Roadtrip Norrland etapp 9 – Hälsingland: Hambo på repeat

Roadtrip Norrland Etapp 9 – Hälsingland: Hambo På Repeat

Djävulen lurade Hårgas ungdomar att dansa tills de stupade. Numera fortsätter dansen till Arbrå och Järvsö.
Vår norrländska roadtrip slutar till fiol och dragspel.
Text och foto: ELISABET AXÅS

1800-talet var Hälsinglands gyllene århundrade. Skog avverkades och pengarna strömmade in. Rikedomen manifesterades i pampiga gårdar med stora festsalar. Tusen hälsingegårdar står kvar, 40 är öppna för besökare och sju är världsarv sedan 2012. Vi besöker Gästgivars i Vallsta och imponeras av de vackra tryckta tapeterna som gården är mest känd för.

På hälsingegården Gästgivars får man veta allt om schablonmålade tapeter.

Vi ska övernatta på ännu en hälsingegård, Ohlandersgården i Rengsjö. När vi svänger av från riksväg 50 möts vi av ett tapetmönster i jätteformat. Schablonladan målades 2012 med ett mönster från 1850 som förlaga, nu är hela väggen blommig. Originaltapeten finns i Västerby Hembygdsby i Rengsjö.

Schablonladan syns fint från riksväg 50 nära Rengsjö.

Vi stiger upp tidigt nästa dag. Ändå har de andra gästerna redan hunnit äta frukost och skyndat iväg till Hårga. Hälsingehambon är inget för morgontrötta.

Djävulsdans på berget

När vi kommer dit vid niotiden har vi missat både deltagarnas defilering och uppläsningen av Hårgasägnen, där djävulen lurar ungdomar att dansa till sin död på Hårgaberget.

Vi följer strömmen mot fältet där dansen pågår. Vid ett härbre repar två killar på fiol, en i folkdräkt, en i jeans. Framför sjukvårdsminibussen tränas danssteg.

Stegen måste sitta innan hambon börjar i Hårga.

Längre ner hör vi musik från ett lastbilsflak. Två violinister och en dragspelare spelar Hårgalåten. Om och om igen, hela dagen.

Hjular in i mål

Tävlingen har redan börjat med ungdomsklassen och djupt koncentrerade barn dansar i gräset. Mitt i cirkeln står domarna och noterar hur dansparen klarar sig. Sista minuten är fri dans. Några småflickor har fortfarande spring i benen efter fyra minuters dans och passar på att hjula.

Snart är det de vuxnas tur och då går det lugnare till. De dansar i åtta minuter och orkar inte med så många extrasvängar under den fria minuten. Paren är många och dansen pågår omgång efter omgång. Alla dansar till samma musik, Hårgalåten.

Termosar och brassestolar

Publiken är minst lika entusiastisk som dansarna. Brassestolarna är med och det förs protokoll mellan klunkar ur termosarna.

Publiken hänger med i dansen, en del för protokoll.

Hälsingehambon har inte så lång historia som man kan tro. Den första anordnades 1965 som en del i en tv-serie. Det blev succé som upprepades varje år. År 1979 fick man begränsa antalet deltagare till 1 500 par. Sedan minskade intresset och dansen ställdes in under några år. Sedan 2015 är Hälsingehambon tillbaka och nu dansas den i tre etapper, start här i Hårga, sedan i Arbrå och final i Järvsö. Allt under samma dag, så det lär vara trötta deltagare som tar av dansskorna i kväll.

Obligatorisk ostkaka

Själva nöjer vi oss med den första etappen och medan dansarna orsakar trafikstockning på parkeringens utfart sätter vi oss vid hembygdsgården med varsin ostkaka. Kakan är lika obligatorisk som dansen har vi fått lära oss under morgonen så det var inte mycket att tveka på.

Elegantaste plagget i hambon är nog Dellenkilten, troligen nyast också. Rutmönstret godkändes som tartan av The Scottish Register of Tartans så sent som 2015.

Vi får sällskap av ett gäng från Stockholmstrakten som besökt dansen många gånger. De berättar om när dansen var så populär så turistbussarna inte fick plats, utan fastande på åkrarna och fick dras upp med traktor. De är inte riktigt nöjda med att reglerna har lättats upp för att locka fler deltagare.

– Nu dansar tjejer utan hätta, det var otänkbart förut!

Alla bär folkdräkt

Lite modernisering har nog gjort Hälsingehambon gott. Folkdräkt är obligatorisk, men vi ser en kille som dansar i klänning och tjejer i byxor. Alla sätt är bra, bara dansen går.

På väg söderut ringer samma låt i öronen ända tills vi kommer hem. Taa datte ritti ritti riida, taa datte ritti ritti ritti ritti…

Alla får ha klänning i Hälsingehambon.

Info:

Hälsingegårdar
Sju av cirka tusen hälsingegårdar har utsetts till världsarv av Unesco. Besök dem eller någon av de andra drygt 40 öppna gårdarna.

Schablonladan
Lätt att se från riksväg 50, 16 kilometer öster om Bollnäs.

Rengsjö Knyssla vandrarhem
Vandrarhem i Ohlandersgården i Rengsjö.

Hälsingehambon
År 2019 går dansen den 13 juli.

Följ med på hela Norrlandsresan:

Etapp 1 – Östersund: Vikingafyndet i vedlåren

Etapp 2 – Ammarnäs: Potatisbacke med utsikt

Etapp 3 – Jokkmokk: Vilda och tama fjällblommor

Etapp 4 – Lysande tider i Abisko

Etapp 5 – Icehotel hetare än Kiruna

Etapp 6 – Bastu, sik och smuggling i Tornedalen

Etapp 7 – Harads: Kändisarnas gömställe

Etapp 8 – Umeå: Jimi Hendrix hemliga gitarr

Etapp 9 – Hälsingland: Hambo på repeat

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.