Mota vinterkräksjukan i grind

Mota Vinterkräksjukan I Grind

I början av året peakar vinterkräksjukan på skolor, förskolor och arbetsplatser. Men det finns mycket du kan göra för att slippa drabbas av denna gräsliga åkomma.  

Här följer några tips och råd:

1. Tvätta händerna

Det allra viktigaste är att du är noggrann med handhygienen. Tvätta händerna ofta och mycket. Till skillnad från vad många tror så är dock kräksjukeviruset inte särskilt känsligt för alkohol, så tvätta först länge och väl med tvål och vatten. Därefter tar du handspriten.

Tänk också på att alltid använda pappershanddukar och flytande tvål på allmänna platser där många är samlade.

2. Håll avstånd

I det akuta stadiet lär det finnas så mycket som 100 miljoner vinterkräksjukevirus per gram diarré, varav det räcker med tio virus för att bli sjuk. Håll därför rejält avstånd till alla som har symptom, vare sig det är kräkningar eller diarré.

3. Undvik restauranger

Vet du att vinterkräksjukan just nu härjar i din omgivning och du vill vara extra försiktig, undvik restauranger och personalmatsalar en tid. Också om du själv har symptom, förstås. Det så kallade caliciviruset, som orsakar vinterkräksjukan, sprids lätt med mat, särskilt via kalla rätter.

Eftersom smittorisken är som störst de två första dygnen efter att symptomen upphört bör du alltså stanna hemma ett par extradagar efter det att du känner dig frisk.

4. Stanna hemma

Har du väl smittats, skona både andra och dig själv genom att stanna hemma. Samma sak gäller självklart också för barnen. Eftersom smittorisken är som störst de två första dygnen efter att symptomen upphört bör du alltså stanna hemma ett par extradagar efter det att du känner dig frisk.

Under tiden du är sjuk kan du lindra besvären genom att i små, små mängder försöka få i dig vätska. Förutom själva illamåendet i sig så påverkas ditt välbefinnande också av vätskebristen som uppstår genom kräkningar och diarréer. 

5. Kräkstäda med skydd

För att minimera smittrisken i hemmet om du eller någon familjemedlem drabbats, försök kräkstäda så skyddad som möjligt. Ta helst på dig både handskar och munskydd när du torkar upp en avkastning, för att minimera spridningen av viruset. Därefter kan det vara bra att blöta hushållspapper eller våtstarkt papper i till exempel vatten eller sprit och täcka över det som ska torkas upp innan du gör det. På så vis minimeras risken för att viruset sprids runt i luften under tiden du städar.

Eva-Lotta Sigurdh

Frilansjournalist, legitimerad gymnasielärare och författare till boken Nätdejting. Journalistiska fokusområden: Skola & utbildning, relationer & livsstil, vård & omsorg, personporträtt och hem & fastighet.