Pernilla Wahlgren: ”Jag är tåligare av naturen än Bianca”

Pernilla Wahlgren: ”Jag är Tåligare Av Naturen än Bianca”

Hon har haft mängder av musikal- och filmroller, varit programledare, släppt skivor och deltagit i Melodifestivalen. Strängarna på lyran har också räckt till en egen klädkollektion, blogg och podcast. Men det som realitystjärna i Wahlgrens värld svenska folket verkligen tagit henne till sina hjärtan.  

– Det kommer fram folk på stan och tackar för att jag visar upp mig själv och ingen putsad fasad, säger Pernilla Wahlgren.  

Foto: Magnus Ragnvid / Kanal 5 / CC BY 3.0 (beskärd)

Dörren till det lilla, gröna kedjehuset öppnas av en ung kille med mössa och en härva med sladdar i famnen. Han hälsar mig välkommen och förklarar att han är en del av tv-teamet som filmat dagens filmsession av realityshowen Wahlgrens värld. De är just i färd att plocka undan kameror, lampor och attiraljer, förklarar han och visar mig in till vardagsrummet. Där inne håller Aftonbladets fotograf och assistent i sin tur på att plocka fram sina grejer till plåtningen som snart ska bli av, medan en städerska försöker dammsuga och samtidigt parera en hundvalp som springer runt och jagar sin pipande leksak.  

Mitt i kaoset dyker Pernilla själv upp, i en skrynklig blus och håret på ända. Hon har tagit en paus från sminkningen som bästa kompisen, tillika före detta svägerskan, tillika sminkösen Jessica Wahlgren hjälper henne med på nedervåningen. Pernilla hinner precis bara hälsa och be oss fixa vårt eget kaffe i maskinen i köket innan det ringer på dörren – och i telefonen – samtidigt. Hon svarar och öppnar, tar emot ett bud och bestämmer en tid i telefonen och är sedan på väg tillbaka ner till sminket innan vi knappt hunnit blinka. 

Att Pernilla lever ett hektiskt liv råder ingen tvekan om. Vi har förstått att hon har klämt in vår fotografering och intervju i det redan fullspäckade schemat, så vi gillar läget, gör i ordning vårt kaffe och slår oss ner och väntar.  

En halvtimme till tar det, sedan dyker hon upp igen. Den här gången färdigsminkad och uppklädd i en grön klänning med svarta prickar, från sin egen kollektion. 

– Var vill ni ha mig? säger hon och slår frågande ute med armarna.  

Fotografen placerar Pernilla i den puderrosa plyschsoffan, och sätter sedan igång. Plåtningen går som en dans. Pernilla ler och poserar som att hon aldrig gjort annat, vilket hon nästan inte gjort heller. Uppvuxen med mamma Christina Schollin och pappa Hans Wahlgren, båda välkända skådespelare, fick hon tidigt vänja sig vid både kameror och strålkastarljus.  

Hon beskriver barndomsåren som trygga och varma, och förutom att någon enstaka kompis kunde retas för att mamma Christina visat rumpan på filmduken fanns det i det stora hela inga problem.  

Ofta hängde hon med mamma och pappa på deras turnéer och hon älskade det.  

– Fortfarande idag minns jag repliker från gamla revyer de var med i, säger Pernilla och förklarar att närvaron i kulisserna gjorde det naturligt för henne att sedan gå i föräldrarnas fotspår.  

När hon som elvaåring gjorde sin första professionella huvudroll i musikalen Annie på Folkan bestämde hon sig en gång för alla att det var det här hon vill satsa på.  

– Hela jag fylldes av lyckokänslor redan när ouvertyren satte igång. Och när det kändes så bra, varför inte ägna livet åt det? 

Så hon fortsatte att underhålla, både under barn- och ungdomsåren, och i filmer och på teatrar runt om i landet.  Men det var i Melodifestivalen 1985, med låten Piccadilly Cirkus – och ett omtalat fyrstruket ciss – som hon verkligen slog igenom. Bidraget som slutade på en fjärdeplats blev en av 80-talets mest spelade schlagerdängor och startskottet för en kometkarriär för Pernilla. 

Efter det har det rullat på. Med stora roller i musikaler som Grease, Cats, Annie get your gun och Sound of music har hon blivit en av Sveriges mest anlitade musikalartister, men hon har också släppt mängder av skivor, haft flera programledarjobb, och varit med i ytterligare fyra Melodifestivaler (och förutom det även gjort kläder, poddat och bloggat). 

Egen show

År 2018 firade hon fyrtio år som artist och sedan under februari 2019 summerade hon sitt liv i den bejublade jubileumsshowen Kort, glad och tacksam. Föreställningen fick strålande recensioner och gick för fulla hus runt om i landet.

– Det är otroligt lyxigt med en egen show! Att känna att de som sitter i publiken faktiskt är där för min skull! Jag bara njuter, jag kanske aldrig får vara med om något sådant här segertåg igen, säger hon med ett stort leende. Men hon passar sig noga för att inte ta cred för succén själv. Hon varvar att ösa lovord över sin handplockade ensemble med att konstatera att hon till stor del har sin och dottern Biancas realityshow Wahlgrens värld att tacka för framgångarna också. Tv-programmet, där de visar upp sina kaotiska liv, har blivit en enorm succé och förra året vann de Kristallenpris för både årets program och årets tv-personligheter.  

Pernilla på röda mattan under en QX-gala
Pernilla Walhgren har stått i rampljuset sen barnsben. Foto: Janwikifoto / Wikimedia

Att många ser henne med nya ögon efter programmet har hon förstått. Människor tackar och säger att de känner igen sig i henne. Många tycker att det är befriande att upptäcka hon är precis som alla andra, lite kaosartad och förvirrad, utan någon putsad fasad. 

– Innan Wahlgrens värld kunde jag känna att folk hade lite distans till mig och gärna tisslade och tasslade. Men nu kommer de fram direkt och kramas och säger att det känns som att vi känner varandra.  

Och självklart är det kul med både uppskattningen och framgångarna, men är inte priset lite väl högt?Eller hur är det egentligen att leva med kameror i ansiktet dygnet runt? 

– Det är speciellt. Man måste tycka att det är kul för att orka. Hade vi inte gjort det skulle vi ha slutat för länge sedan, säger hon men förklarar att det blivit enklare med tiden. 

– Det är alltid samma människor vi jobbar med, och de har blivit våra vänner. Vi åker på semestrar ihop och pratar öppet om allt. Och de är lyhörda till hur vi vill ha det, säger hon. 

Hon menar att både hon själv och Bianca redan från början varit noga med att inget i serien ska vara tillrättalagt. De vill inte bli tillsagda vad de ska säga eller hur de ska bete sig. Och de lägger sig inte heller i vad som blir eller inte blir bortklippt.  

– Det skulle aldrig funka om vi skulle vara tvungna att spela en roll, utan det är vår verklighet vi vill visa upp, säger hon. 

Men hon erkänner också att de fått en hel del kritik för den verkligheten.  

– En del tycker att vi är för flamsiga och att vi har för snuskig humor. Bianca får också mycket kritik, framförallt av äldre tittare, för att hon driver så med sin mormor. Men det är den humorn vi har och som tittare måste man ta det, säger hon bestämt. 

Överlag tycks hon vara bestämd och veta vad hon vill, men också ha lätt för att hålla negativ kritik på avstånd och bita ifrån när folk tycker för mycket. Hon håller med. 

– Man lär sig. Jag vet att många tar illa av sig av elaka kommentarer men jag är så trygg i mig själv, att jag mest skrattar åt alla tokigheter 

Fullt lika lätt är det inte för dottern Bianca. Strax före jul gick hon ut med att hon tar en paus från sin blogg – en av Sveriges största – för att hon blir så påverkad av alla hatkommentarer. Pernilla känner igen fenomenet. – Det är ofta folk som går in på min blogg och spyr galla över mig också. En del kan skriva typ: ”Tröttnar du aldrig på dig själv?” eller ”Hur kan du bara skriva om dig själv?” Men det är ju lite konstigt resonemang. Det är ju min blogg, klart att jag skriver om mig själv här. Vem skulle jag annars skriva om?  Det är väl bättre att du som stör dig på det slutar läsa, säger hon med ett skratt. Men snart övergår skrattet till allvar. 

– Jag är tåligare av naturen än Bianca, förklarar hon. Och som mamma blir jag förstås orolig för henne ibland.  

Ändå har Pernilla aldrig tänkt tanken att avråda varken henne eller sönerna Oliver och Benjamin från att gå i samma fotspår som hon själv eller välja underhållning som yrke. Och de onda tungor som säger att de lyckats med sina karriärer bara för att de är kändisbarn rycker hon bara på axlarna åt.  

– Så länge de gillar det de gör så tycker jag att de ska köra och att de hela tiden bevisar att de är bra på det, borde räcka för att knäppa folk på näsan, säger hon, ler lite trotsigt och lutar sig tillbaka i soffan. 

Tuffa år när barnen var små

När vi kommer in på barnen blir hennes engagemang tydligt. Att de betyder mycket för henne går inte att ta miste om. Under många år levde hon ensam med dem. Hon minns det som en tuff tid att vara själv med alla beslut och all oro. Och alla konflikter hon fick ta för att hon alltid var den som fanns där. För att inte tala om de logistiska problemen som uppstår för någon som är ensamstående och inte har ett nio till fem-jobb. 

– När barnen var små kunde de ju följa med mig på jobb men ju äldre de blev desto svårare var det. Jag minns särskilt hur kämpigt det var med julturnéerna, men jag hade några väldigt fina barnflickor och bra backup från resten av familjen. 

Idag är hon ändå tacksam över de tuffa åren och allt hon och barnen gått igenom tillsammans eftersom det har stärkt deras relationer.  

– Vi är verkligen tajta och jag är så stolt över att det har blivit så bra människor av dem. De är genuint måna om andra och det är jag så glad över, säger hon och blir märkbart rörd när hon beskriver hur hon får höra från folk hon känner i branschen hur omtyckta hennes barn är.  

Idag har Pernilla också en bra relation till båda barnens pappor, Emilio som hon har Oliver, Bianca och Benjamin med och Theos pappa Joachim. Det har tagit tid och inte varit lätt, men med tiden har hon insett att det tär för mycket att vara långsint och att det har varit nödvändigt att förlåta och dra ett sträck över gammalt groll. 

– Man behöver inte bli bästa kompisar men det behöver funka om man har barn ihop. Både barnen och jag mår så mycket bättre av det.  

Orkar inte dejta

Men nu när allt annat fallit på plats i Pernillas liv, drömmer hon inte om en ny kärlek också? 

– Nej faktiskt inte. Jag är väldigt nöjd med mitt liv ändå. Och dejta orkar jag faktiskt inte med, säger hon och förklarar att hon är innerligt trött på att sitta och prata om sig själv, vem hon är och vad hon är intresserad av. 

Efter ett kort försök med Tinder Gold (kändisvarianten av Tinder), då hon både råkade både godkänna fel kille och anmäla en annan av misstag, har hon nu bestämt sig för att sluta anstränga sig för att träffa någon.  

– Skulle den rätte komma in i mitt liv så gör han det, men då blir det på någon annat sätt, som en fest, middag eller resa. 

Och springer hon på honom kommer hon veta att det är han, det är hon säker på. 

– Det märker jag på hans humor, får han mig att skratta är han hemma, jag älskar att skratta! 

Och skrattar gör hon mycket. Under hela intervjun driver hon både med sig själv och andra, fnissar och flamsar så att tårarna rinner. Hon verkar inte vara ett dugg orolig för att framstå som oseriös.  

– Jag är gammal nog för att vara trygg med vem jag är. Folk får ta mig för den eller låta bli.  

Inte heller är hon rädd för att åldras i underhållningsbranschen. 

– Nej, jag tror inte att min karriär dör bara för att jag blir äldre, för den har aldrig hängt på att jag är supersmal, snygg och sexig. Om jag hade försökt hålla upp en fasad och haft filter på alla mina bilder skulle jag kanske vara orolig över att folk skulle bli besvikna men jag är helt öppen med hur jag är och ser ut och därför känner jag ändå att jag kan åldras fridfullt.  

Och för den som undrar om hon kommer fortsätta sjunga Piccadilly Cirkus har hon lugnande besked.  

– Det var några år då jag inte ville veta av den, men nu har jag försonats med den och har till och med den i föreställningen. Har man en gång fått en sådan megahit så tycker jag att man ska vara stolt! säger hon och avslöjar att hon faktiskt fortfarande kommer upp i det kristallspräckande fyrstrukna cisset också, trots att hon fått polyper på stämbanden.  

– Jag har både mitt nedre och övre register kvar, men behöver genomgå kirurgi för att kunna få tillbaka hela mitt mittenregister, säger hon. 

Så nu väntar operation väntar med tio dagars tystnad och en månads sångförbud.  

Men hur kommer det gå med Wahlgrens värld då? 

– Jag får ha skyltar med det jag vill säga, det kommer bli skitroliga avsnitt, säger Pernilla med ytterligare ett befriande gapskratt. 

Fakta

Namn: Pernilla Wahlgren 

Ålder: 51 

Bor: Lidingö 

Familj: Barnen Oliver, 29, Bianca, 24, Benjamin, 21 och Theo, 11. 

Gör: Artist 

Aktuell med: Tv-showen Wahlgrens värld och föreställningen Kort, glad och tacksam.  

5 x senast jag …

… blev överraskad: Det var i måndags då mina fina vänner i hemlighet hade tagit sig in hemma hos mig när jag var och lämnade Theo på träningen och gjort i ordning en fantastisk middag – med champagne från mitt kylskåp, till oss. Det är så sällan jag hinner träffa dem så de hade tagit saken i egna händer för att vi skulle få ses och jag blev så himla glad.  

… gjorde bort mig: Det gör jag verkligen konstant, men jag bryr mig sällan. Två gånger under turnén har jag sagt typ: Mår ni bra Östersund? När vi är i Örnsköldsvik och det har ju lite pinsamt förstås. Man borde ju veta var man är någonstans. 

… svor åt någon: Det är sällan jag svär högt åt folk, men jag tänker desto oftare. Stelbenta människor som inte har förmågan att vara flexibla kan jag störa mig på. Senast var det en tjej på ett café som vägrade låta mig köpa en macka för att köket var stängt. Alltså, mackan låg där på disken, men jag fick inte köpa den för att klockan var över sex. Då svor jag en lång harang i mitt huvud. 

… senast du kände dig missnöjd med något: Varje gång jag står naken framför en spegel nuförtiden, haha! Nej då, jag känner mig ganska nöjd med det mesta.  

… senast du var i tid: Haha, ja, jag är ju lite känd för att ha svårt att passa tider, men till Theos träningar är jag faktiskt alltid i tid. Jag vet att han mår så dåligt av att komma sent så jag anstränger mig verkligen maximalt för att passa de tiderna. 

Till sist tänker Helén att …

… nog är hon flamsig alltid (jag tror aldrig jag skrattat så mycket under en intervju förut) men jag tycker nog ändå att hon mest är modig. Vilken annan kändis vågar prata så öppet om sina brister och tillkortakommanden som Pernilla Wahlgren? 

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.