Nästa generation i familjeföretagen

Nästa Generation I Familjeföretagen

På vilka plattformar och evenemang möts nästa generations makthavare i familjeföretagen – proffesionellt och socialt? Hur umgås de med varandra? Journalisten Thomas Sjöberg gjorde år 2013 en djupdykning för att ta reda på just detta.

Den 28 augusti 2009 var en strålande vacker sensommardag och utanför Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm samlades gästerna till det som i veckopressen kallades ”årets hetaste societetsbröllop”. Men det var mer än det. 

Brudgummen var finansmannen Jan Dinkelspiel, son till Ulf Dinkelspiel som för den bredare allmänheten blev känd som statsråd i Carl Bildts regering 1991-1994. Han har också gjort sig känd som landets yngste mäklare när han som 21-åring valde att arbeta i familjeföretaget Öhman Fondkommission, där hans pappa Max var VD och där även brodern Claes varit verksam. 

Jan Dinkelspiel, även känd som deltagare i Expedition Robinson 2001, hade nyligen anställts på internetbaserade banken och värdepappersfirman Nordnet, där farbrodern Claes är ordförande, och pappan Ulf och kusinen Tom är styrelseledamöter. Nordnet är majoritetsägt av Öhman-gruppen, i vars moderbolag Tom Dinkelspiel är VD och tredje generationens makthavare. 

Jan Dinkelspiel, även känd som deltagare i Expedition Robinson 2001. Foto: Holger Motzkau 2010, Wikimedia Commons / CC BY-SA

Bruden var Ellen Stendahl, dotter till affärsmannen och fastighetsägaren Johan Stendahl, som enligt uppgift har kopplingar till familjerna Wallenberg och Axelson-Johnson. Han var tidigare rankad som en av Sveriges rikaste personer, men har en skatteskuld på 35 miljoner kronor och en restskatt för 2011 på nära en kvarts miljard. Stendahl har förekommit i flera mål i Stockholms tingsrätt, bland annat grova ekonomiska brott, konkurser och en vårdnadstvist. Han har dömts till fängelse för bland annat misshandel och olaga hot. Stendahl har också utsetts till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra. Men den här dagen förde han solbränd, lycklig och klädd i klassisk frack sin dotter till altaret och den väntande brudgummen. 

Bland gästerna denna fredag syntes en annan arvtagare till ett av landets mäktiga familjeföretag, H&M:s VD Karl-Johan Persson och hans fru Leonie samt syster Charlotte, goda vänner med kronprinsessan Victoria som anlände till kyrkan med sin blivande man Daniel Westling, liksom prinsessan Madeleine med sin dåvarande pojkvän Jonas Bergström. Och Sofia Schörling Högberg, dotter till Melker Schörling, kom tillsammans med sin make Anders Högberg, liksom Nina Philipson, dotter till kungavännen Anders ”Aje” Philipson. 

Ellen Stendahl, som alltså denna dag blev Ellen Dinkelspiel, är inte bara dotter till Johan Stendahl utan också till Fanny Sachs, gift med Marcus Wallenberg som också anlände till Katarina kyrka denna dag. En annan av Fanny Sachs döttrar, Emelie Sachs, gifte sig 2008 med en av Carl-Johan Bonniers söner, Peder Bonnier. Fanny Sachs är för övrigt syster till Daniel Sachs, sonsons son till varuhuset NK:s grundare Josef Sachs och som bland mycket annat är VD i Robert Weils Proventus, ordförande i Dramatens styrelse, ledamot av European Council on Foreign Affairs och en av rådgivarna till europaprogrammet vid det Kungliga Institutet för Internationella Affärer Chatham House. 

När bröllopet mellan Jan och Ellen Dinkelspiel av veckopressen kallades årets hetaste societetsbröllop var det också ett av de ”hetaste” bröllopen i det näringslivs-Sverige som till stor del domineras och styrs av de mest betydelsefulla familjeägda (helt eller delvis) företagen. 

Gästlistan till bröllopet visar med all önskvärd tydlighet hur litet Sverige är, och hur de olika familjeföretagens makthavare inte bara umgås med varandra och gifter in sig i varandras familjer utan också hur nätverket når ända in i det allra heligaste, och då avser vi inte svenska kyrkan utan kungafamiljen – och dess motsvarighet inom kulturen, Kungliga Dramatiska Teatern. 

I det här enskilda fallet förenades tre av de namnkunnigaste företagarfamiljerna – Bonnier, Wallenberg och Dinkelspiel – och alltsammans tryfferades med kunglig närvaro. Framförallt de båda systrarna Bernadottes umgängeskrets består delvis av barn till betydande företagarfamiljer. Bröllopet visar också hur en och annan person som inte har ett alldeles fläckfritt förflutet slinker med in i den absoluta makten. 

 Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine umgängeskretsar består delvis av barn till betydande företagarfamiljer. Foto: Bengt Nyman / CC By 2.0

Året innan hade alltså Marcus Wallenbergs bonusdotter Emelie gift sig med Peder Bonnier i Seglora kyrka på Skansen. Middagen hölls i Bonnier-ägda Nedre Manilla på Djurgården. Dagen efter bjöd familjen Wallenberg på brunch på Villa Täcka Udden, även använd som Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investors representationsvilla. Bland gästerna fanns dottern i en annan finansfamilj, prinsessan Madeleines väninna Isabelle Brummer, dotter till finansmannen Patrik Brummer, och hennes blivande man Adam Lewenhaupt. 

En oväntad konsekvens av giftermålet mellan Adolf H. Lundin, som gick bort 2006, och Eva Wehtje, är att Lundin blev släkt med familjen Wallenberg, eftersom Eva Wehtje är syster till Marc Wallenbergs fru Olga, född Wehtje. Adolf H. Lundin blev på det sättet ingift morbror till Marcus ”Husky” Wallenberg. Med tanke på Lundin-gruppens ifrågasatta etik efter sina oljeprospekteringar i krisdrabbade regioner i framförallt Afrika kanske det inte blev en drömallians för de mer respekterade Wallenbergs. 

För den som vill veta hur nästa generations makthavare i den svenska familjeföretagen umgås med varandra är gästlistorna till societetsbröllopen en av de bästa informationskällorna. 

Wallenberg, Bonnier, Stenbeck, Schörling, Kamprad, Lundberg, Ax:son-Johnson, Persson, Penser, Lundin, Dinkelspiel, Chakraborty, Sahlén, Hjörne, Douglas… Listan över de kända svenska företagarfamiljerna kan göras lång och Veckans Affärer har valt ut de 50 mäktigaste. Hur successionsordningen sköts ser olika ut och är ofta förenad med delikata överväganden hos den generation som ska lämna över till nästa. Det är inte alltid självklart att det är de egna barnen som ska ta över rodret. Risken finns att tronföljden kan uppfattas som ren nepotism och de som tar över vill ofta göra det på egna, starka meriter. Ett oklanderligt och relevant CV och bevisad genuin duglighet är bästa medicinen mot korridorsnack om svågerpolitik. 

Tom Dinkelspiel är tredje generationens chef i Öhman-gruppen. Han tog visserligen inte över rodret efter sin pappa Claes utan förre VD:n Mikael Nachemson, men han är klar över de speciella förutsättningar som gäller för nästa generations makthavare i ett familjeföretag. 

”När man börjar arbeta i ett familjeföretag och heter det man heter och representerar ägarna, så är det väldigt lätt att man blir en informell väg upp till ägarna som kolleger och andra försöker använda. Det är en roll man ska vara medveten om – att man blir en bärare av kulturen. Sen kan man diskutera om det är en nackdel eller en fördel att ta över. Väldigt många som arbetar i ett familjeföretag är inte omedvetna om att de arbetar i ett familjeföretag. Det är ofta så att man relaterar till att man arbetar tillsammans med familjen och därför blir det inte helt onaturligt att en familjemedlem axlar rodret. Ur den aspekten kan jag säga att det nästan underlättar att ta över eftersom det förväntas av en. I Sverige tycker många att det är lite läskigt när det finns ett högt förväntanstryck på en, men om man inte känner sig redo tror jag inte att man ger sig in i rollen. Sen kan man vara blind för sin egen kompetens, och det är vi väl alla lite till mans, så den risken finns ju naturligtvis. Men då får man ändå hoppas att styrelse, föräldrar osv försöker stoppa en långt innan ett maktövertagande eller ett skifte blir aktuellt.” 

Tom Dinkelspiel är född 1967 och när han blev VD för Öhman Fondkommission var han bara 32 år. Han kunde då bli frustrerad över att folk tog upp nepotism-frågan och därmed indirekt antydde att han skulle vara mindre kompetent än någon annan att leda verksamheten.

Tom Dinkelspiel är född 1967 och när han blev VD för Öhman Fondkommission var han bara 32 år. Foto: Holger Motzkau 2010 / CC BY-SA

”Och när man är 32 och kille så blir det lite jobbigt att ta. Allt eftersom åren går så löser sig det problemet av sig själv. Jag vågar påstå att det är en tillgång att heta det man heter i ett familjeföretag.” 

En annan tillgång med namnet är att det nästan automatiskt öppnar dörren till både det formella och det informella nätverkandet i svenskt närings- och societetsliv, två sociala plattformar som ofta löper omlott. Tom Dinkelspiel är försiktig när han svarar på frågan i vilka fora han umgås med andra makthavare i familjeföretagen. 

”Sverige är en liten community och Stockholm är en liten stad, så det är klart att man känner många människor som man pratar med på olika sätt.” 

Är det några särskilda personer i andra familjeägda företag i den nya generationen makthavare, eller den som är aktiv nu, som ni umgås med? 

”Jag vet inte riktigt hur jag ska svara. Klart man har vänner som också är familjeföretagare och som man pratar med. Så kan jag väl svara.” 

Men har ni ett aktivt umgänge med Wallenbergarna, Stenbeckarna eller Schörlingarna? 

”Man har vänner som också är familjeföretagare, så kan jag svara. Och det kan väl hända att man med de här vännerna adresserar de här frågeställningarna. Familjeföretag verkar på samma arena som alla andra bolag så det är inte så mycket som skiljer egentligen. Det är ägandet som skiljer, i övrigt är det samma förutsättningar bland kunder, konkurrenter, medarbetare.” 

Jan Dinkelspiel är tio år yngre än sin kusin och har en brokig bakgrund. Fabriksjobb i Sydafrika, lumpen, en MBA i London, försäljningschefsjobb på 3, SEB i London innan han hamnade på Nordnet, först som business controller i Stockholm, sedan som chef för en nyförvärvad bankverksamhet i Helsingfors. Idag är han Sverige-chef på kontoret i Alvik utanför Stockholm. 

För Jan Dinkelspiel har det inte varit självklart att förlägga sin karriär inom familjekoncernen, även om Nordnet delägs som ett intressebolag av familjen. Det finns ingen given successionsordning i Öhman-gruppen, säger han. 

”Jag söker mig till spännande företag. Nu råkar det vara så att Nordnet är ett företag där vi både har ägarintresse och ett jäkligt spännande företag. Och det är det som är centralt för mig. Om Nordnet hade en verksamhet som jag inte tyckte var lika kul hade jag nog inte sökt mig till företaget. Det viktigaste är att jag i rollen jag söker ska vara stimulerad; ägarkonstellationen är sekundär.” 

Har du känt press på dig att hålla dig till Öhman istället? Har det funnits sådana förväntningar? 

”Nä, verkligen inte. Tvärtom, jag känner full frihet att fortsätta flyga utanför Öhman-gruppen. Om jag hade valt en alternativ bana helt på egna ben utan någon typ av engagemang i familjen hade det varit helt accepterat. I förlängningen, om vi pratar succession, så givet att Öhman-gruppen ska fortsätta leva så måste ju nästa generation ta någon typ av ansvar; men det kan ju vara någon typ av ägaransvar också; in i styrelse osv.” 

Du sitter inte i Öhmans styrelse. 

”Jag gjorde det en period men inte längre.” 

Om kusin Tom inte tagit över VD-skapet, hade pressen på dig ökat? 

”Jag tror inte det, däremot hade det ju säkerligen varit någon form av katalysator för en diskussion mellan kusinerna, min far och farbror: hur säkerställer vi att Öhman-gruppen lever vidare?” 

Har du och din fru en ny generation på gång? 

”Det finns en tvååring. Precis som du frågade om jag känt någon press är det centralt för mig att inte lämna över någon press på min son eller mina andra eventuella barn.” 

Finns det en stark känsla era familjeföretag emellan på att ni umgås, professionellt och socialt? 

Sverige är litet och Stockholm är litet, det är klart man springer på andra typer av konstellationer. Och då har man någonting gemensamt i att man har en verksamhet vid sidan av de naturliga familjebanden och det är någonting man i det sammanhanget kan bolla. Men från det informella samtalet finns det inget strukturerat samarbete.” 

Så det finns ingen given social plattform där ni umgås och träffas bara för att ni tillhör Sveriges 50 mest betydelsefulla familjeföretag? 

”Nej.” 

Man kan tänka sig att det skapas en samhörighetskänsla som sprider sig till sociala plattformar? 

”Det kan jag tänka mig.” 

Men det är inte så att du känner dig mer befryndad med Bonniers, Wallenbergs, Stenbecks för att du själv tillhör en sådan familj? 

”Nej, tvärtom, i den mån jag etablerar den typen av kontakter känner jag att det byggs på traditionell vänskap.” 

Jan och Ellen Dinkelspiel syns som så många andra ur näringslivssocieteten i Stockholmsvimlet. Kanske inte lika ofta nu som tidigare eftersom det finns en liten son att ta hand om hemma. Men ett gediget socialt och professionellt nätverk grundläggs, underlättas och underhålls när olika exklusiva varumärken bjuder kändiseliten och dess hangarounds på champagne, snittar och påsar med varuprover. När Ralf Laurent invigde sin exklusiva butik med efterföljande middag på Operakällaren för ett år sedan minglade paret Dinkelspiel med bland andra Karl-Johan och Leonie Persson och Cristina Stenbeck liksom med flera toppnamn ur medie- och modesverige. 

Cristina Stenbäck. Foto: Peter Jönsson / CC BY

Fredrik Lundbergs två döttrar Katarina Martinsson och Louise Lindh har successivt tagit plats i den familjekontrollerade fastighetskoncernen Fastighets AB L E Lundberg. Louise Lindh är dessutom vice VD. De båda sitter också i styrelsen för L E Lundbergföretagen AB tillsammans med Carl Bennet, vars dotter Anna än så länge inte tycks ha involverats i pappans verksamheter. Däremot sitter både Fredrik Lundberg och hans dotter Louise Lindh i styrelsen för Bennets trä- och pappersvarubolag Holmen. 

Katarina är gift med Carl Martinsson, son till advokaten Thomas Martinsson, vilket gör att Fredrik Lundberg numera är släkt med en av landets mest kontroversiella advokater. Thomas Martinsson har försvarat en rad brottslingar i stort uppmärksammande rättsfall och även deltagit i flera av sina klienters sociala liv, där Milan Sevos bröllop hör till det mer spektakulära. Martinsson brukar lite vårdslöst kallas ”gangsteradvokaten” efter att han anklagats för att ha hjälpt den morddömde Tommy Zethraeus med brottslig verksamhet och misstänktes ett tag för grovt häleri, något han dock friades för. Martinsson har också fungerat som Hells Angels advokat och satte sitt namn under ett kravbrev riktat till Berth Milton junior, när porrkungen i början av 2000-talet hotades av mc-gänget på uppdrag av Miltons pappa. 

Bröllopet mellan Katarina och Carl Martinsson med efterföljande festligheter hölls 2009 i österrikiska skidorterna Zürs och Lech. ”Gräddan av ung, svensk societet var förstås på plats och gästlistan innehöll kunglig glans i form av prins Carl Philip och prinsessan Madeleine”, skrev Svensk Damtidning efteråt. 

Systern Louise Lindh är gift med Johan Insulander-Lindh, son till advokaten Lotta Insulander-Lindh och som varit en av Carl Bennets närmaste män och enligt uppgift suttit i flera styrelser i finansmannens olika företag. När de gifte sig i Hedvig Eleonora kyrka 2006 var Melker Schörlings båda döttrar där – Sofia som tärna och systern Märta som gäst. Till festen efteråt på Grand Hôtel kom bland många andra kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, prins Carl-Philip, Melker Schörling, Jan Dinkelspiel – och Carl Bennet, som tagit plats i styrelsen hos sin gamle medarbetare Johan Insulander-Lindhs svärfar Fredrik Lundberg. 

Louise Lindh och hennes man bor för övrigt på Lovisagatan 2 på Östermalm i Stockholm, där delar av en annan familjedynasti bor – Ane Uggla, dotter till Mærsk Mc-Kinney Møller, och hennes man Peder. Bland bostadsrättsföreningens medlemmar trängs också namn som Ramel, Bonnier, von Rosen, Åkerhielm och Mörner. 

Joen Bonnier är född 1977 och nyligen hemkommen från Asien, efter att under fyra år varit VD för Bonnier China. Tidigare har han varit verksam vid den stora tyska mediakoncernen Bertelsmann. Nu är sonen till familjekoncernens ordförande Carl-Johan Bonnier tillbaka i fadershuset, skyskrapan på Torsgatan 21 i Stockholm. Vad han kommer att göra härnäst är inget han vill tala om just nu, men han känner inte, och har aldrig känt, någon press att arbeta inom koncernen bara för att han är en Bonnier. Karriären bestäms, menar han, snarare av marknadens villkor. Media är kul men det är inte alls givet att jobba med det bara för att familjen verkar inom branschen. Däremot känner han som en av 75 andra aktieägare med efternamnet Bonnier ett ansvar för att koncernen drivs på ett professionellt sätt. 

Den fem år yngre Fabian Bonnier, son till Hans-Jacob Bonnier, bland annat ordförande i Bonniers Familjestiftelse, har en gedigen teknisk bakgrund. Efter examen från KTH arbetade han på Ericsson några år innan han landade i ett Bonnierägt företag, som teknikchef på video-on-demandföretaget SF Anytime. Det är alldeles för tidigt att prata med honom om en eventuell framtida roll som en av de nya höga cheferna inom familjekoncernen. 

”Min pappa kände nog mer en förväntan att börja jobba i firman. På den tiden var ägandet och det operativa kanske mer samma sak. För honom hade det varit mer som ett statement om han valt att inte jobba i firman. Det blev också ett livsval. Jag har aldrig känt att det vilar ett ansvar på mina axlar att börja jobba i företaget.” 

Fabian Bonnier är aktiv inom den svenska delen av FBN, Family Business Network, ett internationellt nätverk av 3 000 familjeföretag och forskare. Det svenska nätverket syftar till fördjupad kunskap om frågor som generationsskifte, ägarstyrning och samarbete inom familjen. FBN Swedens huvuduppgift är att generera och sprida kunskap om familjeföretagande bland sina medlemmar och i det svenska samhället i stort, enligt FBN:s hemsida. 

I styrelsen sitter förutom Fabian Bonnier bland andra 37-årige Axel Mörner, som ingår i den trio arvtagare inom Johnson-koncernen som hör till femte generationen. I arbetsgruppen inom det som heter Nästa Generations Utskott har en annan Bonnier, nämligen Felix, suttit tillsammans med Märta Schörling, dotter till Melker Schörling. Utskottet riktar sig till familjemedlemmar mellan 20 och 40 år och är ett forum för nästa generations intressen och etablerar ett nätverk för framtidens familjeföretagare. Felix Bonnier arbetar nu inom H&M-koncernen i Asien. 

Men det är enligt både Fabian och Joen Bonnier den enda plattform där de uttalat nätverkar mellan familjeföretagen. 

Träffas ni och umgås ni inte familjerna emellan? 

”I min värld finns inte den typen av umgänge. Någon inom Bonnier-familjen kanske känner någon i en annan familj för att de har gått i samma skola, Handels eller KTH”, säger Fabian Bonnier. 

Jag tänker att det kanske skapas en samhörighetskänsla för att man tillhör ett betydelsefullt svenskt familjeföretag? 

”Nä, jag tror inte det heller. Inte idag”, svarar Joen Bonnier. 

Ni känner inte att ni tillhör en speciell klass i företagar-Sverige för att ni tillhör familjeföretag med en stark tradition bakåt? 

”Nej.” 

Som vi har sett syns syskonen Bernadotte, som ju är nästa generation makthavare i koncernen Kungafamiljen, ofta när näringslivssocitetens barn gifter sig. På motsvarande sätt är det inte ovanligt att de stora entreprenörernas barn och barnbarn på olika sätt närmar sig hovet. Ett exempel är Jan Stenbecks yngsta dotter Sophie Stenbeck, som riktat in sig på välgörenhet. Förutom att hon startat det egna projektet Remedee, som hjälper utsatta ungdomar att upptäcka och stärka sin egen röst genom (sociala)medier, är hon också styrelseledamot i Drottning Silvias World Childhood Foundation, där också Madeleine Linins Mörner sitter som representant för familjen Antonia Ax:son Johnson, liksom Anna Philip-Sörensen som representant för familjen Sven-Philip Sörensen. 

Och när gästlistorna komponeras inför kungliga bröllop bjuds det tillbaka. När kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel Westling fanns åtskilliga ur näringslivets överklass på listan: Axelson Johnson, Schörling, Wallenberg, Stenbeck, Dinkelspiel. Självfallet hade också Stefan och Karl-Johan Persson med fruar bjudits in, precis som Victoria och Daniel funnits bland bröllopsgästerna när den blivande H&M-chefen gifte sig med Leonie i Seglora kyrka på Skansen 2002. 

Karl-Johan Perssons spelar dessutom golf och tennis tillsammans med Prins Daniel och Leonie Persson känner kronprinsessan Victoria sedan skoltiden på Enskilda gymnasiet. Landets nästa statschef är dessutom gudmor till paret Perssons dotter Philippa. 

Det är knappast märkligt att det ser ut på det här sättet. Det korsvisa umgänget tar sig också uttryck i att familjeföretagens makthavare sitter i varandras styrelser. Till exempel sitter Melker Schörling i H&M:s styrelse och är alltså även yrkesmässigt god vän med Stefan Persson. H&M-ägaren är i sin tur näst största ägare i Melker Schörlings investmentbolag där han också sitter i styrelsen. Det är därför naturligt att umgänget sprider sig ner till nästa generations makthavare. Karl-Johan Persson sitter till exempel i styrelsen för Brasil Development tillsammans med Alessandro Catenacci från den berömda krogimperiefamiljen. Bolaget ligger bakom satsningen på lyxvillor och hotell i östra Brasilien och en annan av grundarna är Prins Daniel. 

Melker Schörling. Foto: Geospatial World, Wikimedia / CC BY 2.0

Men det är inte alltid självklart att familjeföretagens nästa generation makthavare genast ikläder sig topposterna i familjeföretagen. Jenny Holmgren sitter visserligen i styrelsen för pappa Erik Pensers bolag men hon är också aktiv som ledamot i den rådgivande panelen för NK Rosenrummet, en privat lounge i det berömda varuhuset som erbjuder service inom stil och skönhet. 

Jenny Holmgren, född i mars 1973, har en ekonomexamen från Lunds universitet och har arbetat som journalist på Bloombergs stockholmskontor 1998-2003 med ansvar för bank och försäkring. Med denna bakgrund och insynen i familjeföretaget genom styrelsearbetet är hon väl förberedd att så småningom ta över rodret. Men det dröjer ännu ett tag. 

”Jag känner ingen press  just nu  eftersom pappa säger att han ska arbeta i 25 år till – och det vill han! Jag uppskattar min plats i styrelsen och känner mitt ansvar. Det är ett bra sätt att lära känna företaget. Pappa är min absoluta idol, både som ledare och som pappa”, säger hon. 

En annan som inte heller känner någon press att ta över är 28-åriga Märta Schörling. Hon är styrelseledamot i pappans bolag Melker Schörling men hennes fokus ligger för närvarande som strateg vid Pond Innovation & Design i Stockholm. Hon säger att hon inte känner sig bekväm att delta i detta sammanhang. 

”Om några år kanske jag är beredd att uttala mig.” 

Hennes sex år äldre syster Sofia Schörling Högberg är styrelseledamot i Securitas och Melker Schörling AB men fokuserar på möbelbranschen genom EM, där familjen Schörling gått in med kapital, samt Torkelsson Möbel AB. När hon gifte sig med Anders Högberg, VD i EM Holding, i Nyköping 2005 var hans gamla skolkamrat kronprinsessan Victoria där med Daniel Westling. Kungabarnens vänskap med näringslivets höjdare avspeglas även i bernadottarnas aktieportfölj. Enligt en genomgång som Dagens Industri gjorde i juni förra året äger Victoria poster i H&M och investmentbolagen Lundberg och Melker Schörling AB som alla har hennes kompisar på ledande eller på annat sätt viktiga poster. 

Axel Johnson Gruppen ägs och drivs i dag av fjärde och femte generationen familjeföretagare. Tre av fyra syskon (barn till Antonia Ax:son Johnson) i den femte generationen är aktiva i olika roller inom företaget. 

Caroline Berg, född 1968, är direktör för Human Development och Kommunikation i Axel Johnson AB, och medlem i koncernledningen. Hon ansvarar även för hållbart företagande. Hon är också styrelseledamot i Axel Johnson International, Axstores, Filippa K och Axfast, samt suppleant i Martin & Servera. Hon är vidare medlem av Handelshögskolans advisory board, ledamot i SOS Barnbyar och styrelseordförande i Erik och Göran Ennerfelts fond för svensk ungdoms internationella studier. 

Alexandra Mörner, född 1966, är arbetande styrelseordförande i Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling, ledamot av styrelsen i Axel Johnson AB, styrelseledamot Axel Johnson International, Axel Johnson Inc. i USA samt Hippson. Hon är också medlem av investeringsrådet i familjens kapitalförvaltningsbolag Altocumulus. 

Axel Mörner, född 1976, är Director of Corporate Development i Axel Johnson Inc. i USA, och ledamot av styrelsen i Novax och FBN Sweden. 

Utöver denna information har ingen av dem möjlighet att svara på några frågor om deras inställning till successionsordningen olika förutsättningar. 

På hotellfronten syns framförallt Caroline Chakraborty, dotter till grundaren av Elite Hotels, Bicky Chakraborty. Hon har sagt att det varit självklart för henne att en gång efterträda hotellkedjans grundare. Hon sitter i styrelsen för ett antal bolag tillsammans med pappan men har ingen officiell plats i Elite Hotels ledning. Hon är inte skriven i Sverige och när Veckans Affärer söker henne är hon nyförlöst i London, där hon bor med sin man, och inte anträffbar. I London har hon arbetat med förvärvsfinansiering på SEB. 

Hon har förberett sin kommande position som pappans efterträdare genom att bland annat gått en Harvard-kurs, ”Next Generation”, enligt en intervju i Helsingborgs Dagblad, och hon har också varit medlem i FBN, Family Business Networks och har lärt känna flera av barnen Bonnier. 

En annan plattform för de riktigt tunga spelarna i näringslivet är den hemlighetsfulla och mytomspunna Bilderberg-gruppens årliga möten. Där kan världens mäktigaste inom affärsliv, media och politik mötas för att diskutera och mingla. Till mötet i månadsskiftet maj-juni 2012 i Chantilly i Virginia i USA, deltog som enda svenskar Bonnierkoncernens chef Jonas Bonnier tillsammans med Investors ordförande Jacob Wallenberg och biståndsminister Gunilla Carlsson. 

Andra plattformar för umgänget mellan familjeföretagens unga generation kan vara krogarna kring Stureplan, Gotland, olika seglingstävlingar och segelklubbar som KSSS och partyställen som Båstad, Torekov, Marstrand, samt alpina skidorter, gissar Anders Svensson, som driver bloggen Svensson – varmt och rättframt från vänsterflanken och som i detalj kartlagt de svenska dynastierna. 

”Säkert på någon ort vid Rivieran också, och hemma hos varandra, beroende vilka de är. Robert Uggla [son till Ane Uggla, reds anm] är ju inte direkt någon festsnubbe vad jag kan förstå”, säger han. 

Men framförallt ses de på huvudstadens olika vattenhål och, som sagt, kyrkor eftersom det är här de flesta bor. Det är onekligen som både Caroline Chakraborty och kusinerna Dinkelspiel säger – Stockholm är litet. Eller för att citera den legendariske Per Adolf von Rosen, som på 1970-talet öppnade den lilla PA & Co på Riddargatans krön som snabbt blev stans hetaste och kändistätaste restaurang och bar. På frågan varför han inte utökade den trånga lokalen ska han ha svarat: ”Stockholm är inte större än så här.” 

Tidigare publicerad i Veckans affärer, 2013.