Roadtrip Norrland etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix hemliga gitarr

Roadtrip Norrland Etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix Hemliga Gitarr

Michael Åhdén antyder att någon av gitarrerna på museet har tillhört Jimi Hendrix, men vilken vill han inte avslöja.
Det är hans och hans bror Samuels historier som gör Guitars – The Museum värt ett besök.
Text och foto: ELISABET AXÅS

Umeå var en av Europas kulturhuvudstäder 2014. Staden öste på med kulturhändelser hela året – och en del av dem lever än. Bröderna Michael och Samuel Åhdén öppnade Guitars – The Museum just under kulturhuvudstadsåret. Här visar de sin samling på 450 gitarrer som de samlat på sig sedan 1970-talet.

När vi kommer dit är det Michael Åhdén som guidar. Han har många historier om hur de köpt, sålt, bytt och fixat för att få ihop sin fina samling. 40 års samlande har gett bröderna ett enastående nätverk, de verkar känna alla i gitarrvärlden och ska vi tro Michael har de flesta en eller annan koppling till Umeå.

Michael Åhdén och hans bror har samlat på gitarrer sedan 1970-talet. I dag finns de på Guitars – The museum i Umeå.

Jag rekommenderar verkligen att följa med på den guidade turen som ingår i entrépriset. Utställningen består till stor del av gitarrer som hänger rätt upp och ner i montrar. Inte superspännande för den som inte är specialintresserad, men med Michaels historier får gitarrerna liv.

Jimi Hendrix hemliga gitarr

Bland många gitarrer visas en Gibson Flying V som bara finns i ett fåtal exemplar. Keith Richards hade en som blev stulen. Nu tjatar han på bröderna om att få köpa deras, men den är inte till salu. Michael antyder att några av gitarrerna har ägts av storheter som Jimi Hendrix och Eric Clapton, men vägrar avslöja vilka.

Keith Richards skulle bra gärna vilja äga Guitars – The Museums Gibson Flying V.

Efter vårt besök har Guitars – The Museum flyttat till nya lokaler i Umeå Folkets hus, men utställningen ska vara ungefär densamma.

Hektiskt längs kusten

Vår färd söderut fortsätter längs E4:an. Efter alla mil på Inlandsvägen och i Tornedalen tycker vi att trafiken är onödigt tät.

Höga kusten är nästa mål. Vi får ett rum på vandrarhemmet Kustladan i Docksta. Men bara en natt, för i morgon spelar Streaplers i ladan och då är det fullbokat sedan länge!

Vi hinner inte med något besök på Skuleberget denna gång, men jag har klättrat upp tidigare längs bergets via ferrata, säkrad med en vajer som är fäst i berget och jag kan bara säga: gör det! Stoltheten när vi kom upp och gick runt med våra selar och hjälmar när andra anlände med linbanan var värt allt besvär.

Sjöar som små pölar

Det är den stora landhöjningen som motiverar att Höga kusten är ett världsarv och uppifrån Skuleberget såg vi tydligt hur landet rest sig och lämnat efter sig vattenpölar som ännu inte hunnit torka upp.

Rosa nordingrågranit i Norrfällsviken på Höga kusten.

Pölarna är i själva verket små sjöar runt Nordingrå. Vi passerar några av dem på väg mot Norrfällsviken. Där balanserar vi över klapperstensfälten med rosa nordingrågranit innan det blir middag i fiskeläget. Vi äter strömming och rökta räkor. Inte surströmming, säsongen har inte börjat än.

Jag har tonårsminnen från dansband i folkpark så jag är lite besviken över att behöva lämna vårt vandrarhem innan Streaplers spelar nästa kväll. Men det kommer att visa sig att nästa etapp bjuder på ett evenemang som slår det mesta.

Info:

Guitars – The Museum
Gitarrnördarnas dröm.
Vasaplan, Umeå

Kustladan vandrarhem
Rum, stugor och gemensam pool. Dansband på fredagar.
Tre kilometer söder om Docksta.

Via Ferrata Skuleberget
Fyra leder uppför Skuleberget där du klättrar säkrad med en vajer.

Fiskarfänget
Norrfällsvikens fiskerestaurang med skärgårdsbuffé och räkfrossa.

Följ med på hela Norrlandsresan:

Etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

Etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke med utsikt

Etapp 3 – Jokkmokk: Vilda och tama fjällblommor

Etapp 4 – Lysande tider i Abisko

Etapp 5 – Icehotel hetare än Kiruna

Etapp 6 – Bastu, sik och smuggling i Tornedalen

Etapp 7 – Harads: Kändisarnas gömställe

Etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix hemliga gitarr

Etapp 9 – Hälsingland: Hambo på repeat

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.