Rengör miljövänligt med smarta husmorstipsen

Rengör Miljövänligt Med Smarta Husmorstipsen

Glöm dyra rengöringsmedel. Det är i skafferiet du hittar de billigaste och mest miljövänliga städprodukterna.

1. Ta bort avlagringar med ättika

Ättika är bakteriedödande och tar dessutom bort dålig lukt och går utmärkt att använda för att ta bort kalkavlagringar från kranen eller för att göra rent ett smutsigt badkar eller handfat. Eftersom det är frätande behöver du använda handskar och skydda ögonen. 

Häll på ättikan på kranen eller i badkaret och låt verka i en kvart. Därefter är det bara att skrubba bort avlagringarna med en svamp eller en gammal tandborste. 

Du kan också göra rent ugnen med ättika. Häll ättikan i en sprayflaska och spraya på det smutsiga. Sätt ugnen på 50 grader och låt stå i 20-30 minuter. Avsluta med att torka av smutsen med en fuktig trasa. 

Obs: Tänk på att det finns olika styrkor av ättika i matbutiken, 24% och 12%. Den med 24% är starkt frätande. 

Använd ättika för att göra rent handfatet. Foto: David Babayan/Unsplash 

2. Gör ren spisen med bakpulver

Strö bakpulver på de smutsiga partierna på spisen och häll sedan på ättika så att det börjar bubbla och fräsa. Sätt på dig handskar och torka av och skölj med vatten. 

3. Mirakelkur för mikron

Få bort smutsen i mikron på bara några minuter genom att ställa in en skål med saften från en citron blandat med vatten och kör på full effekt i några minuter. Den ingrodda smutsen löses upp och du kan lätt torka bort den med en fuktig trasa. 

4. Få bort stopp i avloppet med bikarbonat

Städning med bikarbonat är oerhört effektivt och fungerar på de flesta tuffare områden i ditt hem. Du kan t ex lägga bikarbonat på en fuktig trasa och gnugga på smutsiga ytor. Eller få bort fettfläckar på spisen med hjälp av en blandning av bikarbonat och vinäger.

Häll en deciliter bikarbonat och en liter kokande vatten i vasken fär att lossa stoppet i avloppet. 

Kom ihåg! Undvik att använda ättika och bikarbonat på marmor och granit eftersom det kan skada materialet.