Ny studie: Fibrerna som minskar vikten

Ny Studie: Fibrerna Som Minskar Vikten

Fiberrikt bröd skyddar mot diabetes typ 2, minskar hungern och kan bidra till viktminskning.

Men det kan inte vara vilka fibrer som helst.

– Det är en smått revolutionerande upptäckt, säger Linda Ekström vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning på Lunds universitet.

Foto: Unsplash

Kostfibrerna guargummi och betaglukan i bröd har visat sig ha en positiv effekt på blodsockersvaret, en effekt som på sikt kan minska risken för att utveckla typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Dessa kostfibrer gör så att kolhydraterna bryts ner långsammare, säger Linda Ekström.

Försökspersonerna i studien – unga, friska studenter – fick i uppdrag att äta bröd som bakats på guargummi och betaglukaner eller bröd med vanligt vitt vetemjöl.

Efteråt jämfördes blodsockernivåerna för att se om det var någon skillnad beroende på vilket bröd de ätit.

Lägre blodsocker

Resultatet var slående – brödet som innehöll kostfibrer gav låga glukos- och insulinsvar och ökningen av blodsockervärdena var lägre jämfört med när de ätit brödet som bakats med vitt vetemjöl.

Dessutom minskade hungerkänslorna vilket, enligt Linda Ekström, kan leda till viktminskning eftersom personen inte upplever samma sug efter mat.

Det låter kanske inte som de mest aptitretande ingredienserna men Linda Ekström intygar att både guargummi, vilket är detsamma som guarkärnmjöl, och betaglukaner smakar helt okej.

– Brödet som innehåller betaglukaner är riktigt gott. Det smakar ungefär som surdegsbröd medan det som bakats med guarkärnmjöl kan upplevas som lite slemmigt på tungan. Men den känslan blir mindre om man rostar brödet.

Inte lika bra med havregryn

Det är dock inte lika lätt att få tag på dessa kostfibrer som råg- eller grahamsbröd. Men det går.

-Ja, man kan hitta ingredienser liknande de som använts på nätet. Men min förhoppning är att något företag ska få upp ögonen för dessa bröd så att de ska kunna gå att köpa i vanliga livsmedelsaffärer så man slipper baka själv. Bröd är trots allt ett viktigt livsmedel för oss svenskar och vi vill inte gärna avstå från frukostmackan. Och om vi då kan skära en limpbit från ett bröd som är bra för hälsan så är ju det kalas, säger hon.

Betaglukaner finns också i havre, men att blanda havregryn i brödet ger inte nödvändigtvis samma effekt.

– Havregryn har för låg halt av betaglukaner för att ge en så stor effekt. Troligen kan man få en viss effekt, men utan att testa den exakta sorten i en måltidsstudie kan jag inte säga hur stor, säger Lina Ekström.

Välsorterade butiker säljer guarkärnmjöl med vilket du kan baka ditt eget, hälsosamma bröd. Foto: Jonathan Pielmayer/Unsplash

RECEPT: Bröd med guargummi

442 g vatten

240 g vetemjöl

200 g fullkornsmjöl med majsstärkelse

50 g guargummi Meyprodor 50 (Danisco), (guarkärnmjöl)

5 g torrjäst

5 g salt

Gör så här:

  1. Värm vattnet till 40-45 grader, blanda ut torrjästen.
Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen ordentligt, 5 min i bakmaskin eller 10 min för hand.
Låt degen jäsa 30 minuter.
Forma därefter degen till en limpa och låt jäsa ytterligare 30 min.
Baka i ugn, 225 grader i 30 minuter.

Effekten på blodsockret kommer från guargummi, så får man inte tag på majsmjölet kan man ersätta det med lika mycket vetemjöl.

FAKTA

FAKTA GUARGUMMI

▪Guarkärnmjöl, guargummi eller guarmjöl är en baljväxt liknande sojabönan.

Här får du tag på guarkärnmjöl:

Selltons guarkärnmjöl finns i välsorterade matbutiker. Mjölet kan också köpas via nätet, t ex på kitchenlab.serawfoodshop.se, bodystore.comsvanskhalsokost.se, sellton.se.