Roadtrip Norrland etapp 4 – Lysande tider i Abisko

Roadtrip Norrland Etapp 4 – Lysande Tider I Abisko

Det blir aldrig mörkt i Abisko. Knappt ens på vintern numera. Då lockar norrskenet ännu fler besökare än på sommaren.
På 15 år har nordligaste punkten på vår roadtrip förvandlats till ett åretruntresmål med besökare från hela världen.
Text och foto: ELISABET AXÅS

Mitt ressällskap fågelskådaren har hållit sig oväntat lugn hittills på resan, men mindre än en mil norr om Porjus gör han en tvär gir åt vänster, mot Luspebryggan. Det här är ett av få ställen i Sverige som den ovanliga dvärgsparven häckar varje år. Vi stiger ur bilen och lyssnar och spanar mot björkarna på båda sidor om grusvägen. Så ”tititi-tjup”, det är den! Värt hela resan enligt skådaren.

Full av tillförsikt styr han nu mot Abisko där nästa ornitologiska höjdpunkt kan finnas – nordsångaren som brukar synas vid malmbanans tunnelmynningar så här års. Liksom dvärgsparven flyttar den hit från Sydostasien. Det är långt att flyga så den anländer sent, runt midsommar.

På spaning vid tunneln

På Abisko Fjällstation bor ett stort gäng fågelskådare. Många har rest hit just för att se nordsångaren men än har den inte synts till. Vi spanar runt tunneln, men ingen nordsångare. Däremot bland annat gärdsmyg och morkulla. Gärdsmygen är ovanlig i dessa trakter.

Midnattssolen lyser upp Lapporten.

Det är veckan efter midsommar och solen har inte gått ner på över en månad. På kvällarna går linbanan upp på berget Nuolja där man kan se midnattssolen utan några berg i vägen. Men vi letar efter solen längs vägen mot Norge i stället. Det är svårare än vi tror. Visst glöder Lapporten i solljuset mitt i natten, men det är ständigt någon topp i siktlinjen mot själva solen. Till slut tittar den fram ändå bakom en bergskam.

Världens bästa norrsken

Nästa dag tar linbanan oss upp på Nuolja. På 20 minuter är vi högt över trädgränsen.

Så sent som på 00-talet var Abisko stängt och tomt nästan hela vintrarna. Men så blev det trendigt att resa långt för att se norrsken och 2011 öppnade Aurora Sky Station vid linbanans toppstation. Numera har Abisko fler besökare under vintermånaderna än på sommaren. De allra flesta kommer från andra länder.

Men det är på vintern, nu flödar ljuset dygnet runt, det är vindstilla och 19 grader varmt. En perfekt dag på fjället! Vi möter några engelska forskare som mäter snötäcket. Nu smälter det undan snabbt.

Utsikten är okej från drygt 1 100 meter höga Nuolja.

Resandet fick en extra skjuts 2015 när Lonely Planet utsåg Abisko till världens bästa plats att se norrsken på. Och det kan stämma, för Abisko är ett av Sveriges torraste och därmed även molnfriaste områden. Dessutom kolmörkt på vintern. Man kan se mer eller mindre aktiva norrsken sju av tio vinterkvällar när stationen är öppen.

Runt om oss ser vi snötäckta fjälltoppar, ett spegelblankt Torneträsk och när vi kommit ner en bit passerar ett litet Märklintåg, nej jag menar malmtåget där nere med nästan 70 vagnar.

Pappa pipare sköter ungarna

Vi kommer att få lämna Abisko utan att ha sett nordsångaren, men mitt fågelskådarsällskap glädjer sig i alla fall åt en fjällpipare som stannat kvar för att ta hand om ungarna medan mamman redan flugit söderut.

På väg ner möter vi en rask vandrare som springer uppåt i bar överkropp. Men de flesta som kommer hit för att vandra väljer Kungsleden. Den 425 kilometer långa leden börjar här och slutar inte förrän i Hemavan. Vi passerade den tidigare, 40 mil söderut i Ammarnäs.

Kungsleden startar i Abisko.

Info:

Abisko fjällstation
Här börjar Kungsleden.

Aurora Sky Station
Midnattssol på sommaren, norrsken på vintern.

Följ med på hela Norrlandsresan:

Etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

Etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke med utsikt

Etapp 3 – Jokkmokk: Vilda och tama fjällblommor

Etapp 4 – Lysande tider i Abisko

Etapp 5 – Icehotel hetare än Kiruna

Etapp 6 – Bastu, sik och smuggling i Tornedalen

Etapp 7 – Harads: Kändisarnas gömställe

Etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix hemliga gitarr

Etapp 9 – Hälsingland: Hambo på repeat

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.