Porto – Portugals bästa hemlis

Porto – Portugals Bästa Hemlis

Är Lissabon en av dina favoritstäder? Då gillar du Porto! Portugals näst största stad förför med sin ruffiga charm, sina portviner, toppkrogar och närheten till vinriket Dourodalen.

I Porto upplever man äkta portugisiskt vardagsliv men det är inte enda anledningen till att Porto de senaste åren har smugit sig in på trendkartan. Det är framförallt tack vare de många stjärnkrögarna och Michelinstjärnorna som hottat upp stans kulinariska scen. Här finns också numera roliga boutiquer som förut bara fanns i Lissabon. Här har också öppnats flera charmiga små hotell och tomma surfingstränder ligger bara några minuter från centrum. Porto är m a o en perfekt weekendstad med bara ett minus. Det går inga direktflyg från Sverige, å andra sidan är det enkelt att ta tåg hit från Lissabon då det går ett tjugotal tåg om dagen.

PortoStadsvy
Många hus och kyrkor har kaklade fasader. Foto: Charlotta Rönn

Flyt fram i vindalen Douro

En helg här kan med fördel fyllas med mat- och barhopping, men ger traktens viner mersmak då ska man bege sig till något av de omkringliggande vindistrikten. En bra start är järnvägsstation São Bento som med sina 20 000 kakelplattor är en attraktion i sig. På väggarna skildras traktens vardag och man kan se hur vindruvorna handplockas. Väcker det här nyfikenhet?  Gör då en av världens vackraste tågresor och borda tåget till Dourodalen.

PortoDouro
Dourodalen kan beskrivas som Europas Bali med sina terrasserade vinodlingar. Foto: Charlotta Rönn

Här kan man exempelvis på vingården Quinta Nova inte bara provsmaka vin utan också övernatta med utsikt över vinfälten. Vinturismen lockar allt fler men så finns också den vackra Dourodalen på Unescos världsarvslista. Bäst upplevs Europas Bali, med sina terrasserade vinodlingar genom en båtfärd tillbaka till Porto.

Porto är mest känd som portvinets hemstad. Foto:Charlotta Rönn

Den som däremot är förtjust i provsmakning och inköp av portvin behöver bara göra strandhugg på motsatt sida av flodmynningen i Porto. I Vila Nova de Gaia ligger magasin med namn som Graham’s, Taylor’s och Sandeman för att nämna några av de anrika portvinshusen. Här lagras stadens anrika dryck som faktiskt är engelsmännens påhitt. På 1700-talet blev vinet som transporterades till England vinäger så engelsmännen säkerställde kvaliteten genom att tillsätta sprit.

Få Harry Potter inspiration

Den som nöjer sig med bara ett glas kan med fördel stanna på någon av stadsdelen Ribeiros serveringar. Ribeiro har både patina och ruffiga smala gränder men så är stadsdelen också en av de äldsta och finns även med på Unescos världsarvslista. Här har man fin utsikt över Dourofloden och några av stans berömda broar som Dona Maria Pia konstruerad av Gustave Eiffel 1876.

I den historiska stadsdelen Ribeira ligger restaurangerna tätt. Foto:Charlotta Rönn

Porto har många attraktioner som kyrkor, marknaden Mercado do Bolhão, 1800-tals palatset Palácio da Bolsa med ett guldornamenterat arabiskt rum och konserthuset Casa da Música som byggdes till kulturhuvudstadsåret 2001. Men mest magi har en bokhandel. Livrario Lello öppnades 1906 och är en mycket speciell bokhandel. Den har tusentals besökare så här krävs inträdesbiljett. J K Rowling är en bidragande orsak till de många besökarna då hon lär ha suttit här och skrivit på sin första Harry Potter-bok under sin tid hon som engelsklärare här i Porto. Bokhandeln Turistattraktionen Lello sammanfattar Porto väl. Den rymmer många världar precis som staden.

Caféet Pavlova ligger gömt inuti den hippa butiken Almada 13. Foto: Charlotta Rönn

Fakta

Ta sig hit: Porto ligger 310 km norr om Lissabon. Tågresan tar 2,5 – 3,5 timmar. Alfa Pendular-tågen är snabbare och dyrare. Intercidade tågen är ett annat alternativ. Enkelresa kostar från 250 kr. Kan förbokas, kolla https://www.cp.pt/

Bäst att bo: The House Ribeira Hotel och Descobertas Boutique Hotel är två hotell i stans historiska centrum.

Bäst att äta: Den som inte har kassa för Michelinkrogarna äter gott på Fish Fixe i Ribeira. Kändiskocken José  Avillez  som driver Cantinho do Avillez gör nationalrätten bacalhão på sitt eget sätt.

Bäst att shoppa:  Kolla portofashionmakers.com Besök A Vida Portuguesa, Rua Galeria de Paris 20, Lobo Taste, Largo de São Domingos 20, Almada 13 på Rua do Almada 13 är kafé och butik i skön mix. Sardinpaté i vacker burk är ett måste från Loja das Conservas, Rua Mouzinho da Silveira 240.

Info: visitporto.travel