Mm…matpromenad i Malaga

Mm…matpromenad I Malaga

Vi smakar på skinka, ost, fikon och de sötaste tomater på Malagas saluhall Atarazanas. Sedan brer vi strimlat fläsk på mackan.
Följ med på matvandring i Spaniens nya gourmetstad.
Foto: ELISABET AXÅS

Hoprullad torkad bacalao i Juan de Dios Barbas skyltfönster är det första Simone Vieweg visar oss på vår guidade matvandring i Malaga. Här ska vi bli bekanta med närproducerade matvaror och så är det första vi ser – norsk torsk!

Bacalao hittar man på menyer i hela Spanien, för att inte tala om i Portugal där bacalhau som de kallar fisken där är en nationalrätt. Här har man ätit torkad torsk i århundraden, kanske ända sedan vikingarna kom hit med fisk i bagaget.

Just i Malaga är den torkade torsken en viktig ingrediens i ensalada malagueña, sallad från Malaga som förutom bacalao också innehåller bland annat lök, potatis, ägg, tomat och (lite oväntat) apelsin.

Vi går på en tur i Malagas gamla stadsdel med Spain Food Sherpas och vår egen sherpa är alltså Simone. I Dios Barbas ultramarino (liten familjeägd matbutik) får vi smaka på en fin pata negra-skinka. Simone kommer från Tyskland och har lärt sig att älska det spanska köket under sina år här.

– I början petade jag bort fettet från skinkan. Gör inte det, sa mina vänner. Det är i fettet det goda sitter! Nu äter jag allt, säger hon och låter oss smaka.

Skinkan smälter i gommen. Jag skulle gärna smaka mer men det gäller att hålla igen. Turen har bara börjat.

Simone Vieweg visar vägen genom Mercado Atarazanas.

Simone leder oss vidare till vandringens huvudnummer, marknaden Atarazanas som ligger i en vacker gjutjärnsbyggnad från 1879. Här låg tidigare ett skeppsvarv vars moriska port står kvar och hälsar besökarna välkomna in.

Vi stannar direkt vid Armando Cuberos välvda glasdisk. En äldre kvinnlig kund diskuterar pris och kvalitet på olika skinkor innan hon bestämmer sig. Simone berättar att här har de goda patéer.

Vi fortsätter in mot fruktstånden. Simone bjuder på granatäpple och körsbärstomater som smakar som tomater ska göra, inte som de som är uppdrivna i växthusen runt Almería längre österut och som så småningom hamnar i svenska butiker.

Innan vi är klara med saluhallen har vi också fått smaka på söta fikon stoppade med salta mandlar. Fin kontrast, prova själva hemma uppmanar Simone.

Fikon fyllda med mandlar. Prova själv hemma!

Vi lämnar Atarazanas och besöker ännu en ultramarino på väg mot vårt lunchställe.

– De har mangomarmelad från Frigiliana som är underbar. Det fina med de här butikerna är att de ger de små familjeföretagen möjlighet att sälja sina varor här i Malaga, säger Simone.

La Recova Artesanías säljer hantverk och serverar mat på lokala råvaror.

Vi avslutar sherpaturen på La Recova Artesanías, en hantverksbutik med restaurang längst in bakom keramikskålar, speglar och allehanda pryttlar. Nu får vi smaka ännu mer av det Simone berättat om. Zurapa Iberica till exempel, fläskstrimlor i paprikasås som ska bres på mackan. Sedan blir det skinkan pata negra och fårost, som serveras på papper direkt på bordet. Vi får citrusmarinerade oliver, äppelmarmelad och korv från regionen. Till det ska det vara sött vin förklarar Simone, moscatel – också från Malaga så klart.

De små matbutikerna och krogarna biter sig fast i Malagas gamla kvarter mycket tack vare en medveten satsning på lokala råvaror. Under parollen ”Sabor a Málaga” (Smak från Malaga) marknadsförs produkter från odlingar i stadens närhet.

Staden har gott om traditionella barer där man väljer sina tapas ur en glasmonter i baren. Leta i triangeln mellan Plaza de la Constitución, Plaza de la Mercéd och katedralen!

Glasfönstret på Mercado Atarazanas påminner om marknadens historia som skeppsvarv.

Resfakta

  • Resa dit: Nonstopflyg från Sverige med flera bolag, restid runt fyra timmar, koldioxidutsläpp cirka 985 kg. Tåg från Köpenhamn har en restid på från 35 timmar och koldioxidutsläpp på cirka 258 kg. (Källa: www.klimatsmartsemester.se)
  • Bästa tiden: Tidig vår till sen höst, men undvik gärna heta juli och augusti. Årets lägsta dagstemperatur är i snitt 14 grader (i januari). På högsommaren är det ofta över 30.
  • Prisnivå: 77 procent av svenska priser enligt Forex semesterindex 2018.
  • Matvandring: Spain Food Sherpas har matvandringar måndag–lördag så gott som hela året. www.spainfoodsherpas.com
  • Läs mer: www.malagaturismo.com, www.saboramalaga.es

LÄS OCKSÅ: MALAGA – 9 TIPS TILL MAT OCH DRYCK

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.