Roadtrip Norrland etapp 3 – Jokkmokk: Vilda och tama fjällblommor

Roadtrip Norrland Etapp 3 – Jokkmokk: Vilda Och Tama Fjällblommor

Afrika, Asien eller Lappland? Linné var osäker när han besökte det exotiska fjällandskapet.
Vi får vägledning av trädgårdsmästaren Klas när vår roadtrip når Jokkmokk.
Text och foto: ELISABET AXÅS

Vi hinner knappt komma innanför grindarna på Jokkmokks fjällträdgård förrän vi stöter på den entusiastiske trädgårdsmästaren Klas Schlichting. Han tar oss runt odlingarna och visar blommor som klippveronika, lapsk alpros och gul smörboll. Han demonstrerar att fjällnässlor inte bränns och nyper av några åkerbärsblad för oss att göra te på.

– Bara jag får ta, ingen annan, varnar han.

Bara trädgårdsmästaren Klas Schlichting får plocka blommor i Jokkmokks fjällträdgård.

Vi ser flera exempel på att växterna som får kämpa på fjället blir mycket mindre än sina släktingar som lever i mer skyddad miljö. Klas berättar att lapsk alpros är en vild typ av rhododendron som bara blir några centimeter hög. Skvattram är också en rhododendron som växer vilt i Sverige. Bra mot mygg enligt Klas.

Vildare trädgårdar

Han tycker att vi borde kombinera vilda med vad han kallar tama växter mer i våra trädgårdar:

– Skala av och ta in naturliga genuina material. Öppna upp den tama biten med att föra in det vilda! Varför inte kombinera rhododendron och skvattram?

Fjällträdgården visar fjällens växter i olika miljöer som Videkärret, Fjälltoppen och Taigan och är en utmärkt introduktion inför fjällvandringen. Trädgården är en del av Ájtte fjäll- och samemuseum som visar samernas kultur och historia.

I Jokkmokks fjällträdgård finns växter från olika fjällmiljöer.

Besöket i trädgården uppmuntrar till studier av Carl von Linnés reseskildring från sin lappländska resa 1732. Han besökte också Jokkmokk och insåg att han hamnat i ett exotiskt landskap. När han kommer till berget Vallavari nära Kvikkjokk skriver han ”när jag kom uppå det, visste jag ej, om jag var uti Asien eller Afrika, ty både jordmånen, situationen och alla örterna voro mig obekanta”.

Innan vi lämnar Jokkmokk hinner vi med resans första älvbad. Gästerna på campingrestaurangens uteservering tittar upp när vi kommer rusande från bastun, förbi poolen och ner till bryggan i lilla Luleälven. Tonåringarna som lattjar med en vattenskoter makar på sig och vi hoppar i. Friskt vid max tolv grader!

Elledningar visar vägen

Kraftiga elledningar följer Inlandsvägen norrut. Snart når vi Porjus, ett av Sveriges första och största vattenkraftverk, invigt 1915. Ställverksbyggnaden från den tiden liknar en kyrka med sitt torn och höga fönster. Det var en tid då arkitekturen skulle utstråla stolthet över de tekniska framstegen.

Porjus pampiga ställverksbyggnad är numera museum.

I dag rymmer byggnaden ett museum över kraftverket och dess tillblivelse. När bygget startade fanns ingen väg hit. Materialet fick bäras från Gällivare innan järnvägen därifrån blev klar 1911. Så småningom växte ett samhälle upp kring kraftverket. Det var tufft att leva här, även för skolläraren enligt det här citatet på museets vägg:

”Rallarungarna åt snus och var lite stimmiga och hade lite saftigt ordförråd. Därför tror jag lärartjänsterna i Porjus ansågs som något av en straffkommendering.”

Porjus hade som mest 3 000 invånare. I dag bara 240, men här finns fortfarande en skola.

Info:

Ájtte
Fjäll- och samemuseum och fjällträdgård.
Kyrkogatan 3, Jokkmokk

Arctic Camp Jokkmokk
Camping med älvbad.

Porjus kraftverk
Sveriges tredje största vattenkraftverk.

Lästips:

Carl von Linnés lappländska resa
Dagbok från expeditionen till Lappland 1732.

”Fallvatten” av Mikael Niemi
Vad händer om dammen brister? Denna thriller är bästa reselektyren i dessa trakter!

Följ med på hela Norrlandsresan:

Etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

Etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke med utsikt

Etapp 3 – Jokkmokk: Vilda och tama fjällblommor

Etapp 4 – Lysande tider i Abisko

Etapp 5 – Icehotel hetare än Kiruna

Etapp 6 – Bastu, sik och smuggling i Tornedalen

Etapp 7 – Harads: Kändisarnas gömställe

Etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix hemliga gitarr

Etapp 9 – Hälsingland: Hambo på repeat

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.