Piratkopierare av läkemedel – snabba att utnyttja Coronaläge

Piratkopierare Av Läkemedel – Snabba Att Utnyttja Coronaläge

Kriminella är snabba att utnyttja Coronapandemin. Nu bjuds falska ”Coronakits”, osäkra tester, piratkopierade andningsskydd, verkningslös medicin och handdesinfektion ut på nätet. Produkterna köps inte bara av privatpersoner – till och med Sveriges regioner har fått leverans av piratkopierade produkter.

Advokat Sara Sparring är specialiserad på immaterialrätt och styrelseordförande i SACG (Svenska Föreningen mot Piratkopiering). I början på året noterade hon att kriminella nätverk började prångla ut produkter som påstods skydda mot Coronaviruset.

– De som håller på med piratkopiering är blixtsnabba med att snappa upp vad som säljer. Redan veckan 3–10 mars koordinerade Europol en stor operation, kallad Pangea, där en rad myndigheter i 90 olika länder medverkade. Andningsskydd, malariamedicin, självtester för HIV och antibiotika beslagtogs, berättar hon.

Advokat Sara Sparring, styrelseordförande i Svenska föreningen mot piratkopiering, ser att kriminella nätverk börjat utnyttja Coronapandemin. Foto: Synch advokatbyrå.

I den allmäna huggsexa som råder har man till och med lyckats sälja andningsskydd till svenska sjukhus som vid test visade sig inte hålla godkänd kvalitet och med förmodat falsk CE-märkning. Socialstyrelsen fick nyligen dra tillbaka produkterna från 13 regioner.

Jätteindustri

– Piratkopiering av läkemedel är en jätteindustri som omsätter enorma summor. Falska läkemedel, som bantningsmedel och antibiotika säljs ofta på nätet till privatpersoner. Nu är det olika typer av ”Coronakits” med vitaminer, handsprit, munskydd och annat som prånglas ut. Det marknadsförs Coronaspray som ska döda virus. Icke godkända munskydd och ansiktsmasker erbjuds från olika sajter. Sådana produkter är i bästa fall verkningslösa och ger en falsk trygghet, men i många fall kan de innehålla rent farliga ämnen, säger hon.

Och så påminner hon om att det faktiskt är förbjudet att köpa medicin från sajter utanför EU/EES.

Sara Sparring varnar med eftertryck för att köpa produkter från sajter som inte är godkända och hänvisar till Läkemedelsverkets hemsida. Där kan man läsa att det finns en EU-gemensam symbol som visar vilka handlare som får sälja läkemedel på internet. Symbolen finns på alla webbplatser som säljer medicin med leverans inom EU.

Uppmaningen är solklar:

”Handla aldrig från en webbplats som inte har den godkända EU-märkningen. Läkemedlet ska vara godkänt i både Sverige och det andra landet”, skriver Läkemedelsverket.

Bakom fasader som denna kan det dölja sig en illegal läkemedelsfabrik… Foto:Unsplash

Genom sitt uppdrag för SACG har Sara Sparring god kännedom om hur illegala mediciner tillverkas och vad de kan innehålla:

– Beslagsfoton visar ruskiga miljöer och vidriga arbetsförhållanden. Tillverkningen kan ske i garage och källare där ingenting är sterilt. Maskinerna är smutsiga och kapslarna som på pricken liknar riktiga läkemedelskapslar kan vara fyllda med exempelvis tvättmedel, säger hon.

En Googlesökning leder snabbt fram till sajter som erbjuder Coronatester för hemmabruk, coronavirusdödande halsspray och ansiktsskydd till privatpersoner. Det finns filmer med välklädda personer med förtroendeingivande utseende och titlar som informerar om produkterna. Men en del av sajterna som det görs reklam för har tagits ner.

Hoppar tillbaka till Läkemedelsverkets hemsida:

”Försäljarna försöker att se seriösa ut och skriver att de är legitimerade läkare med riktiga apotek fast det är osant. De kan skriva att en doktor ger en ”onlinekonsultation”. Stöter du på formuleringar som ”Recept inget krav” eller ”No prescription required” så är det varningstecken”.

–Det finns 1000 skäl att aldrig köpa någon typ av läkemedel eller skyddsutrustning från icke godkända sajter på nätet, säger Sara Sparring.

Men allt är inte mörker

–Många svenska företag och organisationer har ställt om sin verksamhet för att kunna tillverka skyddsutrustning som behövs på sjukhus, äldreboenden och hemtjänst, säger hon.

Socialstyrelsen underlättar för alla som vill bidra. På deras hemsida får tillverkare fylla i formulär kring tillverkningen och vad som kan levereras så att Socialstyrelsen kan ta ställning till behov, kvalitet och säkerhet.

Dagmar Forne

Journalist, med ett långt förflutet på branschtidningen Dagens Handel. Numera frilans med djupa kunskaper inom handel men också stort hjärta för samhällsfrågor - hållbarhet, stadsbyggnad, säkerhet och integration.