Problem i sexlivet: Par med barn söker hjälp oftare än andra

Problem I Sexlivet:  Par Med Barn Söker Hjälp Oftare än Andra

Allt fler söker hjälp för problem i sexlivet och den största gruppen bland dem som söker är par med barn. – Oftast är det på det sexuella planet som relationsproblemen visar sig först, säger erotikpedagogen Ylva Franzén.

Foto: Unsplash

Tvätta, stressa, jobba över, bråka lite, hämta, lämna, föräldramöte… och så ska man älska också. Eller?

Den största gruppen hjälpsökande när det gäller problem i sexlivet är par med barn och det är inte så konstigt egentligen. I en tid när vi stressar för att hinna med så mycket som möjligt hamnar lusten lätt i kläm.

– Egentligen vill jag ha sex ofta och gärna vilt, förklarar Jenny, 35 år. Men när barnen väl lagt sig och allt är undanplockat, röjt och fixat är jag så trött att jag bara orkar slötitta på någon serie en timme innan jag stupar i sängen utan att knappt säga god natt till Anders. Ibland hinner jag tänka ”just det, vi skulle ju…” men sen somnar jag innan meningen är slut.

Jenny är inte ensam. De flesta som fått barn vet att inte bara livet förändras utan att sexlivet, helt och hållet eller i perioder, också blir annorlunda. I Durex stora, årliga sexundersökning, framkommer att medelsvensson har sex något under två gånger i veckan. Det är tydligen mycket lågt jämfört med resten av Europa. Och häpnadsväckande högt för de flesta heltidsarbetande föräldrar som försöker få allt att gå ihop och i bästa fall hinner med en enstaka Bollibompasnabbis då och då.

Oftast är det just på det sexuella planet som relationsproblem yttrar sig först

Erotikpedagog Ylva Franzén har stor erfarenhet av att hjälpa både enskilda individer och par till ett bättre sexliv. Ofta handlar et om olika typer av lustproblem i relationen. Kvinnan och mannen har tappat bort varandra lite och har inte längre sex på samma himlastormande, passionerade sätt som i början.

– Oftast är det just på det sexuella planet som relationsproblem yttrar sig först, förklarar Ylva. För att ha ett riktigt bra sexliv måste det, som de flesta vet av egen erfarenhet, nämligen finnas en stämning av gemenskap och förståelse i grunden av förhållandet. Går du runt och är arg, besviken eller frustrerad på din partner, krymper lusten att ha sex med henne eller honom avsevärt och din kropp blir mindre inställd på njutning.

– Männen som kommer hit beskriver att kvinnan förändrades så mycket efter det att barnen kom, säger Ylva. Själv anser hon att relationsproblemen som så ofta uppstår när vi bilder familj handlar om att vi inte är förberedda på hur mycket hårt arbete och engagemang det verkligen är att ha barn. Dessutom har kvinnan en ny kärlek – barnet, och mannen känner sig ofta lite utanför, som att den strålkastare som förut lös på honom nu är riktad åt ett annat håll.

– Det blir otakt i kärleksrelationen när man upptäcker att man har olika behov och att en vill ha sex mycket oftare än den andra. Dessutom är förälskelseperioden över och ett nytt ansvarsfullt liv, med många måsten tar form, säger Ylva.

Bäddat för trubbel alltså.

Det är lätt att gnistan försvinner när barnen kommer och tiden för att hålla gnistan vid liv är kort. Foto:  Kamil Krajewski/Unsplash

Men behöver man alltid oroa sig om sexlivet har en svacka på en eller ett par månader? Det tycker inte Ylva Franzén.

– Vi ställer alldeles för höga krav på oss själva och varandra i dag. Gör inget stort problem av något som inte är allvarligt. Ge det lite tid så löser det sig ofta av sig självt och lusten kommer smygande tillbaka.

Det är också viktigt att komma ihåg att ni två inte är en isolerad ö. Omvärlden påverkar oss ofta mer än vad vi tänker på. Kanske handlar några veckors nedgång i sexstatistiken inte alls om att relationen är på villovägar utan om att du  har mycket på jobbet, att din partner oroar sig över något eller att ni på något annat sätt är lite ur gängorna.

Samtidigt, förmanar Ylva, ska man se upp för relationsmarodören nummer ett: vardagen! Alla måsten och all stress tar oresonligt kål på erotiken. Det är viktigt att anstränga sig för att hålla kvar känslorna för varandra, menar hon.

– Gör det lite festligt. Dejta varandra. Gå på bio eller ät middag ute. Och inför skärmförbud två kvällar i veckan för att umgås, prata och lyssna på varandra, säger hon. Det är de där små sakerna som gör att ni återigen väcker lusten och minns hur det var när ni inte kunde sluta ta på varandra.

FAKTA: Det här söker svenska par hjälp med:

  1. Lustproblem
  2. En av parterna är beroende av porr
  3. Orgasmproblem hos kvinnan
  4. Potensproblem hos mannen

(Källa: Sexualforskningsinstitutet)