Roadtrip Norrland etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

Roadtrip Norrland Etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet I Vedlåren

En av de mest exotiska delarna av Europa ligger här i Sverige. Det vet de holländska, tyska och italienska turister vi möter längs vägen. Men svenskarna reser hellre åt andra hållet.
Gör som vi i stället och häng med på en roadtrip Norrland runt!
Text och foto: ELISABET AXÅS

Vår resa i Norrland börjar med en rad Sverigerekord. Alla lockar oss inte att stanna, eller vad sägs om ”Välkommen till Börtnan – kallast i landet”?

Nej… Vi kör vidare.

Då har vi redan besökt Sveriges högst belägna by Högvålen (830 meter över havet), tittat till den högst belägna kyrkan i Tännäs (648 möh) och kört på Sveriges högst belägna landsväg över Flatruet (975 möh).

En rad svenska rekord, men vid första etappens mål väntar en unik sevärdhet som slår dem alla: Överhogdalsbonaderna på friluftsmuseet Jamtli i Östersund.

Vem vill se ett gammalt täcke?

Mitt ressällskap var måttligt intresserad när jag beskrev bonaden i bilen på väg hit. Ett gammalt täcke som kyrkvärdens dräng hittade i en vedlår i kyrkan i Överhogdal 1909. Men när konstnären Paul Jonze vecklade ut täcket såg han mönster med hästar, renar, båtar och människor. Det visade sig vara delar av nästan tusen år gamla bonader, från vikingatiden alltså, och bilderna berättar om tiden när kristendomen mötte asatron. På väven syns både kyrkor och hästen Sleipner med åtta ben.

Trädet Yggdrasil, två kyrkor och hästen Sleipner. Överhogdalsbonaderna vävdes i brytpunkten mellan asatro och kristendom.

De häpnadsväckande välbevarade bonaderna är undangömda i Jamtlis nedre regioner. Gå alltså inte rakt på miljöerna utomhus utan börja med att gå en trappa ner och beundra den vikingatida vävnadskonsten.

Överhogdalsbonaderna är obegripligt okända trots att de berättar om ett avgörande skifte i Sveriges historia. Kanske inte riktigt i klass med den världsberömda franska Bayeuxtapeten men faktiskt samtida.

Bonaderna är värda en omväg i sig, men när vi nu är här besöker vi så klart Jamtlis utomhusutställning också. Här går vi rakt in i miljöer från 1700-talet och framåt, komplett med ”invånare” i tidstypiska kläder.

Tillbaka till sjuttiotalet

I en villa från 1975 känner jag igen mina egna tonår med pingisbord och flickrum med hästar och Ted Gärdestad på väggarna. I ett gröna vågen-torp från 1975 klagar en skäggig kille i blåbyxor på skörden och förklarar att den där David Bowie nog snart är glömd, men Hoola Bandoola gör odödlig musik.

Nästan som hemma i Jamtlis 70-talsvilla. Foto: Torgny Göransson

Ingen stress vid bommarna

På väg norrut slingrar sig E45 och Inlandsbanan om varandra – vägen kallas även Inlandsvägen. Vid en av många järnvägsövergångar är bommarna nere. Östersundsbussen står stilla och chauffören har tagit upp sin mobil. En man i orange varselkläder anländer snart och lyfter bommen manuellt. Ingen är märkbart irriterad men några suvar har redan kryssat mellan bommarna. De italienska husbilarna väntar snällt.

Fritt fram igen på Inlandsvägen.

Vid stationen i Hoting ser vi att dagens norrgående tåg passerade för ett par timmar sedan och det södergående inte kommer förrän i kväll. Hur länge kan bommarna ha varit fällda månntro?

Vägen norrut kantas av granskog och enstaka kalhyggen. Lunch i Vilhelmina, sedan vidare till Sorsele där vi lämnar E45. Nu ska vi resa till vägens ände.

Info:

Jamtli
Friluftsmuseum som också har en filial till Nationalmuseum.
Museiplan, Östersund.

Följ med på hela Norrlandsresan:

Etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

Etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke med utsikt

Etapp 3 – Jokkmokk: Vilda och tama fjällblommor

Etapp 4 – Lysande tider i Abisko

Etapp 5 – Icehotel hetare än Kiruna

Etapp 6 – Bastu, sik och smuggling i Tornedalen

Etapp 7 – Harads: Kändisarnas gömställe

Etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix hemliga gitarr

Etapp 9 – Hälsingland: Hambo på repeat

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.