På vintern är Stockholms skärgård allra bäst

På Vintern är Stockholms Skärgård Allra Bäst

Några värdshus och vandrarhem i Stockholms skärgård har öppet även vintertid. När skärgården ligger inbäddad i ett mjukt vintertäcke infinner sig en hög mysfaktor. Stämningen förändras och det så lätt att lära känna nya människor.

Text Hélène Lundgren / Foto Roger Schederin

En helg i Stockholms skärgård kan vara ett enkelt, trevlig och billigt sätt att få lite miljöombyte utan att det gör alltför stora hål i plånboken. På vintern är det också lättare att samla ihop ett kompisgäng och hyra ett helt vandrarhem i skärgården.

Ta med skidor eller skridskor och åk ut på en hälsosam helg i skärgården. Foto Roger Schederin

Är kompisarna upptagna är det bara att söka på Facebook under skärgårdsaktiviteter och samla ihop nya kompisar som är sugna på en skärgårdshelg mitt i vintern.

Vandrarhemmet på Finnhamn har öppet året runt och ligger i en stor gul trävilla med gott om utrymme och en öppen brasa att värma sig vid. Foto Roger Schederin

En vinterdag tar vi Waxholmsbåten ut mot Finnhamn i Stockholms mellanskärgård. Redan på båten träffar vi på ett gäng med 60 personer som är på väg till Finnhamn. De har hyrt hela Finnhamns vandrarhem för att fira en 50 års fest, vilket är en utmärkt idé. Många hyr hela vandrarhemmet och arrangerar egna privata fester under en helg med mycket god mat och dryck. Vandrarhemmet på Finnhamn har öppet året runt och ligger i en stor gul trävilla med gott om utrymme och en öppen brasa att värma sig vid. Bastun är vedeldad och på vintern kan man bada isvak vid bryggan.

Själva ska vi kliva av på Grinda för att möta helgens gäster som består av en blandad samling. Här finns ett tjejgäng, några studenter från Tyskland, en ung barnfamilj, en familj med tre generationer samt ett gäng från en reklamfilmsbyrå som är här på konferens.

 Tyska studentparet Mattis Straatmann  och Didi Zhao  från Bremen tar 3 dagar i Stockholm och gör en dagstur till Grinda efter tips från kompisar. Foto Roger Schederin

Skärgårdsluften gör oss hungriga och lunchen på wärdshuset är redan klar med skaldjurssoppa och ett glas gott vitt vin. Efteråt är det härligt att ta en promenad i snön och utforska hela ön med sina vackra isformationer och infrusna båtar. Det är tyst och lugnt på öns flera kilometer långa naturstigar och en skarp doft känns i luften.

-Det är rådjuren som markerar sitt revir. Även grävling, räv och hare finns på ön och vissa tider på året kan man se havsörn, berättar tillsyningsmannen Jon Fjärdhäll som är bofast på Grinda.

Eftermiddagens yogapass. Hela salen är full med folk som varvar ner med hjälp av olika yogapositioner. Foto Roger Schederin

Helgens tema är tjejmys med yoga och massage så jag skyndar mig tillbaka till wärdshuset för att hinna vara med på eftermiddagens yogapass. Hela salen är full med folk som varvar ner med hjälp av olika yogapositioner. Några tar massage efter yogan och själv hinner jag till bastun vid havet som redan är uppvärmd och klar. I bastun träffar jag på ett trevligt tjejgäng från Täby och Waxholm.

-Vi brukar hitta på en rolig tjejhelg någon gång per år, berättar Katarina Sundberg.

Inne i bastun finns det en lucka i golvet rakt ner i Östersjön men det har varit några riktigt kalla dagar och luckan är täckt av tjock is. Gänget från reklamfilmbolag försöker att få hål på isen med hjälp av två yxor men de lyckas inte så vi får rulla oss i snön istället.

Jan Pfister, Annika Hanson, Axel Hanson – Pfister 4 år, Hugo 9 år. Driver Grinda Wärdshus. Foto Roger Schederin

-Det är första gången det har fryst så mycket att vi inte har lyckats hålla luckan isfri, säger Jan Pfister som har bott 18 år på Grinda och arrenderar wärdshuset, vandrarhemmet och lanthandeln.

Kocken Lasse Sunekvist. ordnar både middag och lunch. Denna helg är det hummersoppa, röding och blåbärsbakelse med lemoncurd till efterrätt. Foto Roger Schederin

På wärdshuset har kocken gjort i ordning en trerätters middag. Denna helg är det hummersoppa, röding och blåbärsbakelse med lemoncurd till efterrätt samt utvalda viner till de olika rätterna. Vi slår oss ned vid ett bord och börjar genast prata med ett par som är EU delegater. Det härligaste med skärgården vintertid är att det är så lätt att lära känna nya människor på ett mycket enkelt och trevligt sätt.

-Jag har fått den här skärgårdshelgen i present av frun och vi brukar göra något liknande varje år, berättar Olof Sandberg.

Efter middagen drar sig hela skärgårdsgänget mot baren och många hamnar i den stora mysiga soffan framför eldstaden. Foto Roger Schederin

-Folk klämmer ner sig i soffan och det blir trångt men det är inget problem. Alla är så trevliga och pratar med alla. Det händer bara på vintern. På sommaren är folk utomhus hela tiden och lite mer stressade, säger Annika Hanson som driver Grinda Wärdshus tillsammans med Jan Pfister.

Ett annat ställe som har öppet på vintern är vandrarhemmet på Blidö i Stockholms norra skärgård. Vandrarhemmet har enkel standard och en härlig vedeldad bastu som ligger perfekt på bryggan där man kan ta sig ett raskt dopp rakt ut i havet. Träffar på ett par glada tjejer i bastun. De har bjudit hit sin franska väninna för en helg i Stockholms skärgård.

Det blir en höstweekend med tjejgäng Blidö värdshus med bastubad och party på krogen berättar Utta Wester som har sommarhus på Blidö. Foto Roger Schederin

-Vi har lagt upp ett späckat schema för henne med fest, ridning, vedeldad bastu och ett kyligt dopp i havet om vi törs, berättar Utta Wester som har sommarhus på Blidö.

Det finns även en badtunna som kan värmas upp om man är ett gäng och kan dela på kostnaden. Blidö Wärdshus som ligger bredvid vandrarhemmet är mycket hemtrevligt med en nyrenoverad restaurang som har öppet på lördagar och speciella helger. Ibland dyker det upp ett lokalt band som spelar gamla coverlåtar i baren. Bandet lockar ungdomar från hela Blidö, Yxlan och Furusund som ser till att det blir ett rejält drag på dansgolvet under småtimmarna.

En helg i skärgården gör att Stockholmslivets stressade tillvaro känns mycket långt borta trots att skärgården ligger inom lagom räckhåll bara några timmars avstånd från storstaden.

Foto Roger Schederin

FAKTA

Resa hit: Med SL 30 och 90 dagars kort ingår båtresorna med Waxholmsbolaget under höst, vinter och vår fram till 7 maj. https://waxholmsbolaget.se/ Foto Roger Schederin

Marholmen
En liten bro leder över till Marholmen med trevliga rum och balkonger mot havet. På restaurangen serveras riktigt god och kreativ mat med ovanliga ingredienser.

Svartsö Skärgårdshotell & vandrarhem
På Skärgårdshotellet finns kök, en öppen brasa och cyklar att hyra. Hotellet samarbetar med Bistro Sågen och serverar trerätters middagar. Här och här hittar du mer information.

Bull-August vandrarhem Bull-August
Bull-August är en av skärgårdens mysigaste vandrarhem i en gammal Bagarstuga och röda längor.

Möja Vandrarhem
Här finns trevliga rum och vandrarhemmet ligger i öns gamla posthus nära ångbåtsbryggan i Berg.

Kapellskär vandrarhem
Vandrarhemmet är miljöcertifierat och ligger i Riddersholms naturreservat. Dagsbiljett med färjan till Åland ingår.

Utö Värdshus
Ligger i Gruvbyn på Utö och serverar afternoon tea med många goda snittar och oerhört goda fyrarättersmiddagar. Vandrarhemmet öppnar i slutet av april. www.utovardshus.se

Nynäs Havsbad
Har öppet året runt och på söndagar är det perfekt att komma hit och äta en riktigt god brunch innan bastu, havsbad och kanske ta en massage eller behandling. Vid Havspaviljongen finns ett riktigt fint spa med en mindre inomhuspool och på bryggan ligger en härlig, stor bubblande jacuzzi med varmt vatten. Det finns även en ångbastu och två bastur med olika temperaturer. Från den vedeldade bastun har man en underbar utsikt över havet och vid en liten strand utanför bastun kan man doppa sig i Östersjön. En trappa upp finns en fin relaxavdelning med stora fönster.

SPA:

Nynäs Havsbad

Djurönäset

Vid Djurönäset finns en stor hotell och konferansanläggning med bastu, ångbastu, pool och relaxavdelning i huvudbyggnaden. Nytt för i år är en varm utomhuskälla under bar himmel och nere vid vattnet ligger en mysig vedeldad bastu och varma badtunnor. En kulen höstdag är det helt underbart att sjunka ner i den varma badtunnan. Djurönäset arrangerar även en hel del aktiviteter med skärgårdsfestivaler, konserter, sälsafari, kajakpaddling, SUP, segling, RIB-båt och ubåtsäventyr.

Foto Roger Schederin

Mer info:
Visit skärgården

Stockholmspass

Roger Schederin

Roger Schederin är professionell fotograf och skribent sedan 35 år. I Stockholm och världen jobbar han med dagspress, månadsmagasin, kundtidningar och reklambyråer. Han samarbetar ofta med skribenter med specialkunskaper inom vissa områden inom en bred radie, allt från motorcyklar till forskning inom medicin och teknik, samt renodlade nyheter.