Så anlägger du en trädgård i stan

Så Anlägger Du En Trädgård I Stan

Vem sa att man måste ha ett lanthus eller kolonilott för att skapa en trädgård? För trendiga tätortsbor har stadsodling blivit ett begrepp.

Staden har många fördelar som odlingsplats. Mellan husväggar buffras värme, vilket gör odlingssäsongen längre och får fler växtarter att trivas än på landsbygden. Ätbara växter som odlas i stan har dessutom närmare till restauranger, vilket minskar transportutsläppen.

Fördelarna för hälsan och miljön har gjort rurbanismen – en sammanslagning av rural (lantlig) och urban – till en världsomfattande rörelse.

Så här kan du själv få tätortens hustak och betongväggar att blomstra.

Takträdgård mitt i stan
Takträdgårdar gynnar både hälsa och miljö. Nästan hälften av Stockholms koldioxidutsläpp tas till exempel upp av dess grönområden. Foto: Shutterstock.com

Odla på taket

Förutom att skapa en grön oas med fin utsikt, ger takodling behagligare inomhusklimat. Växtligheten fungerar nämligen isolerande. Den absorberar sommarhetta och regnvatten, och hindrar vinterkyla från att tränga in genom taket.

Om framtidens medeltemperaturer och regnmängder ökar enligt klimatexperternas prognoser, kan en odlingsplätt på taket bespara dig både ventilationskostnader och översvämningar.

Tips: Kryddor och bladgrönsaker trivs fint på hustak. Rosmarin och andra torktåliga växter lämpar sig särskilt väl för takodling, men också till exempel sallad och rädisor. Odla styckvis, i behållare och upphöjda bäddar. Helplanterade tak kräver att en ingenjör utvärderar takets tyngdkapacitet.

Krukor längs väggrören
För den som vill skapa en växtvägg finns många alternativ till de klassiska klätterväxterna. Foto: Shutterstock.com

Odla på väggen

En grådaskig husfasad kan bli en fin rabatt som ger närodlade alternativ till salladsbordet eller blomvasen. Dessutom ger plantor skydd åt husfasaden, reglerar temperaturen och tar hand om dagvattnet.

Det finns många alternativ till den klassiska klätterväxtväggen. Ett sådant är att montera fast planteringsfickor på en ram som är placerad med lite luft mellan sig och byggnaden. Eller varför inte limma fast små krukor på ett tråkigt rörsystem!

Tips: Välj växterna utifrån hur stor del av året som växtväggen kan grönska. Exotiska plantor växter fint på en soluppvärmd husfasad i ett skyddat läge.

Återvunna bildäck och plastförpackningar används som väggkrukor.
Ett annat sätt att sätta grönska på väggen är att montera fast återvunna bildäck och plastförpackningar. Foto: Shutterstock.com