Roadtrip Norrland etapp 5 – Icehotel hetare än Kiruna

Roadtrip Norrland Etapp 5 – Icehotel Hetare än Kiruna

Halva Kiruna ska flytta, men händer det något vid byggnadsplatsen egentligen? Vi diskuterar stadsflytten vid ölborden på Kirunafestivalen.
Sedan fortsätter roadtripen till Norrlands (kanske Sveriges?) mest kända turistattraktion, Icehotel i Jukkasjärvi.
Text och foto: ELISABET AXÅS

Vi anländer till Kiruna lagom till Kirunafestivalen och slår oss ner vid ett långbord på torget med öl och hamburgare. Vi hamnar bredvid två äldre män som omedelbart briefar oss om det alla Kirunabor pratar om, stadsflytten. Eller, blir det en flytt?

– De säger att de ska flytta Kiruna, men de river ju bara! Åk bort och titta. De har bara byggt stadshuset. Och det finns inga byggkranar!

Tålamodet tryter för de två, varav den ene har fått sin lägenhet inlöst. Huset ska rivas, men när? Och vart ska han ta vägen då? Han funderar på att flytta söderut. Kanske till Piteå. De känner flera som redan flyttat.

Ralph Erskines kvarter Ortdrivaren stod klart 1961. Snart kommer husen som kallas Snusdosan, Spottkoppen, Mullbänken och Berlinmuren att rivas.

Svampen odlas i gruvan

Servitören på krogen Spis är  mer diplomatisk: ”Vi får flytta på oss, annars hamnar vi i gropen” konstaterar han lugnt medan han serverar röding med shitakesvamp odlad nere i gruvan. Huset kommer att rivas, men Kirunas röda träkyrka på andra sidan parkeringsplatsen ska flyttas om några år.

Kiruna kyrka kommer att flyttas.

På väg mot Jukkasjärvi tittar vi till det som ska bli den nya stadskärnan. Våra nya vänner på festivalen hade rätt, här finns inte mycket att se.

Sedan dess har byggandet av det första bostadskvarteret kommit igång och enligt Kiruna kommun och LKAB ska det bli bättre fart på bostadsbyggandet 2019, men hela projektet är försenat.

Vi noterar att nya centrum ligger långt från det gamla och att de kulturhus som flyttats har placerats på andra sidan stan, vid foten av berget Luossavaara.

70 000 gäster i Jukkasjärvi

På 30 år har Jukkasjärvi gått från att vara en okänd kyrkby till att bli en av Sveriges hetaste (ursäkta) turistattraktioner med 70 000 besökare varje år. Anledningen är ishotellet, eller Icehotel som det heter numera med tanke på det internationella klientelet. Det började med en isskulpturworkshop 1989, fortsatte som galleri och från början av 90-talet hotell. Sedan 2017 finns kalla rum året runt.

En del av Icehotel kan hålla öppet hela året tack vare tjock isolering och solenergi.

Vi som tycker att 3 000 kronor natten är i mesta laget kan besöka hotellet på en guidetur för en tiondel av summan. Rummen är vackra, designade av olika konstnärer, men för egen del räcker det gott med en halvtimme iklädd en fodrad cape i de fem minusgraderna.

Klara besked på altartavlan

Lapplands äldsta kyrka i andra änden av bygatan tar inget inträde men bjuder också på konst. Bror Hjorths altartavla som placerades här på kyrkans 350-årsjubileum 1958 skildrar Lars Levi Laestadius svavelosande missionerande: ”Ni drinkare, ni tjuvar, ni horkarlar o horkonor. Omvänden eder!”

Laestadius predikar på Bror Hjorths altartavla i Jukkasjärvi.

Något att tänka på medan vi äter suovas till lunch på det samiska kulturcentret Nutti Sámi Siida alldeles bredvid kyrkan. Här kan man besöka ett friluftsmuseum med renar, köpa samehantverk eller dricka kokkaffe vid elden i kåtan.

Kniven ska klicka

Utanför kåtan visar Olle Frans Olsson några av sina knivar och kåsor. Han är same och pensionerad folkskollärare som numera ägnar sig åt hantverk. Han förklarar hur han använder vril (knölar på björk) och renhorn. Kniven ska klicka när den förs in i slidan, annars är det fuskverk!

Vi köper en kniv som klickar innan vi fortsätter österut.

Olle Frans Olsson snidar knivar och kåsor av vril och renhorn.

Info:

Kirunas stadsomvandling
Kolla hur det går med flytten enligt Kiruna kommun och LKAB.

Kirunafestivalen
Varje år helgen efter midsommar.

Spis
Krog, kafé, hotell, vandrarhem och delikatessbutik.
Bergmästaregatan 7, Kiruna

Icehotel Jukkasjärvi
Sveriges hetaste iskalla hotell.
Marknadsvägen 63, Jukkasjärvi

Nutti Sámi Siida
Ekocertifierad turistoperatör med bland annat friluftsmuseum, kafé, slädturer och stugby.
Marknadsvägen 2, Jukkasjärvi

Följ med på hela Norrlandsresan:

Etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

Etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke med utsikt

Etapp 3 – Jokkmokk: Vilda och tama fjällblommor

Etapp 4 – Lysande tider i Abisko

Etapp 5 – Icehotel hetare än Kiruna

Etapp 6 – Bastu, sik och smuggling i Tornedalen

Etapp 7 – Harads: Kändisarnas gömställe

Etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix hemliga gitarr

Etapp 9 – Hälsingland: Hambo på repeat

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.