Perpignan/Frankrike: Vi tar tåget till universums mitt

Perpignan/Frankrike: Vi Tar Tåget Till Universums Mitt

När vi stiger av tåget befinner vi oss i universums centrum. Om vi ska tro Salvador Dalí alltså. För oss blir Perpignan, i södra Frankrike, navet varifrån vi enkelt tar oss till både Medelhavet och Pyrenéerna.

Foto: ELISABET AXÅS

Turisterna är inte så många i Perpignan. De flesta besökare bor hellre i badorterna längs kusten eller i någon av de små städerna på Côte Vermeille och kommer bara hit över dagen.

Men vi väljer att bo mitt i stan. Här slipper vi turistfällor och lever vardagsliv bland lokalborna på kaféer och barer. Ibland tar vi en buss för en euro för att utforska kusten Côte Vermeille eller bergsbyarna i Pyrenéerna.

Vid klart väder ser vi hur snötäcket på Pic du Canigou växer under vår vistelse i Perpignan.

Och så ligger ju Perpignan alltså i universums mitt. Det var när Salvador Dalí satt i järnvägsstationens vänthall en dag i september 1963 som han fick en vision som övertygade honom om att han befann sig i alltings centrum. Han förevigade stationen med sin målning ”Le mystique de la gare de Perpignan”. En tolkning av tavlan sitter i taket i vänthallen.

Om du har svårt att se stationens storhet så kolla i alla fall in Salvador Dalí själv på Place de la Catalogne ett kvarter därifrån. Han sitter på en över två meter hög röd pinnstol och beundrar byggnaden. Statyn är inspirerad av Dalís tavla, heter ”Dalí en Levitation” och är signerad ”Les Pritchards”, alltså Sabine och Eric Pritchard. Den placerades här 2017.

Fortsätt i Salvador Dalís fotspår in till centrala Perpignan. Dalí brukade bo på Hôtel de France nära stadens landmärke Le Castillet. Där packade han upp och signerade de tavlor han målat hemma i Spanien och slapp på så vis undan tullen på konstverken.

Medeltida gränder

Bakom kastellet som förr var en del av stadsmuren breder ett nät av gator och gränder ut sig i Perpignans äldsta delar. Under århundradena har staden tillhört Katalonien under den Aragonska kronan och under delar av 1200–1300-talet var den kungariket Mallorcas huvudstad på fastlandet. Efter trettioåriga kriget hör Perpignan till Frankrike men här talas fortfarande katalanska av många och gatuskyltarna är tvåspråkiga. På torget framför Le Castillet (eller Castellet på katalanska) demonstrerar man regelbundet till förmån för det som här kallas de politiska fångarna i Spanien, alltså separatisterna som ville göra Katalonien självständigt 2017.

Place de la République är bästa fikatorget.

Place de la République ligger mitt i gamla stan och är trots sitt namn mycket äldre än franska republiken. Här har det funnits en marknad nästan ända sedan staden grundades. 1843 byggdes en saluhall på torget. Den stod kvar tills man byggde ett femvånings garage 1974. Till allas glädje revs det 2006 och Place de la République blev ett riktigt torg igen.

Torget är mitt favoritställe för en fika eller ett glas vin. Välj en uteservering i sol eller skugga beroende på väder. Republic Café har bästa söderläge med sol hela dagen. Sitt inte bara ute, utan passa på att gå in och kolla på de coola Gaudíinspirerade mosaikerna på väggarna i baren och en trappa upp!

På lördagar är allt ekologiskt på marknaden på Place de la République.

Här står också marknadsstånd de flesta dagar. Bäst är lördagsmarknaden med ekologiska varor. Då säljs grönsaker, ost, charkuterier och mycket mer från bönder runtom Perpignan.

Mat och musik i saluhallen

Andra dagar i veckan (utom måndagar när det är stängt) handlar jag helst i den moderna saluhallen Les Halles Vauban på andra sidan ån La Bassa. Här säljs frukt och grönt, ost och oliver, kött och fisk, allt färskt och fräscht och ofta billigare än på Monoprix eller Carrefour.

Hungrig eller törstig? Då kan du välja mellan flera serveringar med tapas, fisk, hamburgare och mycket mer. Dryck köper du i vinbaren och är det fint väder sätter du dig på baksidans uteservering.

Zykatok spelar sig fram mellan stånden på Les Halles Vauban.

Vid ett av våra besök i saluhallen hörs plötsligt saxofon och bas. Bandet Zykatok rullar fram på en hemsvetsad trehjulig farkost spelandes sprittande gladjazz. Det är trångt mellan fiskdisken och ostbaren men de trasslar sig fram och har snart fått i gång allsång i sushibaren.

Fransk nittiotalspop

En av våra sista kvällar i Perpignan besöker vi vår favoritbar Le Cour du Baron. Efter flera besök är vi igenkända och hejar på bartendern. Det är lördagskväll och hög stämning. En av stamgästerna har kopplat in sin mobil med spellista till högtalarna och det blir dans till nittiotalshittar av franska band som Les Negresses Vertes och Noir Désir.

Spontandans i baren på Le Cour du Baron.

När jag går ut i gränden för en nypa luft får jag en pratstund med ägaren George. Han kommer från Texas och tog över baren efter att ha jobbat i oljeindustrin jorden runt i många år. Han gillar att Perpignan är så okänt. Själv visste han inget om staden förrän en vän lockade hit honom:

– Perpignan? Ingen vet var det ligger. Bra, då får vi ha det för oss själva!

Och lite kan jag hålla med honom. Ju längre jag stannar, desto mer uppskattar jag att slippa dela staden med tusentals andra besökare. Så låt det här blir en hemlis mellan oss!

Tips i Perpignan

Äta

Casa Sansa
Prisvärda menyer med katalanska specialiteter. Modellflygplan i taket, udda tavlor på väggarna och servitörer på språng mellan borden. Mycket populär krog så boka bord, särskilt på helger!
2 Rue Fabrique d’en Nadal, Perpignan
+33 4 68 50 48 01

Bar Celone Saison 2
Källarkrog med loppisfynd och orange 70-talstapeter med medaljonger. Katalanska tapas och viner från Roussillon, eller Pyrenées-Orientales som området vi befinner oss i heter numera. Endast lunchöppet. Bar Celone utläses Barcelona på franska.
5 Place André Gretry, Perpignan

Le Divil
Upphovsmännen bakom filmen ”Steak revolution” utsåg Le Divil till Frankrikes bästa köttkrog 2017. Här äter man alltså bra kött, möjligen fisk, knappast vegetariskt. Lite dyrare än de andra krogarna på denna lista, men billigare än det skulle varit i Sverige. Boka bord!
9 Rue Fabriques d’en Nabot, Perpignan

På Le Divil är det kött som gäller.
Katalanska tapas på Les Halles Vauban.

Les Halles Vauban
Modern och fräsch saluhall som också serverar mat och dryck i flera stånd. Tapas, hamburgare och sushi är några av alternativen. Bakom hallen finns en uteservering där man kan sitta vid bord eller i sköna soffor.
37–39 Quai Vauban, Perpignan

Coco Poulette
På detta lilla rotisseri grillas Perpignans godaste kyckling. Ta med hem eller ät på plats.
Rue de l’Ange/Rue de la Cloche d’Or

Dricka

La Cour du Baron
Opretentiös bar med många stammisar och ofta hög stämning. Livemusik någon gång i månaden.
6 Rue du Théâtre, Perpignan

Bar de la Marée
Litet vattenhål i en gränd där man också hittar småbutiker med frukt, kryddor, fisk med mera. Gästerna väller ut på gatan och det är ofta öppet när andra har stängt.
7 Rue René Paratilla, Perpignan

A Coté du Ben Aqui
Trevligaste baren på bargatan Leclerc. Gäster i alla åldrar, trångt, ofta rugby på tv-skärmen.
33 Avenue General Leclerc, Perpignan

Republic Café
Soligaste kaféet på Place de la République har renoverats sedan mitt besök. I mars 2019 öppnade det igen med nya ägare.
2 Place de la République, Perpignan.

Se & göra

Musée Hyacinthe Rigaud
Nyrenoverat museum tillägnat hov- och porträttmålaren Hyacinthe Rigaud (1659–1743) som föddes i Perpignan. Intressantast är dock de tillfälliga utställningarna med modernare konst.
21 Rue Mailly, Perpignan

Bonustips: Från Galeríes Lafayettes takterrass får du utsikt över Le Castillet och Perpignans äldre delar.

Le Castillet
Det här tornet är vad som finns kvar av Perpignans stadsmur från 1300–1400-talet. Delar av stadens historia skildras i tornets museum, men behållningen är utsikten mot berget Pic du Canigou från toppen.
Place de Verdun, Perpignan

À Cent Mètres du Centre du Monde
Konsthall med nutidskonst inrymd i före detta fruktlager hundra meter från järnvägsstationen.
3 Avenue de Grande Bretagne, Perpignan 

Resfakta

Resa dit: Direktflyg till Beziers sommartid eller till Barcelona året runt. Därifrån tåg eller buss till Perpignan. Eller tåg hela vägen. Det tar ungefär ett dygn med minst tre byten. Koldioxidutsläpp Stockholm–Barcelona cirka 761 kg med flyg, 216 kg med tåg. (Källa: Klimatsmartsemester.se)

Resa runt: I hela området går bussar för endast en euro enkel resa. www.laregion.fr/Car

Bästa tiden: Sommarhalvåret, men undvik gärna hettan i augusti. Området är känt för att vara torrt året om, men blåsigt.

Prisnivå: Ungefär som i Sverige. En lunch kostar dryga hundralappen, trerätters middagsmeny 250 kronor och uppåt, ett glas vin från 35 kronor. Dubbelrum på trestjärnigt hotell från cirka 700 kronor.

Info: www.perpignantourisme.com, www.tourisme-pyreneesorientales.com, www.tourisme-occitanie.com

Läs mer

Ta bussen till Côte Vermeille: Konst och dynamit på franska kusten

Collioure på Côte Vermeille ligger bara en kort bussresa från Perpignan.

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.