Musse Hasselvall: Holistisk träning är det bästa jag vet

Musse Hasselvall: Holistisk Träning är Det Bästa Jag Vet

Musse Hasselvall är en sån där det inte går att sätta en etikett eller titel på. Ställ en fråga om vem han är till vem som helst så får du olika svar. Skådis, regissör, kampsportare, programledare, filmpassare, föredragshållare eller inspiratör. Allt får plats i denna explosiva, lilla 45-åriga kropp.

Jag träffar honom på ett larmigt café i centrala Stockholm. Det dunkas rygg och lovorden haglar över hans gestaltning i Utbildningsradions ”PK-mannen”, en TV-serie där Musse går runt i samhället i tron att han är en öppen person med få fördomar. I själva verket befinner han sig inom normen vit, hetero, stockholmare, medelklass, man och utan funktionsnedsättningar.

Han är friluftsklädd och luktar skog.

-Jag jobbar som lärarvikarie just nu och har haft friluftsdags, förklarar Musse.

Se där, ännu etikett att sätta på Musse Hasselvall. Med tanke på det vi ska prata om, trender inom träning, så är det lika bra att klara av frågan som handlar om hur man motiverar de yngre att börja träna.

-Det handlar inte bara om vad som krävs för att få yngre att börja idrotta, för svaret handlar lika mycket om de som kommit upp i åren. Leta efter nåt du tycker är roligt, helt enkelt. Då spelar det ingen roll om det är rundpingis eller hårdare funktionell träning, säger Musse.

Egentligen har han själv inte riktigt levt som han lär. Den träning han underkastade sig som ung gick mer ut på osund träning. Hårt, brutalt mot kroppen och utan tankar på att reflektera över vad träningen gjorde med hans kropp.

-Kampsportens inrutade disciplin tilltalade mig. Jag såg träningen som en förvaring av mig själv och i botten låg det ett stort mått av bekräftelsebehov, säger Musse. Men jag tränade som om jag var dum i huvudet. Det har jag fått lida av senare.

Han tvingades till operation många år senare. Nacken var skadad och läkarna befarade att hans ena arm kunde bli förlamad. Musse tränar än idag kampsport då och då. Men framförallt har han hittat ridningen och ruffie, en blandning mellan kampsport och brottning – fast snällare.

-Apropå trender – för några år sedan började det pratas om holistisk träning, jag skulle säga att det är den träning som är den hetaste just nu. Att se till helheten och att allt hänger ihop. Vad kan gå fel, liksom. Jag tycker att det är det sundaste som kommit fram i träningsväg på många, många år!

Träning med fysiologiska och psykologiska förtecken bottnar betydligt mer än träning där kroppens ideal är i fokus, menar Musse. Han har sett människor som bara strävar efter den perfekta kroppen.

-De blir aldrig nöjda. Fokus flyttas hela tiden och som människa driver man sig till osund träning. Alltså, det måste vara roligt! Därför är det häftigt att allt mer träning handlar om att träna tillsammans, oftast i par. Att göra något tillsammans som skapar välmående och hälsa gör ju också att du blir en jäkel på att prestera, påpekar Musse. Och det är det som jag tycker är så bra med Korpen – att alla kan vara med, att träna, ha roligt och skratta. Det kan ju aldrig vara fel!