Roadtrip Norrland etapp 6 – Bastu, sik och smuggling i Tornedalen

Roadtrip Norrland Etapp 6 – Bastu, Sik Och Smuggling I Tornedalen

Tornedalens gröna landskap öppnar sig mot älven. Vi badar bastu och får höra smugglarhistorier från förr.
Sedan äter vi håvfångad sik vid Kukkolaforsen.
Text och foto: ELISABET AXÅS

Vi måste bromsa och backa tillbaka till det stora glasskåpet vid vägen i Lovikka. Är det verkligen…? Jodå, en tre och en halv meter lång lovikkavante, stickad av 14 kvinnor i Lovikka husmodersförening år 2000 enligt ett anslag i montern. Guinnessrekord så klart, vem skulle komma på idén att slå det?

Vantarna som gjort att vi alla känner till namnet på denna lilla by i Tornedalen stickades för första gången av Erika Aittamaa 1892. Den gången blev de lite för stela så Erika tvättade och borstade dem för att göra dem mjukare. Lovikkavanten var född och blev en succé.

Det tog 14 kvinnor tre månader att sticka världens största lovikkavante. Men var är vänstervanten?

Snart ser vi Torne älv genom den glesa björkskogen. I Pajala råder lugnet före stormen. Om ett par dagar börjar Pajala marknad som lockar över 40 000 besökare varje år. Karuseller monteras ihop, vi tycker vi känner igen dem från Kirunafestivalen förra helgen. Men vi är här några dagar för tidigt så vi får nöja oss med en fika innan vi fortsätter söderut.

Halva Tornedalen i Sverige

Mobilen piper till och hälsar mig välkommen till Finland. Det ligger på andra sidan Torneälven, men det var inte självklart att det skulle bli så när Sverige gav upp Finland till Ryssland 1809. Gränsen kunde ha hamnat i Kalixälven i stället. Nu blev västra Tornedalen kvar i Sverige, östra blev ryskt och senare finskt. I Sverige infördes svenska i skolorna i stället för meänkieli (tornedalsfinska). I dag är meänkieli ett av Sveriges nationella minoritetsspråk.

Öarna i Torne älv får byta nationalitet ibland, när älvens huvudfåra har flyttat sig.

Vi lär oss mer om Tornedalen och tornedalingarna när vi besöker vänner i Pello längs älven. Men först vedbastu efter noggrann instruktion om hur vi ska ösa varmt och kallt vatten över oss. När vi doppar oss i älven har vi drivit halvvägs till Haparanda innan vi förstår att här krävs kraftiga simtag mot strömmen.

Vi får beröm för att vi vågar bada två gånger. Inga problem, vattnet är ju varmt, hela 16 grader!

Vi lär oss smugglarknep

Det blir aldrig mörkt när vi grillar på kvällen till historier om forna tiders smuggling över älven. Ordningen på tvätten på klädstrecken på andra sidan avslöjade om det fanns tullare i trakten.

Som en saga i Tornedalen.

När vi fortsätter skiner solen över det öppna ljusa landskapet längs Torne älv. Vi tvingas bromsa när ett par renar bestämmer sig för att springa mitt på vägen. De röda härbrena på ängarna ser ut som sagohus med sina utåtlutande väggar. En smart konstruktion som gör att det varken regnar in eller samlas snö längs väggen.

Inga kraftverk i Torne älv

Torne älv är en av Sveriges få oreglerade älvar och vattnet virvlar glatt i Kukkolaforsen där älven smalnar av. För första gången sedan Jukkasjärvi ser vi andra turister. Vi kikar in i bodarna och kvarnen men skippar bastun och fiskemuseet. Strömmarna och det grunda vattnet har gjort fisket här speciellt. Ända sedan medeltiden har man fångat sik med håv från långa träbryggor. Ingen fiskar vid vårt besök men vi lämnar inte Tornedalen förrän vi fått varsin rejäl sikmacka på restaurangen.

I Kukkolaforsen fångar man fortfarande sik med håv från träbryggorna.

Info:

Pajala marknad
Varje år andra helgen efter midsommar.

Kukkolaforsen
Boende, restaurang, bastu och andra aktiviteter, exempelvis sikhåvning.

Följ med på hela Norrlandsresan:

Etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

Etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke med utsikt

Etapp 3 – Jokkmokk: Vilda och tama fjällblommor

Etapp 4 – Lysande tider i Abisko

Etapp 5 – Icehotel hetare än Kiruna

Etapp 6 – Bastu, sik och smuggling i Tornedalen

Etapp 7 – Harads: Kändisarnas gömställe

Etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix hemliga gitarr

Etapp 9 – Hälsingland: Hambo på repeat

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.