Roadtrip Norrland etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke med utsikt

Roadtrip Norrland Etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke Med Utsikt

På 1800-talet kämpade nybyggarna för att kunna odla något alls vid vägens ände.
I dag är Ammarnäs en spirande turistort. Här kan du fiska, rida, vandra och skåda fåglar.
Och Nils Johanssons potatisbacke har blivit en sevärdhet.
Text och foto: ELISABET AXÅS

Landskapet längs vägen mot Ammarnäs öppnar sig när vi närmar oss fjällvärlden. Sjön Storvindeln på ena sidan vägen, gles björkskog på andra. Sikten är bra men plötsligt dyker något grått upp i ögonvrån. Bara tack vare en snabb gir klarar både renen och vi oss från en krock.

Strax innan vi är framme kör vi ner till fågeltornet vid Gautsträsk och tar in synen mot Ammarnäs. De röda stugorna bakom vårflodens svällande vattendrag. Potatisbacken har ännu inte börjat grönska. Fjället i fonden har vita stråk av snö. Mitt ressällskap fågelskådaren noterar bland annat rödbena och bläsand.

Byborna har varsin odlingslott på Potatisbacken. I augusti blir det skördefestival.

Så fort vi kommer fram till byn vandrar vi upp på Potatisbackens krön. Midsommar har precis passerat men plantorna sticker knappt upp ur jorden. De första nybyggarna som kom hit på 1820-talet kämpade för att kunna odla något överhuvudtaget. Nils Johansson provade moränkullens sydsida och fick äntligen upp lite potatis.

I dag är sluttningen uppdelad i odlingslotter som plöjs gemensamt med hjälp av traktor och ett spel på kullens topp. Lotten som tillhör Ammarnäs skola är markerad med en skylt. Varje år i augusti firas skörden med en potatisfestival.

Det åttonde underverket

Backen må kännas som en modest sevärdhet, men den röstades faktiskt fram som Sveriges åttonde underverk i Sveriges Radios ”P4 Extra” 2010!

Från Potatisbacken har vi utsikt över det gröna och blå Ammarnäsdeltat med sina öar och näs som har bildats där Vindelälven och Tjulån flyter samman. Bruset vi hör kommer inte från trafik utan från forsen utanför byn.

Garanterat bilfri utsikt från Potatisbackens krön.

Ammarnäs har utvecklats till ett turistcentrum i det mindre formatet med flera fiske- och ridarrangörer. Här kan du välja mellan olika vandringsleder, bland annat Kungsleden. Vi avslutar dagen med middag på Guide Center, byns kombinerade restaurang och fiskebutik. Pasta med renskav och souvasburgare serveras strax bakom fiskespön och drag.

Nästa dag vandrar vi en bit bland vindpinade fjällbjörkar vid Tjulträsket. Men vi är inte på vandringsresa, vi har inte rätt grejer med oss och blir blöta om fötterna när stigen försvinner under snön. Tillbaka till byn och in i bastun på Ammarnäs Wärdshus!

Mot Polcirkeln

Från Ammarnäs finns bara en väg, tillbaka igen till Sorsele, sedan vidare norrut på Inlandsvägen. Vi kommer till Arvidsjaur lagom för att få uppleva vad som verkar vara dagens stora händelse. Inlandsbanans södergående rälsbuss anländer klockan 12.30.

På perrongen står en trubadur med elgitarr och en kvinna från turistbyrån delar ut broschyrer. Intresset från passagerarna är begränsat.

Inlandsbanans passagerare kollar in Arvidsjaur.

Trubaduren plockar ihop sina grejor och försvinner när tåget går efter tio minuters stopp. Passagerarna hinner inte ens besöka Tant Sveas Kafé. Men det gör vi. Laxpasta sitter fint, sedan besök på Systembolaget och vi är redo att fortsätta norrut.

Moskosel, Kåbdalis, Tårrajaur. Skog och mer skog. Inlandsbanan vid vägens sida. Sedan Polcirkeln. Några husbilar har stannat vid skylten. Vi fortsätter mot resans första älvbad.

Polcirkeln är ett givet fotostopp.

Info:

Ammarnäs
Fiska, vandra, fågelskåda… Länkar till det mesta i Ammarnäs.

Ammarnäs Guidecenter Bistro & butik
Ät i butiken eller utforska naturen.

Tant Sveas Kafé
Fika och lunch mitt i Arvidsjaur. Stationsgatan 20B, Arvidsjaur

Inlandsbanan
För dig som hellre tar tåget.

Följ med på hela Norrlandsresan:

Etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

Etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke med utsikt

Etapp 3 – Jokkmokk: Vilda och tama fjällblommor

Etapp 4 – Lysande tider i Abisko

Etapp 5 – Icehotel hetare än Kiruna

Etapp 6 – Bastu, sik och smuggling i Tornedalen

Etapp 7 – Harads: Kändisarnas gömställe

Etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix hemliga gitarr

Etapp 9 – Hälsingland: Hambo på repeat


Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.