spel och har köpt på mig nya spel och grejer som ligger på hög. Snart så…
Förebild: Lasse Åberg, Gösta Ekman, Sven Melander, Hasse Alfredson. Sådana som gjort olika saker och som har barnasinnet kvar.
Visste du att David vunnit silver i ordvits-SM? – Det är en väldigt seriös tävling med kvalomgångar, slutspel och final. Jag förlorade mot en kille från Göteborg som är ordvitsarnas Zlatan. Det var bara att lyfta på hatten.