Roadtrip Norrland etapp 7 – Harads: Kändisarnas gömställe

Roadtrip Norrland Etapp 7 – Harads: Kändisarnas Gömställe

Har du hört till leda hur nya attraktioner ska sätta en plats på kartan?
Det brukar gå sådär, men Kent och Britta i Harads lyckades!
Text och foto: ELISABET AXÅS

Det står en trampsymaskin och gamla prylar av alla slag i receptionen på Brittas pensionat. Matsalen är möblerad med udda stolar och bord från mitten av 1900-talet, på väggarna broderade bonader.

– Gästerna kan bli lite bleka om nosen när de ser pensionatet, berättar Maja Winroth, bokningsansvarig och guide som visar oss runt.

Inte så konstigt kanske, om de kommit hit med privat helikopter och är vana vid femstjärniga hotell i världens metropoler.

Ovan syn för vissa gäster.

För Brittas pensionat består inte bara av det gula trähuset vi står i nu. Det är också en del av Harads Treehotel, trädhotellet som blivit en världssuccé och tagit emot gäster som Kate Moss och Justin Bieber. De bodde förstås inte i de enkla rummen med delat badrum och toalett. Nej, men de fick starta sin vistelse här i receptionen som alla andra och sedan promenera in i skogen.

Tomt på helikopterplattan i dag

Vi följer med Maja förbi ängen där helikoptrarna landar, till de sju rummen som hänger uppe i bastanta tallar. Två rum är lediga i dag, så dem får vi se från insidan. Mirror Cube är ett av de populäraste. Spegelväggarna gör att det nästan inte syns där uppe under trädkronorna. Inomhus finns dubbelrum, lounge och toalett, samt en terrass på taket. Ingen lyx, men en unik upplevelse som lockar gäster från hela världen.

Mirror Cube syns nästan inte bland träden.

Trädhotellet startades av Kent Lindvall och Britta Jonsson-Lindvall 2010. Idén dök upp på en fiskeresa som Kent ledde. Med på turen var arkitekterna Thomas Sandell, Bertil Harström och Mårten Cyrén. De ritade varsitt rum och snart hade Brittas pensionat kompletterats med Treehotel. Hotellet uppmärksammades redan från början i internationella arkitektur- och designtidskrifter och snart började kända och okända gäster hitta hit.

The Ufo och The 7th Room hänger i tallarna.

Under högsäsongen på vintern är 95 procent av gästerna från utlandet. Många kombinerar en eller ett par nätter här med en vistelse på det ännu mer världskända Icehotel i Jukkasjärvi. Vi svenskar tycker kanske att 5 000 kronor natten är väl dyrt och nöjer oss ofta med en guidad tur.

Sväng av till Skråmträsk

Det är inte första gången på vår resa som jag imponeras av kreativiteten och handlingskraften hos lokala eldsjälar. Inte sista heller. Tjugo mil söderut stannar vi vid ett annat tvåvåningshus i en by som är så liten att den knappt syns på kartan. Skråmträsk kvarn har inte nått internationell berömmelse men är ändå ett kafé som är värt en avstickare från E4 förbi Skellefteå.

Hjortrongrotta eller lakritstårta? Inte lätt att välja i Skråmträsk kvarn.

Huset är en gammal kvarn där möblemanget ser ut att komma från samma loppmarknad som Brittas. En trappa upp är det konstutställning och hade vi kommit några dagar senare hade vi fått lyssna till några lokala trubadurer som sjunger Taube.

I stället blir det hjortronkaka med Västerbottenost och lakritskaka med grädde. Till det bryggkaffe och Karl Gerhard i högtalaren. Mmm, sedan är vi redo att fortsätta söderut, till Umeå och två envisa entusiaster.

Info:

Harads Treehotel
Sju rum i träden, nio betydligt billigare pensionatet. Eller nöj dig med en guidad tur för 175 kronor.

Skråmträsk Kvarn
Västerbottens kanske godaste kakor!

Följ med på hela Norrlandsresan:

Etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

Etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke med utsikt

Etapp 3 – Jokkmokk: Vilda och tama fjällblommor

Etapp 4 – Lysande tider i Abisko

Etapp 5 – Icehotel hetare än Kiruna

Etapp 6 – Bastu, sik och smuggling i Tornedalen

Etapp 7 – Harads: Kändisarnas gömställe

Etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix hemliga gitarr

Etapp 9 – Hälsingland: Hambo på repeat

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.