Monica Förster – Solitär stjärna på designhimlen

Monica Förster – Solitär Stjärna På Designhimlen

Monica Förster är en av våra mest kända och hyllade formgivare. Drygt tjugo år har gått sedan hon startade sin designstudio. För Charlotte Brundin berättar hon hon om karriären, projekten och en designbransch i förändring.

Foto ovan: Per Ranung

Skrivborden står tätt i studion på Södermalm i Stockholm. Utmärkelser pryder väggarna, priser och prototyper samsas med modeller och i datorerna skissas på kommande designprojekt. 

Det är inte säkert att framtidens möbelkonsumenter vill ha produktion och konsumtion i högt tempo.

I tjugo år har Monica Förster drivit sin designstudio. Kundlistan imponerar, liksom mångfalden i formgivningen. Stolen Sana, formgiven av Monica för bosniska producenten Zanat, köptes in till biblioteket på nyrenoverade Nationalmuseum som öppnade i fjol. 

Stolen Sana med fint snideri på ryggstycken är ett av Monica Försters projekt för bosniska företaget Zanat där hon är verksam som Creativ Director. Foto: © Zanat

Samarbetet med Zanat startade för lite drygt fem år sedan, då Monica rekryterades som Creative Director. 

Grundarens barnbarnsbarn, bröderna Orhan och Adem Niksic, ville nå ut bredare med det unika, hundraåriga traditionella träsnideri som varit bas i företagets hantverksmässiga möbeltillverkning. 

– Nu sökte de en skandinavisk designer, hade sett mina produkter och vi fick direkt en bra kontakt. Visionen fanns att utveckla det unika hantverket och säkra jobb i fabriken. 

– Med Zanat öppnade sig även en möjlighet att arbeta strategiskt med ett långsiktigt perspektiv i ett familjeföretag med överskådlig stabilitet.

Hundraårig hantverkstradition i uppdaterad form av MFDS/Monica Förster Design Studio. Foto: @ Zanat.

Viss skepsis fanns, det lilla bosniska företaget (som då inte hette Zanat) var totalt okänt. 

– Folk i studion sa till mig: Men Bosnien, hur tänker du här?! säger Monica och skrattar. 

– Men jag hade en period jobbat väldigt mycket med italienska producenter. Den italienska ekonomin var dålig, jag behövde sprida mina uppdrag och risker. 

Men det gick fint. Bosniska Zanat är idag ett designföretag på världsmarknaden. 

Monica i designstudion på Södermalm i Stockholm med en av många utmärkelser hon fått för sin formgärning under åren.

Visionen fanns att utveckla det unika hantverket och säkra jobb i fabriken. 

Monicas stol Unna med dekorsnideri på ryggstödet, lanserades som en av de första produkterna, en kommersiell och formmässig framgång. Stolen belönades med utmärkelsen Guldstolen av Sveriges Arkitekter.

– Det blev jag faktiskt jättejätteglad över. Det var väldigt fint att ta emot det priset i Stadshuset. 

Generös form i Unna Lounge Chair med fint träsnideri väckte uppmärksamhet när den lanserades på Milanomässan 2016 och inledde Monica Försters samarbete med bosniska producenten Zanat. Foto: © Zanat.

I rollen som Zanats kreativa rådgivare jobbar Monica med såväl nya produkter som företagsstrategi. Allt från texter och marknadsföring till nya designsamarbeten. 

För brittiska producenten Modus formgav Monica Försters designstudio byggbara soffsystemet Panda. Här variant med avlastningsbord. Foto: © Modus

Hur väljer du dina uppdrag?

– En bra dialog och samsyn är viktigt. Har vi inte det, vill företagen något annat, spelar det ingen roll hur bra grejer jag gör. 

Monica gör en grundlig research. Undersöker företagens ägarstruktur, samarbeten, ekonomi och vision. Kommer man överens briefar hon studion. 

– En av mina styrkor är att jag kan få en bra känsla för företagen som jag jobbar med. Ibland blir det rätt, man hittar fram hela vägen, från brief till färdigt resultat.

Hantverk i sömmarna på fåtöljen Alone, design Monica Förster 2007 för anrika italienska företaget Poltrona Frau, specialiserade på högklassiga lädermöbler. Foto: © Poltrona Frau.

I den mansdominerade internationella designvärlden är Monica Förster något av en solitär. 

Hon nickar. 

– Ja, det blir kanske också så när man inte heller är med i en grupp. Även om jag tycker väldigt mycket om samarbeten, har jag aldrig varit en grupperson.

Prototyp på stolen Vika för amerikanska företaget Bernhardt Design (2011). Foto: © Bernhardt

Monica Förster växte upp i den lilla byn Dorotea i Norrland, där föräldrarna drev ett hotell.

– Miljön däruppe, naturen och människorna, har haft stor betydelse för mig. I mammas släkt tillverkade man saker för hand. Skålar av trä och hantverk för husbehov. 

Innanför hotellets väggar, där familjen också hade sin bostad, väntade däremot en annan värld.

Inspirationen till sittmöbeln Esedra (Poltrona Frau 2007) hämtade Monica Förster från samiskt hantverk och tradition att samla och tvinna hö i stora runda cirklar. Foto: © Poltrona Frau

– Hotellet var inrett med Arne Jacobsen möbler och samtida dansk design. Hemma hade vi möbler av Carl Malmsten, något helt annat än grannarnas tunga furumöbler. Det har också påverkat mig mycket. 

En barndom långt från storstaden innebar att Monica fick gå sin egen väg. Utan behov av att tycka lika, eller göra samma sak som andra, menar hon.  

Som ensamstående mamma och genom åren verksam i den internationella designvärlden har Monica Förster varit en stigfinnare i en hård konkurrens som krävt prioriteringar. Foto: © Camilla Lindqvist.

I början av karriären, som ensamstående mamma, valde Monica bort alla uppdrag som krävde att hon var borta från sin lille son längre än en dag. 

– Jag hade arbetat med japanska producenter, men det fick jag sluta med.

Fåtöljen Glide med sina svepande, smäckra form i läder och stål formgav Monica Förster 2006 för italienska producenten Tacchini. Foto: © Tacchini

Det blev Italien och jobb för bland andra Tacchini, Poltrona Frau och Cappellini. 

Monica gick upp i ottan och reste ner till Italien över dagen, så hon kunde vara hemma igen på kvällen. 

– Att arbeta i Italien är svårt, men roligt. Där håller man kreativiteten högt och design som väldigt viktigt. I Sverige har det inte alltid varit så, här kanske man lite mer seglar på vad andra gjort eller gör. 

Stitches & Buttons heter väskkollektionen som Monica Förster Design Studio tog fram för svenska företaget Palmgrens, specialiserade på läderaccessoarer. Foto: © Palmgrens

Försters designgärning omfattar såväl möbler och inredning, som bostadsprojekt och utställningar. Hon har formgivit soffor, bord, stolar, lampor och inredningsdetaljer i skilda material som trä, läder, metall, keramik, porslin och textil.

– Jag tänker ju idé & koncept och då spelar inte material så stor roll.  Det är samma kreativa approach till uppdraget.

På kundlistan finns även Volvo Constructionequipment (en grävmaskinsstol), Tekniska Museet (utställningen Hyper Human), Paraden (inredning i bostadsrätter) och kvinnliga kontorsstolen Lei (Officeline), innovativ formgivning baserad på nya ergonomiska rön. 

Kontorsstolen Lei formgiven baserad på ergonomiska fakta kring hur kvinnor sitter. Uppdraget fick Monica Förster från svenska kontorsmöbelföretaget Officeline och stolen lanserades 2009. Foto: © Officeline

Två decennier i formvärldens topp – hur har designbranschen förändrats?

– Idag tycker jag vi befinner oss i en tid som känns ganska ängslig. Mycket som tillverkas ser likadant ut. Det är en väldigt säljdriven och kommersiellt styrd utveckling. Företagen vågar inte riktigt ha uthållighet, allt ska hända väldigt, väldigt fort.

– Jag tror hela designbranschen måste tänka om. Det är inte säkert att framtidens möbelkonsumenter vill ha produktion och konsumtion i högt tempo.

Bör möbelföretagen lyssna mer på konsumenterna?

– Nej, det är inte alltid så. Ibland måste man som företag driva en utveckling som konsumenten inte ens vet om. Om all utveckling blir marknadsstyrd går du ju aldrig i fronten för någonting. 

– Ett företag måste självklart tjäna pengar, kunna överleva. Men det krävs nog ett visst mått av risk som en ingrediens. Mod att driva marknaden åt ett visst håll och kunna påverka om man har möjlighet. 

Skrivbord Tucano i mattlackad metall med skiva av läder, design för italienska Zanotta och lanserad i år. Skrivbordet presenterades bland nyheterna på Möbelmässan i Köln i januari. Foto: © Zanotta

Goda samarbeten kring design och hållbarhet kräver en fruktbar kreativ mylla.

– Jag tror man måste jobba med människor och företag som vill samma sak. Att kunna förstå varandra, känna att det är roligt att jobba mot samma mål. 

Det uppblåsbara mötesrummet Cloud för Offecct var ett av Monica Försters första uppdrag och inledde ett mångårigt samarbete med det svenska innovativa möbelföretaget. Foto: © Offecct.

Ibland, kanske med för mycket målgruppstänk, kan design falla platt. Andra gånger blir en produkt en prisad formikon. 

Monica Försters äldsta kund är svenska Offecct. Samarbetet sträcker sig över 18 år och det är en tillverkare som följt med sin tid, menar hon. 

– Offecct introducerade tidigt möjligheten för sina kunder att lämna in och exempelvis få ny klädsel på stolar. Att laga och behålla istället för att kassera och köpa nytt. 

Hur når man dagens möbelkonsumenter?

– Tidigare identifierade man ofta en marknad utifrån konsumenternas ålder. I dag gör man inte det, utan det handlar mer om intressen. Man vänder sig till människor i ett stort åldersspann, men med liknande livsstil. 

Men någon riktigt säker formel för framgång finns inte.

– Ibland, kanske med för mycket målgruppstänk, kan design falla platt. Andra gånger blir en produkt en prisad formikon. 

– Jag tror att man måste ge marknaden vad den inte visste den ville ha. Då tar man som designer och producent ett kliv framåt. Då ser inte allt likadant ut. 

Stolen Florinda formgiven av Monica Förster Design Studio för italienska De Padova är stapelbar och lanserades 2011.

Jag tror vi alla kommer att behöva se över våra konsumtionsvanor.  

Är dagens möbelkunder mer kräsna och väljer inredning med omsorg? 

– Både och faktiskt. Jag tror fortfarande att det mycket är pris som avgör. Men jag hoppas att yngre konsumenter tänker lite annorlunda. Att de ifrågasätter och ställer krav på exempelvis hållbarhet. 

– Jag tror att vi alla kommer att behöva se över våra konsumtionsvanor. Det tänker jag mycket på och diskuterar med mina kunder om. 

Coronapandemin satte stopp för I Salone, den internationella möbelmässan i Milano som arrangeras i april varje år. Hur designbranschen påverkas av nedsläckta fabriker och inställda mässor återstår att se, men några stora event blir det inte under innevarande år.

Men Monica Förster Design Studio fanns representerade på möbelmässan i Köln i januari, innan pandemin slog till, med nya skrivbordet Tucano för italienska Zanotta. Ytterligare nyheter är stolen Suit för holländska tillverkaren Artifort och en textilkollektion för japanska Träffa Träffa.

Silikon i lampan som startade Monica Försters designgärning för drygt tjugo år sedan. Lampan kom till som ett experiment och tillverkades av svenska David Design.

Såhär långt in i karriären, finns något som står ut lite extra?

Monica skrattar och säger att hon glömmer fort. Inte tycker hon gjort så mycket.

– Min silikonlampa och molnet (uppblåsbara mötesrummet Cloud) gjordes utifrån i vetenskapligt och experimentellt syfte. Det var så jag började. Att det slog så väl ut och produkterna uppmärksammades var väldigt roligt. 

Drömprojekt?

– Glas är det enda jag inte gjort. Dricksglas eller vinglas – det skulle jag vilja göra. 

Foto:©Per Ranung

Fakta

Namn: Monica Förster.

Yrke: Designer och Creative Director. Driver Monica Förster Design Studio, MFDS, grundad 1999. Utbildad vid Beckmans Designhögskola och Konstfack. 

Familj: Staffan Hellstrand, musiker, sonen Bruno, bonusbarn och bonusbarnbarn. 

Aktuell: Textilkollektion för japanska Träffa Träffa, skrivbord för Zanotta och stol för Artifort.

Samarbeten: Idé- & konceptdesign för Alessi, Arflex Japan, Bernhardt Design, Cappellini, De Padova, Tacchini, Fogia, Swedese, Gärsnäs, Gense, LightYears, Nola, Offecct, Palmgrens, Poltrona Frau, Rörstrand, Volvo, Swedese, Zanat, Tekniska Museet, Erik Jørgensen med fler. 

Mer form från Förster

Kika här för ett axplock av möbler och accessoarer från Monica Förster Design Studio.

Soffbord Coffee Bean, formgivet 2017 för svenska Swedese där Monica under några år var kreativ chef. Foto: ©Swedese
Bord Cake/Sun/Dot formgivet för svenska Nola i lackad laserskuren plåt skapar mönster med skuggor.
Mönster Vibrations i textilkollektion för japanska företaget Träffa Träffa (2019). Foto: ©Träffa Träffa
Spegeln Mirror i dramatiskt svart och fina träsniderier för bosniska producenten Zanat fick Monica Förster pris för. Till vänster dörrstopp och skålar på fot. Foto: © Zanat
Koncept- & Idé design i utställningen Hyper Human på Tekniska Museet. Foto: © Tekniska museet
Fåtölj och soffa Savannah formgiven 2015 för danska Erik Jørgensen. Foto: © Erik Jørgensen
Mjuka former i soffan Mimic, design Monica Förster 2014 för De Padova. Foto: © De Padova
Vägghängare i återvunnen metall för svenska Habo Selection. Foto: © Habo
Inredning i restaurangen Positano Yes på NK i Stockholm, tillverkad av bosniska Zanat. Foto: © Nordiska Kompaniet
Soffa Wood för Swedese, design Monica Förster och lanserad 2017. Foto: © Swedese
Bestickserie Dorotea Night lanserades 2013 för Gense. Inspiration hämtade Monica Förster från sin uppväxt på föräldrarnas hotell i Dorotea där hennes pappa var kock.
Inredning i bostadsrätter i Paraden i Stockholm, projekt från 2016. Foto: © Glommen & Lindberg
Kollektion Matrix med inredningsaccessoarer (vaser och skålar) för George Jensen. Foto: © George Jensen.
Soffa Melange formgiven 2018 för tyska möbelproducenten Wittmann. Foto: © Wittmann

Charlotte Brundin

Frilansjournalist/redaktör med uppdrag inom branschpress och copy/content. Skriver om design/inredning, arkitektur/utställningar, trädgård/resor.