Deras polyamorösa kärlek spirar under karantänen

Deras Polyamorösa Kärlek Spirar Under Karantänen

Vilka förhållanden överlever bäst en Coronakarantän? För makarna Manuel Bermúdez, Alejandro Rodriguez och Víctor Hugo Prada i Colombia är svaret – de polyamorösa. Här förklarar de varför.

Frivillig eller obligatorisk instängdhet. Hemarbete. Framtidsplaner på is och ekonomisk osäkerhet. 

Det är ingen nyhet att Coronakrisen utsätter familjer för prövningar runt om i världen. I Kina har utegångsförbuden slutat i ökade skilsmässotal. I Japan marknadsförs små lägenheter som ett sätt att ta en paus från partnern och undvika ”Coronaskilsmässa”. Från Stockholm till Singapore börjar relationsspalter fyllas med råd om hur du ska få kärleken att överleva.

Kan krisande par lära sig något av icke-traditionella familjer?

Jag bestämmer mig för att fråga den colombianske journalisten Manuel Bermúdez. Tillsammans med Alejandro Rodriguez och Víctor Hugo Prada lever han i världens troligen första registrerade partnerskap mellan tre män. Han anser mycket riktigt att en relation med fler än två har många fördelar under Covidepidemin.

Till exempel, menar han, behöver hans familj inte oroa sig för ekonomin. Tre familjeförsörjare ger ju en större ekonomisk trygghet än två. Det är en icke förringbar fördel i Colombia, där mer än en miljon människor snart förväntas vara arbetslösa till följd av Coronakrisen.

Dessutom förlängdes Colombias ”preventiva och obligatoriska isolering” nyligen till den 30 juni. Med detta ökar sannolikt irritationen och bråken inom familjers fyra väggar – så länge de inte är polyamorösa, lovar Manuel Bermúdez.

”Tresamhet gör livet mer intressant”

– Bråk sker mellan två. I tremansförhållanden bråkar man mindre än i par eftersom det alltid finns en medlare, förklarar han.

När jag ringer Manuel Bermúdez sitter han vid datorn och arbetar med en teaterpjäs som maken Víctor Hugo Prada, 26 år, snart kommer att presentera online. Víctor Hugo Prada undervisar sin ungdomsgrupp i teater medan 40-årige dansören Alejandro Rodriguez är i färd med att ge onlinelektioner i folkdans. Manuel Bermúdez säger att de jobbar var för sig men hjälper varandra genom att korrigera texter och bolla idéer.

Jag tror att många partners låter sig absorberas av den andre och glömmer bort att bejaka varandras individualitet.

– Att leva i tresamhet gör livet mer intressant eftersom det ger oss fler distinkta konversationer och stunder. Hemma har vi aldrig tråkigt. Jag tror att många partners låter sig absorberas av den andre och glömmer bort att bejaka varandras individualitet. I vår familj behåller var och en sin egen livsstil, säger Manuel Bermúdez.

Manuel Bermúdez, som skämtsamt undviker frågan om sitt födelseår med ”Man frågar inte kvinnor eller bögar om deras ålder!”, har förstått från sociala medier att andra känner sig instängda under Colombias hårda restriktioner.

Latinamerikas förmodligen mest kända polyfamilj säger att tresamheten hjälper dem klara av landets strikta karantän. Foto: Damien Fellous/MIRA-V

– Vi känner inte igen oss i den känslan. De senaste åren har vi talat offentligt om fördelarna med att leva i tresamhet men först nu, i karantänen, har det satts på prov. Vi kan konstatera att livet tillsammans inte gör oss frustrerade eller begränsade – tvärtom, säger han.

Allt började 2004, när paret Manuel Bermúdez och Alejandro Rodriguez ännu varken kände Víctor Hugo Prada eller kallade sig polyamorösa. Alejandro Rodriguez förälskade sig i en annan, berättade det för Manuel Bermúdez men tillade att han älskade honom också. Manuel Bermúdez funderade över det orättvisa i att deras kärlek skulle upphöra för att en tredje person kom, som inte hade för avsikt att förstöra något.

Att leva polyamoröst har lärt oss att framtiden inte är något man ska försöka kontrollera.

De tre bestämde sig för att lära känna varandra. En dag insåg de att ingen av dem ville leva utan de andra. De sa sinsemellan att en ny kärlek inte ska betraktas som ett hot, utan som något berikande. För dem blev insikten början på en livslång övning i att sluta frukta det som kan komma, berättar Manuel Bermúdez.

– Att leva polyamoröst har lärt oss att framtiden inte är något man ska försöka kontrollera. Framtiden får inte vara en ångest. Det har blivit vår inställning till livet och hjälper oss att hantera osäkra tider som idag, säger Manuel Bermúdez.

Trio, triad och trekant

Efter det kom en period då deras förhållande innehöll kontrollbehov och svartsjuka dem emellan. På den tiden kallade de sig sig själva för en trio. En dag sa en vän till dem, en psykolog, att ordet trio bara är en sexuell term. ”Ni är ingen trio, ni är en triad, en familj med tre par. Varje par har sin egen relation”, upplyste hon.

– Vi förstod att vi inte är här för att styra eller styras, vi är här för att lära oss. Vi konkurrerar inte, vi kompletterar varandra. Det tog bort svartsjukan.

Det sistnämnda berättade Manuel Bermúdez första gången jag intervjuade honom och hans två respektive i juni 2017. Det var några veckor efter att de registrerats som världens förmodligen första juridiskt godkända triad. Vi satt i deras vardagsrumssoffa i en förort till flermiljonstaden Medellín. Bredvid upphängda grönväxter som vajade i takt med palmerna utanför stod en inramad teckning med texten ”Just married” på ett soffbord.

Människor slutar aldrig att attraheras av och förälska sig i andra, anser (från vänster) Víctor Hugo Prada, Manuel Bermúdez och Alejandro Rodriguez. Foto: Damien Fellous/MIRA-V

– Folk kommer hit och förväntar sig något extravagant, som tre promiskuösa festprissar, men vi tycker mest om att laga mat tillsammans och göra utflykter, sa Manuel Bermúdez.

Triaden pratade om hur journalister och nyfikna från jordens alla hörn besöker dem för att se hur de lever. De beskrev sig själva som ett bevis för världen på ”att moralism och monogami inte längre är Latinamerikas enda rätta normer”.

– Många frågar vad vi gör i sängen. Tja, vi pratar, läser… sover, sa Alejandro Rodriguez med ett skratt.

– Folk brukar fråga om vi alltid har trekant. Nej. När en är trött eller upptagen, eller helt enkelt inte vill, har de övriga sex. Och ibland tittar en av oss på. Det ingår i triadens privilegier, sa Manuel Bermúdez.

– Vi är en sammansvetsad familj men vi har varsin attraktion, varsitt utrymme och egentid, förklarade Víctor Hugo Prada.

Bojkottar mediebruset

Víctor Hugo Prada tillade att triaden alltid har ryckt på axlarna åt människors åsikter om deras förhållande.

– På sociala medier finns de som kritiserar oss och de som försvarar oss. Till de senare säger jag, tack men bråka inte för vår skull. För vi lever lyckligt, sa han.

Efter vårt möte för tre år sedan har triaden, som påstår att de aldrig avsåg att bli offentliga figurer, stundtals blivit ett slagträ i en inhemsk debatt om familjekonceptets innebörd. ”Vad är en familj?” blev en fråga för presidentvalet 2018 som bidrog till att konservative Iván Duque fick makten.

På ett eller annat sätt har vi nytta av erfarenheterna, för de har lärt oss att hålla distans till det som sägs där ute.

Idag medger Manuel Bermúdez att den mediala uppmärksamheten kring hans familj har satt sina spår. Förra året slutade de till exempel att titta på de större colombianska nyhetskanalerna.

– På ett eller annat sätt har vi nytta av erfarenheterna, för de har lärt oss att hålla distans till det som sägs där ute. Vi låter inte nyhetsrapporteringen om Covid-19 påverka oss alltför negativt, säger Manuel Bermúdez och fortsätter:

– Det ligger i vår natur att fokusera på nuet. Och vår verklighet just nu är att vi mår bra, vi är sysselsatta och vi älskar varandra.

Munskyddsprydda köande håller avstånd utanför en matvarubutik i triadens hemstad Medellín i slutet av april 2020. Foto: Sergio R

Relationskris i Coronatider? Här är några av tidningarnas expertråd:

  • Prata om och avdramatisera behovet av egentid
  • Var lyhörd för din(a) partner(s) och dina egna behov vid hemarbete- eller studier
  • Försök ta de(n) andres perspektiv vid konflikter
  • Se krisen som en möjlighet att lära känna varandra bättre 
  • Dela den ekonomiska bördan
  • Var tillmötesgående när din(a) partner(s) försöker initiera sociala interaktioner
  • Begränsa din exponering för nyheter om Covid-19
  • Var kreativt aktiv – baka, bygg, sy, odla, måla. Det ger en känsla av att ha kontroll över något i en tid då vi annars kan känna oss maktlösa

Källor: DN Insidan, Popular Science, Psychology Today