Anders Bagge: Det blev english bulldog tack vare Janet Jackson

Anders Bagge: Det Blev English Bulldog Tack Vare Janet Jackson

Att Anders Bagge tycker om hundar är en grov underdrift. Han älskar, avgudar, beundrar, högaktar, imponeras av ja, superlativerna räcker inte till när den kände musikproducenten och låtskrivaren sjunger kärlekens lov till sina fyrbenta älsklingar.

Foto: Maria Östlin

Hur mycket lille Anders än bönade och bad kunde föräldrarna omöjligtvis infria sonens innerliga önskan om en alldeles egen hund.

Men barndomens brist på jyckar att busa med, krama och pussa, har han tagit igen med råge i vuxen ålder.

Till dags dato har ett antal hundar passerat revy hemma hos ”Idol”-profilen.

Namn: Anders Bagge
Ålder: 50 år
Familj: Hustrun Johanna Lind, hundarna Iris, Sonja, Ebba och Selma samt katten Smilla. 
Bor: I hus på Ekerö
Gör: Musikproducent, låtskrivare och programledare

Han har delat säng med den skotske terriern Maskot, som egentligen var grannens hund men som älskade Anders mer och helt sonika flyttade in hos familjen Bagge.

Golden retrievern Saga och hans älskade Esther av rasen English bulldogg kamperade länge ihop.

-Laila gillade också hundar så när vi blev ihop skaffade vi två bichon frisé och en shitzu.

Rena Noaks Ark med andra ord.

Idag är det Iris och Sonja av rasen original olde english bulldogg samt Ebba och Selma, två nioåriga jack russel, som bestämmer takten hemma hos familjen Bagge som också innefattar Anders fästmö Johanna och katten Smilla. 

Hoprullad på en stol vid sidan av husse ligger Iris och snarkar ljudligt.

Att Anders älskar den lilla ”klumpen”, liksom sina övriga hundar, inte minst det underbara nytillskottet valpen Sonja råder det inget tvivel om.

-Det var kärlek vid första ögonkastet, ler Anders och klappar ömt sin hund.

För tillfället har Anders Bagge två engelska bulldogs och två jack russels Foto Maria Östlin

Att hon införskaffades som kompensation efter att den oförlikneliga Esther, en english bulldogg, gick hädan, dementerar husse bestämt.

-De är helt olika personligheter. Medan Esther var en filosof är Iris mer lekfull. Esther visste jag alltid var jag hade, hon vek aldrig från min sida medan den här (klappar Iris) skulle kunna gå hem med vem som helst. Hon älskar alla urskillningslöst, skrattar han.

Men han förnekar inte att sorgen efter Esther, som skuttade vidare till de sälla jaktmarkerna i våras efter en lång tids sjukdom, är tung att bära emellanåt.

Tikens bortgång blev ett hårt slag för Anders.

Kort efter dödsfallet skrev han på Instagram: ”I dag slocknade den som gett mig mest kärlek i mitt liv”.

-Jag grät i flera veckor och hon kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta, säger Anders som kämpade länge för att hålla Esther vid liv innan han till slut tvingades släppa taget.

-På kvällarna bad jag till Gud om att ett under skulle ske och att hon skulle bli frisk igen.

Men till sist kom dagen då hans trogna kamrat, som han hittat på Blocket tio år tidigare, fick somna in.

Den omedelbara känslan var ”aldrig mer en hund”.

-Jag ville inte utsätta mig igen för den fruktansvärda sorg det innebär att behöva avliva en vän. För det är så det känns att förlora en hund, säger Anders.

Men längtan efter en ny familjemedlem blev för stark.

Att ha hund är helt enkelt en livsstil, menar Anders.

En banderoll med texten ”Välkommen Iris” och ballonger fladdrande i vinden mötte den förvånade valpen när hon hoppade ur bilen för att gå husesyn i sitt nya hem.

Iris är en riktig sällskapshund som älskar att vara nära, bli kramad och dela ut blöta pussar men hon kan även ilskna till.

-Hon har mycket vakt i sig. Det märks på nätterna, om hon ser ett rådjur eller något annat djur på tomten. Då skäller hon så blodet isar sig. Annars är hon helt tyst.

När yrvädret Iris flyttade in sparades det inte på krutet. Anders är inte mannen som lever enligt devisen ”less is more”. Tvärtom. Välkomnandet, som skedde med pompa och ståt, hade anstått en kunglighet.

En banderoll med texten ”Välkommen Iris” och ballonger fladdrande i vinden mötte den förvånade valpen när hon hoppade ur bilen för att gå husesyn i sitt nya hem.

För att ytterligare spä på festämningen hade ”Idol”-profilen ett polskt danspar som dansade och sjöng för Iris.

-Jag tror att hon blev väldigt imponerad, säger Anders och skrattar förtjust.

Vilken personlighet Sonja kommer att bli som vuxen är lite för tidigt att säga eftersom hon fortfarande är en liten valp.

-Men redan nu märks det att hon är både envis, livlig och väldigt nyfiken på allt. Och hon är väldigt snäll och glad, säger Anders och gäspar.

Så mycket sömn blir det inte för honom och Johanna.

-Att ha Sonja är ungefär som att ha spädbarn. Hon älskar att leva om på nätterna. På dagarna är man alldeles slut, säger han och skrattar.

Det råder ingen tvekan om att Iris älskar sin raskompis.

-Hon har tagit på sig lite av mammarollen, säger Anders.

Att valet föll på just olde english bulldogg är faktiskt Janet Jacksons förtjänst.

-Hon hade en english bulldogg som alltid var med henne i studion när vi jobbade tillsammans i New York. När Janet skulle på möten fick jag passa hunden. Hur högt vi än spelade låg hon och snarkade. Wow, tänkte jag, vilken superhärlig hund.

Om hundarna får ligga i sängen? Skulle tro det.

-De får vara precis överallt.

Gäster som kommer hem till Bagge med menageri får finna sig i att klämma ner sig mellan menageriet.

Vill du se hur Iris, Selma, Sonja och Ebba Bagge har det hemma hos sina ”föräldrar” Anders och Johanna kika gärna in på instagramkontot @irisbagge.