Natthikos betraktelser: Att våga släppa kontrollen

Natthikos Betraktelser: Att Våga Släppa Kontrollen

Att försöka ha full kontroll över livets omständigheter är ofta ett recept för utbrändhet. Till och med för en buddhistmunk kan det vara svårt att släppa taget, och glömma bort att lämna lite utrymme för mirakel.

Foto. Aditya Saxena / Unsplash

En av mina mentorer under dom sju åren som buddhistmunk i England, var en nunna från Nya Zeeland. Hon hette Ajahn Thaniya.

En gång hade jag fastnat i min roll och mina ansvarsområden i klostret. Jag var då arbetsmunk, den som har övergripande ansvar för allt praktiskt arbete i klostret. Jag lade alldeles för mycket tid på att försöka kontrollera omständigheter som låg utanför min kontroll. Såklart blev jag snabbt sliten och trött.

Ajahn Thaniya såg det här hända, och fångade mig i ett väl valt ögonblick. Med mycket kärlek och närvaro spände hon ögonen i mig en vårkväll innan kvällsmeditationen och sa: ”Natthiko, don’t forget to leave some space for miracles.”

Buddhistmunk som ber, händer framför hjärtat
Ett liv helt utan pengar, utan inflytande kring vad man äter, var man bor, och vem man lever med, gör tillit livsnödvändigt. Foto: Arisa Chattasa /Unsplash

Ja just det. Tillit finns. Att försöka kontrollera alla omständigheterna i och omkring oss är som att möblera om bland solstolarna på Titanic. Släpp taget istället, lita på livet igen. Lev livet mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve.

Livet som munkar och nunnor i den thailändska skogstraditionen var specialdesignat för att lära oss just det. Ett liv helt utan pengar, utan inflytande kring vad man äter, var man bor, och vem man lever med, gör tillit livsnödvändigt.

Jag har försökt ta med mig den attityden hem till mitt liv i byxor. Det har funkat så himla bra.

Och har du någon omkring dig som behöver påminnelsen, så hitta ett gyllene tillfälle, och viska sedan vänligt till dom:

”Glöm inte att lämna lite utrymme för mirakler.”