Nollutsläpp mellan Stockholm och Berlin

Nollutsläpp Mellan Stockholm Och Berlin

Tesla har länge varit kungen bland elbilar, med sin räckvidd på ungefär 50 mil. Nu biter konkurrenterna monarken i hasorna, men Tesla har fortfarande en fördel gentemot andra elbilstillverkare – ett väl utbyggt nätverk av snabbladdare. Ia Wadendal har testat hur Model X 100D sköter sig under en europafärd.

Text och foto: Ia Wadendal

STOCKHOLM–MALMÖ–BERLIN. En ratt, en växelspak och en stor interaktiv skärm – bara att trycka på gasen och börja rulla ljudlöst och utsläppsfritt. Ungefär så känns det när jag lämnar Teslas kontorsbyggnad i Upplands Väsby och drar söderut.

Det är helt fritt från knappar och reglage i förarens miljö. Allt sköts via den stora interaktiva skärmen som är väldigt lätt att begripa om man använder en smarttelefon dagligen. Jag har ställt in markfrigången till ”low” för att spara på luftmotståndet och knappat in det lite lugnare körläget ”chill”. Självklart ser jag också till att ac:n bara används på förarplatsen eftersom jag är ensam i bilen – även det för att spara energi.

Det går att ställa in olika förarprofiler genom att välja ”easy entry” på skärmen. Den position jag valt efter att ha justerat höjd, ryggstöd, nackstöd och svankstöd är sparad och den kan kopplas till nyckeln så att insteget blir bekvämt när man närmar sig bilen och den låser upp sig. Har man nyckeln i fickan så känner bilen av att man är på väg nämligen.

Enkel instrumentbräda.

Mitt första resmål är Malmö och på skärmen ser jag att jag behöver snabbladda två gånger innan jag når fram. På väg ner till den första Superchargern i Ödeshög måste ju det urstarka vridmomentet på 660 Nm som sparkar igång från noll varv testas – omkörningarna flyter sömlöst och extremsnabbt. Vilken känsla! Synd bara att det låter så mycket från den grova asfalten vi har på vägarna i Sverige, annars hade det känts som att köra på sammet. Strax innan Ödeshög är jag nere på gult i batterisymbolen – men fortfarande sex mil kvar att utnyttja. Här laddar jag bilen i 45 minuter och passar på att äta en sen lunch. Senare laddar jag upp lite mer vid Lagans Supercharger och rullar vidare mot Malmö.

Teslorna hälsar på varandra vid laddstationen.

Teslaägaren får ladda 400 kWh – cirka 1 600 kilometer – gratis per år i snabbladdarna längs vägarna, de som kallas Superchargers. Därefter kostar det 1,90 kronor per kWh. Det finns i dagsläget 27 Superchargerstationer och 130 destinationsladdare i Sverige. Destinationsladdarna finns till exempel vid hotell och är då oftast till för gäster.

I Europa finns det över 3 000 Supercharger-stationer, vilket gör att man ganska enkelt kan göra en långresa med gratis laddning hela vägen.

När jag plockat upp min reskompis i Malmö kör vi vidare över bron och genom Danmark. Även här blir det ett stopp för laddning men vi hinner med Rödby-Puttgarden-färjan vid den tid som var tänkt. När jag rattar av färjan i Tyskland reflekterar jag över hur mycket resan hittills skulle ha kostat om jag kört en bil med bensin- eller dieseldrift.  Med laddningarna vid Teslas Superchargingstationer har jag än så länge inte lagt ut ett öre för att få bilen att rulla.

På motorvägen ställer jag in autopiloten – Tesla är helt förberedd för självkörning men man måste ha handen på ratten tills det blir tillåtet enligt lag att bilar får ta sig fram själva. Sen ställer jag in Rammstein på det Spotifyabonnemang som ingår i köpet av bilen. Bara att njuta och låta bilen sköta filkörning och acceleration till vald fart.

En rostig Berlinbro möter en blänkande elbil.

Den sjusitsiga bilen har fyrhjulsdrift och drivningen fördelas helt fritt mellan hjulen bak och fram – motorn som sitter fram styr framhjulen och motorn bak bakhjulen. Väggreppet den 2,5 ton tunga bilen har är alldeles fantastiskt. Att den har en markfrigång som kan regleras från 13,7 ända upp till 21,1 centimeter är också ett klart plus. Dessutom har bilen krok och får dra hela 2 250 kilo. Men det finns så klart en del nackdelar med Model X också:

Bilen är väldigt bred – 227 cm – vilket gör att man får ha tungan rätt i mun vid körning på smala stadsgator och i trånga garage. Lite knepigt att få in den mellan strecken på parkeringsplatserna – om man inte använder självparkeringsfunktionen förstås, men den ville inte gå igång när jag parkerade i hotellgaraget i Berlin.

De omtalade falkvingedörrarna för baksätet öppnar sig både uppåt och utåt. De går att hissa upp i ett garage eftersom sensorerna känner av så att de inte går i taket eller bilar bredvid. Men eftersom de inte kan hissas så högt får baksätespassagerarna böja sig rätt ordentligt för att komma in i bilen.

Falkvingedörrarna? Snygga, men onödiga.

Falkvingedörrarna är faktiskt det första jag tröttnar på – de är visserligen toksnygga men känns rätt onödiga. Bilen skulle ju inte bli sämre med vanliga dörrar därbak – känns som ett överarbetat designelement och funkar troligen inte heller så bra när det ligger snö på taket under en vanlig svensk vinter.

Hur är bilen då med alla sju säten uppfällda? Det ser till att börja med ut som om det blir knepigt att krångla sig in i de två sätena längst bak, men det är faktiskt en rätt enkel manöver. Det vanliga baksätet skjuts fram på skenor genom att man trycker på en knapp på ryggstödet. Den funktionen kan också förprogrammeras om man vill. Att sitta längst bak är dock ingen hit för en lång person – de platserna passar bäst för barn i 10-12-årsåldern.

Slutsats: Tesla är perfekt för långfärder och utanför storstäder. Prislappen ger visserligen hicka men driftskostnaderna med en genomsnittlig milkostnad på 2 kronor, extremt låg skatt och överkomligt förmånsvärde måste vägas in. Vill man inte köpa så går den att företagsleasa för strax under 10 000 kronor i månaden.

Texten har tidigare publicerats i tidningen Land.

Aj då, där tryckte jag visst lite för hårt på gaspedalen.

Fakta Tesla Model X 100D

Cirkapris: 1 222 180 (bonus 60 000 kr)

Fordonsskatt/år: 360 kr

Driftskostnad: cirka 2 kr/mil

Motor/kraftöverföring: dubbla elmotorer på vardera 262 kW, 100 kWh batterier, fyrhjulsdrift

Hk/Nm: 422/660

Växellåda: automat

Förbrukning: 18,6 kWh/100 km, normal körning ca 22 kWh/100 km

Räckvidd: 565 km, verklig körning cirka 485 km

CO2-utsläpp: 0 g/km

Prestanda: 0-100 på 4,9 sek, toppfart 250 km/tim

Längd/bredd/höjd: 5050/2270/1680mm

Markfrigång: 13,7-21,1 cm

Tjänstevikt: 2562 kilo

Max dragvikt: 2250 kilo

Bagagevolym: 1090-2495 liter bak, 187 liter fram

Garantier: nybil 4 år/8000 mil, batteri 8 år, vagnskada 3 år

Omdöme: Det är utan tvekan så här man ska köra, framtidsbilen är här redan i dag. Men Tesla Model X är förstås alldeles för dyr i både inköp och leasing.

Ia Wadendal

Har arbetat som journalist i 32 år. Stor bredd i journalistiken och skriver om allt från samhälle, politik, ekonomi, sjukvård och forskning till skåneguider, nya bilar, innovativ teknologi och framtidens mobilitet.