PMS-helvetet! Maten, motionen och pillret. Allt om lindring!

PMS-helvetet! Maten, Motionen Och Pillret. Allt Om Lindring!

De flesta kvinnor lider av PMS och många lider så pass att deras liv begränsas. Men det finns hjälp att få! Här är din guide till PMS-helvetet.

PMS har förmodligen funnits så länge kvinnan har existerat, men trots det är det ingen som egentligen vet varför kvinnor lider av PMS. 

Alla sa ”Lite får man ju stå ut med” och ”Mens är ingen sjukdom”. Jag undrade ofta, vad är det då?

Intresset är stort och forskningen går framåt, men långsamt. Det man vet idag är att PMS är hormonförändringar, varför vissa drabbas mer, tror forskarna beror på en känslighet för det kvinnliga könshormonet progesteron. Inte så mycket till förklaring alltså.

Många lider i det tysta

Nio av tio kvinnor känner av PMS.  Två av tre, så pass att de undviker att träffa folk, roas sig och att resa. Hela 37 procent mår så dåligt att de ibland måste sjukskriva sig, visar en nätbaserad undersökning där 300 kvinnor fick svara på frågor om sin PMS.  

Vi är alltså många som lider men vi gör det i det tysta. PMS är lite av ett tabuämne. Kvinnorna i undersökningen berättar att de skämdes och tyckte att PMS är svårt att prata om. De visste inte var de skulle söka hjälp och trodde heller inte att det fanns någon hjälp att få. Birgitta Segerblad,överläkare på Kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset är inte så förvånad. Hon menar att det finns en utbredd okunskap om PMS vilket leder till underbehandling och sänkt livskvalitet. Speciellt för de kvinnor som drabbas svårast. 

De flesta kvinnor har en PMS där de fysiska besvären, som spänningar i brösten och uppsvälldhet är det vanligaste.  De flesta står ut och tycker inte att besvären påverkar livet så pass att de måste söka vård. Men sen finns det kvinnor som inte står ut, de som lider av en svår PMS som kallas PMDS.

Pillret mot PMS är egentligen ett SSRI-preparat, ett antidepressivt medel som har visat sig fungera lika bra mot PMS som mot depression.

Har du kanske PMDS?
– De som har PMDS upplever att de psykiska besvären är de jobbigaste: oro, ångest och nedstämdhet. De kan få gråtattacker utan anledning, utbrott och självmordtankar.  Kvinnor med PMDS mår så pass dåligt psykiskt, att de inte klarar av att hantera sina liv, på jobbet, i skolan eller hemma. Besvären blir helt enkelt så kraftiga att de nästan blir outhärdliga.  Om man känner så, ska man definitivt söka hjälp. För den finns att få, säger Birgitta Segerblad.

Pillret mot PMS är egentligen ett SSRI-preparat, ett antidepressivt medel som har visat sig fungera lika bra mot PMS som mot depression. Cirka tre till fem procent av kvinnor i fertil ålder tros lida av PMDS och många som får diagnosen har blivit hjälpta av det nya PMS-pillret.

Birgitta Segerblad menar att vissa är skeptiska till att behandla PMS med antidepressiva preparat, men hon tycker att nu när det finns hjälp att få, är det läkarnas plikt att informera kvinnor om det.

Kvinnor med PMDS mår så dåligt att de inte klarar av att hantera sina liv, på jobbet, i skolan eller hemma. Besvären är nästan outhärdliga.

Piller – värt att prova?
– Tanken är ju inte att alla kvinnor med PMS ska börja äta antidepressiv medicin resten av livet. Däremot ska de veta att de kan få hjälp de dagar de mår som sämst. Det positiva med SSRI-preparat för behandling av PMS, är att man bara behöver äta medicin de dagar man har PMS. Inte hela tiden som vid depression. Det är helt enkelt inte så farligt som det kan låta, säger Birgitta och uppmanar kvinnor att söka hjälp.

– Om man vänder sig till en vårdcentral kan det vara slumpen som avgör om man blir tagen på allvar och får hjälp eller inte. Om man inte vill chansa är det bättre att vända sig till en gynekolog eller en kvinnoklinik.    

Men för det stora flertalet kvinnor som har en ”normal” PMS, med allt vad det innebär, vad kan de göra?
– Det finns inte ETT sätt att lindra besvär utan varje kvinna måste experimentera lite på egen hand för att se vad som passar just dem. Yoga eller annan fysisk träning hjälper vissa. Sömn och mindre stress hjälper andra. Det finns mycket intresse om PMS, men tyvärr har vi ännu inte funnit den mest optimala behandlingen som passar alla – men hoppet är inte förlorat om att kunna göra det, säger Birgitta Segerblad.


Vad är vad? PMS, PMDS –  vad som lindrar, både medicinsk och på naturlig väg. 

PMS FAKTA (Premenstruellt syndrom)

PMS beskrevs för första gången för cirka 80 år sedan.

Cirka 75 procent av alla kvinnor lider av PMS i någon form.

PMS får man dagarna innan mens. PMS uppstår i samband med ägglossning då gulkroppshormon (progesteron) bildas. 

Trots flera studier kan man inte se någon skillnad eller förklaring till varför vissa kvinnor får mer besvär än andra. 

Besvär

 • Svullnad i mage, spända bröst, trötthet, ökad aptit och sömnbesvär.
 • Mindre vanliga: muskelvärk, ledvärk och huvudvärk.
 • De vanligaste psykiska symtomen; nedstämdhet, mer labil och gråtmild.

Prognos:Vid 35 års ålder och framåt upplevs besvären som värst. Vid 45 minskar dem eftersom ägglossningarna blir färre och inget gulkroppshormon bildas som är den utlösande faktorn för PMS. 

Hjälp vid PMS 
Tyvärr finns det ingen mirakellösning för att lindra PMS – dagarna. Medan forskarna letar efter svar får kvinnor fortsätta att leta lindring på egen hand. Prata och tipsa varandra. Om det är svårt att ha full koll på både känslor och chokladbegär, för en PMS – dagbok. Hitta mönster och lär dig se vad som får just dig att må bättre. Kanske upptäcker du att mer sömn eller mindre alkohol lindrar. Eller yoga och mer sex. Här är några huskurer för dig som tycker att du står ut, men som ändå vill ha lindring. 

Motion: När vi rör på oss frigörs endorfiner och dessa gör susen för vårt välmående och motverkar nedstämdhet. Regelbunden motion funkar bäst, helst tre gånger i veckan. För vissa funkar yoga, för andra en joggingtur. 
Sömn:Att sova tillräckligt och på regelbundna tider, gör också susen mot PMS, eftersom kroppen återhämtar sig under natten och motverkar bröstspänningar och humörsvängningar. 
Stressa av: Var snäll mot sig själv. Undvik att stressa och välj att göra sådant som du tycker om. Tillåt dig att koppla av lite extra och för almanacka under din menscykel. Det är till stor hjälp att veta vad besvären beror på och när de kommer. Avslappningsövningar, massage och sex lindrar spänningar, oro och ilska.
Spironolakton
är ett vätskedrivande medel som har en blockerande effekt på vissa hormoner, som liknar de kvinnliga könshormonerna östrogen och gulkroppshormon. Medicinen är receptbelagd och har visat sig hjälpa många kvinnor med PMS. Man brukar ta medicinen under dag 14-28 i menscykeln. 

När vi rör på oss frigörs endorfiner och dessa gör susen för vårt välmående och motverkar nedstämdhet.

PMS-diet
Flera små mål, gärna fem eller sex, är bättre än tre stora eftersom blodsockret hjälper till att hålla humöret stabilt. En hungrig kvinna med PMS är inte det roligaste som finns och därför är det bra att äta regelbundet så att måbra ämnen som serotonin kan bildas. Kvinnor med PMS- besvär bör inte äta sötsaker eftersom det kan göra att blodsockret åker berg och dalbana. Blir du sugen på choklad, ät mörk choklad eftersom den är betydligt nyttigare och svårare att överäta.

Bra PMS-mat

 • frukt
 • torkad frukt
 • grönsaker
 • bär
 • sojabönor
 • sojamjölk
 • nötter
 • ägg
 • smör
 • lättmjölk
 • lättost
 • yoghurt
 • fullkornsprodukter i form av bröd, pasta och ris
 • kyckling
 • kalkon
 • lax
 • tonfisk
 • hummus
 • olivolja
 • solrosolja
 • frön

Dålig PMS-mat

 • all snabbmat
 • söt kost
 • godis
 • glass
 • chips
 • kakor
 • kex
 • alkohol
 • salt

Prova PMS-dieten i fyra veckor och se om det gör skillnad.

Tillåt dig att koppla av lite extra och för almanacka under din menscykel. Det är till stor hjälp att veta vad besvären beror på och när de kommer.

PMDS FAKTA (premenstruellt dysforiskt syndrom)
En svårare variant av PMS, där de psykiska besvären är mycket starkare. Symtom vid PMDS kan liknas med depression nedstämdhet, pessimism, brist på lust, oföretagsamhet, skuldkänslor, sömnsvårigheter och ångest. Kvinnor med PMDS mår så pass psykiskt dåligt dagarna innan mens att de har svårigheter att klara av sitt normala liv på jobbet, i skolan och hemma. Besvären som upphör när mensen kommer, blir alltså så allvarliga att de har en stark inverkan på livet. Mellan 3 – 5 procent av alla kvinnor i fertil ålder drabbas. Men mörkertalet kan vara stort eftersom det är få kvinnor som söker hjälp vid PMS-besvär.

Om du inte står ut
Sök hjälp! Kontakta gynekolog eller läkare på en kvinnoklinik. Om du är en av de som lider av svår PMS finns hjälp att få, så varför lida i onödan? P-piller hjälper vissa men den riktigt goda nyheten är SSRI – preparaten som visat sig fungera utmärkt. 

PMS-pillret
Ja, det finns och kallas SSRI- preparat, en grupp antidepressiva läkemedelsom egentligen är framtagna för att lindra depression, men som visat sig fungera ännu bättre för att lindra svår PMS. De antidepressiva medlen ökar halten av serotonin i hjärnan och har testats många år och godkänts av Läkemedelsverket för behandling av svår PMS.  Studier visar att 85 procent av de kvinnor som behandlats för PMS upplever att besvären minskar med mer än 80 procent. Fördelarna är att det räcker att medicinera sig enbart de dagar man har PMS och att biverkningarna är få och klingar av. Den nya PMS- medicinen, som exempelvis Premalex, är receptbelagt. 

P-piller hindrar ägglossningen, så teoretiskt bör man inte få PMS om man tar p-piller. P-piller har visat sig lindra PMS-symptom hos en del kvinnor, men andra tycker att symptomen inte ändras någonting eller att de till och med blir värre. De p-piller som fått bäst resultat mot PMS – besvär är Yaz och Yasmine.


Självtest – Har du PMDS? 

Om du inte står ut dagarna innan mens, gör PMS – testet. Kanske du är en av de kvinnorna som borde få diagnos och hjälp? För att besvären ska klassas som PMDS ska man ha minst fem av följande symtom, och minst ett av dem ska vara 1, 2, 3 eller 4. Besvären ska komma veckan före mens och ebba ut när mensen börjat. Symtomen ska vara så svåra att de inverkar negativt på jobb, skola, normala aktiviteter och förhållanden.

1. Nedstämdhet.


2. Oro, ångest eller spänning.


3. Snabbt växlande humör.


4. Irritation.


5. Minskat intresse för vanliga aktiviteter.


6. Koncentrationssvårigheter.


7. Orkeslöshet.


8. Aptitförändringar.


9. Sömnstörningar.


10. Känsla av nedtyngdhet.


11. Andra fysiska symtom, som spänningar i brösten, uppsvälldhet.

Källa: netdoktor.se. lunbeck.se. dietguiden.com.

Vill du veta mer om PMS? Gå in på alltompms.se

Gråtattacker, utbrott och kaotiska kundmöten. När Caroline fick PMS, ville hon inte längre vara kvinna.

När Carolin fick sin första mens som elvaåring ville hon inte vara kvinna längre. Dagarna innan mensen fick hon en fruktansvärd värk i mage och ländrygg och under de dagar hon blödde kräktes hon konstant och kom inte upp ur sängen. Hennes mamma som själv aldrig haft sådana problem, tog sin dotter till läkaren som konstaterad att det Caroline led av i samband med mens var helt naturligt och att hon skulle ta en Ipren. Caroline gjorde som doktorn sa, men det hjälpe inte alls. Under hela sin skolgång tvingades hon ligga hemma i sängen en vecka varje månad. Hon kände sig ensam och misstrodd eftersom ingen, utom mamma, trodde på henne.

– Alla sa ”Lite får man ju stå ut med” och ”Mens är ju ingen sjukdom”. Jag undrade ofta, vad är det då? säger Caroline och berättar att åren efter skolan såg ut på samma sätt. Varje månad tvingades hon sjukskriva sig eftersom hon inte kom upp ut sängen på grund av värk och kräkningar.

Det var inte förrän Caroline blev lite äldre och hon skaffade pojkvän, som hon också insåg att hon led av PMS . Fyra dagar innan mensen skulle komma förvandlades hon från Dr Jekyll till Miss Hyde.

·– Jag kunde bli hur förbannad som helst och pendla mellan att vara fruktansvärt elak till att bara börja gråta. Min pojkvän och jag kunde sitta på restaurant med vänner och plötsligt brast jag bara ut i gråt, för absolut ingenting. Det var verkligen en balansgång för honom eftersom jag ena sekunden kunde vara riktigt ynklig till att nästa sekund fräsa av honom med ” vaddå, jag klarar mig själv. ”

Jag kunde bli hur förbannad som helst och pendla mellan att vara fruktansvärt elak till att bara börja gråta.

Caroline sökte hjälp fler gånger på vårdcentral men bara för att få rådet, ”ta en Ipren och stå ut”. Hon hade till slut accepterat att det var så här det ser ut att vara kvinna och planerade därför sitt liv utifrån sin menscykel. Dagarna innan mens försökte hon att undvika kundmöten, resor och fester.  Att bara ta sig till jobbet kunde kännas som övermäktigt. Om hon råkade tappa bilnyckeln på marken eller om ett plan var en kvart försenat, svartnade allt. 

– Inför kundmöten knaprade jag i mig Ipren, vilket aldrig hjälpte. I stället satt jag bara där, frånvarande, spyfärdig och med värmeböljningar. Ofta fick jag be om ursäkt och rusa ut på toaletten och dricka vatten, måla på lite rouge och förklara att jag måste ha fått en allergisk reaktion.

Sambon fick nog

Det var till slut hennes dåvarande sambo som fick henne till en gynekolog, 

något som Caroline är honom evigt tacksam för. I dag äter hon p-pillret YAZ. I kombination med regelbunden motion har det lilla pillret gjort att Caroline kan leva ett normalt liv. 

– Jag trodde aldrig att det var möjligt att jag skulle hitta något som funkade. I dag har jag både en PMS och en mens som går att leva med. Jag behöver inte planera längre eller fasa för dagarna innan mens. Det är en sån befrielse!  Men om jag slarvar med motion eller dricker för mycket, triggar besvären i gång. Men det är verkligen värt att leva ett hälsosamt liv och slippa det helvetet som jag hade i så många år, säger Caroline.

PMS – besvären stal många år från Caroline. Även om hon idag hittat ut från eländet är hon arg över att det tog så många år. Att ingen trodde på henne eller tog henne på allvar. Varken läkare, lärare eller arbetsgivare. 

 – Kvinnor ska inte behöva lida i onödan. Vi måste börja prata om det här. Sök hjälp och ligga på. PMS drabbar ju inte bara oss kvinnor utan alla i vår närmaste omgivning med. 

Så lindrar Caroline sina PMS- besvär.

 • Äter p-pillret YAZ
 • Tränar varannan dag. Styrketränar och powerwalkar 5 km till 1 mil.
 • Äter hälsosamt och regelbundet. Mycket frukt, fibrer och inget vitt socker.
 • Dricker måttligt med alkohol.

De dagar när man lämnar sin man. De dagar när man bryter med nära vänner. De dagarna när man förstör allt och bara gråter.
   Så beskriver en kvinna sina dagar innan mens. Hon är en av cirka hundra tusen som har fått diagnosen PMDS. PMDS innebär att man får svårare psykiska symtom än vid PMS. Många kvinnor som lider av PMDS får så pass stora besvär dagarna innan mens att deras liv blir svåra att hantera. 
   Så var det för Sophie som i många år levde i fullständig turbulens innan hon fick diagnosen PMDS. Så här i backspegeln kan hon se att ”PMDS-utbrotten” var en bidragande orsak till att hennes förhållande sprack. 

Startade bråk
 – Dagarna innan mens kunde jag känna hur jag började tappa fotfästet. Jag kunde bli helt känslokall inför sådant som annars betydde så mycket för mig. ·Jag blev aggressiv och triggade i gång bråk med min sambo bara för att få en anledning att dra. 

Oftast hamnade Sophie på krogen. Där drack hon för mycket, raggade på andra män och betedde sig gränslöst.

– Jag blev så destruktiv och utsatte mig för situationer som jag annars inte skulle ha gjort. Jag flirtade med män och kunde vakna upp med en man som jag inte hade en aning om vem det var. För mig handlade om att överleva dagarna innan mens, för när den väl kom, lugnade jag ner mig.

Sedan några år tillbaka äter Sophie Fluoxetin, ett av de nya läkemedel som nu rekommenderas vid svår PMS. Det i kombination med regelbunden motion har gjort att Sophie gått från en kaotisk PMDS till en mer hållbar sådan.

Jag flirtade med män och kunde vakna upp med en man som jag inte hade en aning om vem det var.

–Jag är med i en kvinnogrupp och vi har börjat att pratat om PMS och hur det har påverkat våra liv. Många av oss kan se samband mellan PMS och destruktivt beteende. De värsta sammandrabbningar vi haft i relationer har vi haft vid PMS. Självklart handlar det om andra saker också, men vi är alla förvånade över hur lite vi har reflekterat över hur stor inverkan PMS har och har haft i våra liv. Det är egentligen inte förrän nu som vi börjat förstå det.

– Nu när jag äter medicin slår det inte längre slint i huvudet några dagar innan mens. Idag kan jag gå ut med vänner och komma hem med gott samvete, i stället för med en sko, skrattar Sophie.

Så lindrar Sophie sina PMDS- besvär.

 • Äter Fluoxetin
 • Tränar på gym tre gånger i veckan
 • Äter nyttig mat

Denna artikel har tidigare varit publicerad i Amelia.