Så blir ditt barn en ny Zlatan eller Anja

Så Blir Ditt Barn En Ny Zlatan Eller Anja

Går det att skapa en idrottsstjärna genom att drilla ett litet barn i låg ålder? Nej – men du kan skapa en bra grogrund för ditt barns idrottstalang. Och det handlar inte om att ditt barn ska pressas att träna hårt eller specialisera sig tidigt. Tvärtom faktiskt.

Femåringar som går på tennislekis, tremånadersbebisar som går på babysim och så gympa för fyraåringar. Med dagens utbud av specialaktiviteterfrån låg ålder är det lätt att luras och tro att tidig specialisering är den enda vägen till idrottsliga framgångar. Och många är vi föräldrar som skjutsar våra barn hit och dit för att, som vi tror, ge dem de allra bästa förutsättningarna för att lyckas i idrottsvärlden.

Men myten om tidig specialisering som bananskalet till framgång, är just en myt, menar Rolf Carlson, som är forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Faktum är at det är precis tvärtom, menar han. Barn som specialiserat sig väldigt tidigt når nästan aldrig den framgång som barn som specialiserade sig sent gör. Tvärtom är det de som väntar med specialiseringen som har störst chans att bli idrottsstjärnor.

Golfspelaren Rikard S Jonsson är ett exempel på en framgångsrik idrottsman som höll på med helt andra idrotter ända tills han fyllde 16 och började spela golf. I dag spelar han på PGA-touren i USA. Även Pernilla Wiberg hör till de stjärnor som nått toppen i sin idrott utan att ha drillat si alpin skidåkning som knatte. Och det finns fler med dem.

Att röra på sig allsidigt är viktigare än att specialisera sig tidigt, säger idrottsforskaren Rolf Carlson. Foto: Kelly Sikkema/Unsplash

Rolf Carlson har i sin forskning följt framgångsrika idrottare i deras karriärer och han har kommit fram till att den absolut viktigaste faktorn för att nå framgång som idrottare är att röra på sig allsidigt från låg ålder för att utveckla grovmotoriken. Fysiska lekar; alltså sådana som barn i alla tider har sysslat med, till exempel klättring i träd, lek, hopp och att springa, hör till den träning som övar upp grovmotoriken. Att det finns möjlighet att utöva detta är med andra ord en av de absolut viktigaste förutsättningarna man bör ge sitt barn, om man vill ge honom eller henne en möjlighet att utvecklas i positiv riktning när det gäller idrott.

Den andra gemensamma nämnaren för framgångsrika idrottsmän och kvinnor är att de som barn höll på med många olika idrotter samtidigt. Den här mixen av olika idrotter kunde hålla i sig länge. Ända uppi tonåren höll många av de mest framgångsrika idrottarna på med olika idrotter.

Den tredje faktorn handlar om föräldrarnas attityd gentemot sina barn. Forskningen visar att föräldrar som uppmuntrar barnen utan att lägga onödig press på dem, är de som i slutändan kan se sitt barn vinna Wimbledon eller OS.

Men inte nog med att tidig specialisering inte gynnar idrottskarriären, det är itll och med så att en tidig specialisering faktiskt motverkar sitt syfte, säger Rolf Carlson. Hans forskning visar att tidig finmotorisk träning motverkar att barn blir riktigt duktiga på sin idrott. Dessutom är det risk för att de skadar sig eftersom deras kroppar inte klarar av den fysiska påfrestningen som många idrotter innebär.

Det här med talang då – går det att se i tidig ålder vem som har talang för vilken idrott?

Det är klart, skulle man göra muskelfibertester skulle man kunna se at ett barn har anlag för mer explosiva muskler och att ett annat har uthålliga muskler, men samtidigt kan man inte bortse ifrån att viktiga faktorer när det gäller idrottsframgång beror på sådant som till exempel syreupptagningsförmåga och teknik. Och eftersom kroppen utvecklas ända upp till gymnasieåldern är det vanskligt att dra för tidiga slutsatser om vilka barn som har talang eller inte. Variationerna i fysisk tillväxt kan i 12-årsåldern uppgå till 40 kg i vikt, eller 40 cm i längd mellan individer av samma kön.

Zlatan Ibrahimovic höll länge på med kampsport parallellt med fotbollen och spelade inte landskamper förrän relativt sent i karriären. Men sen gick karriären undan. Foto: Wikipedia commons

-Det är orättvist att jämföra barn i samma ålder med varandra, för barn so är sent utvecklade kan förstås inte mäta sig med dem osm är tidigt utvecklade. Faktum är att undersökningar har visat att det ofta är bland dem som plockas bort som de riktiga talangerna finns. Men den talangen visar sig inte förrän längre upp i ådern, säger Rolf Carlson.

Blir ditt barn bortsållat från hockeylaget kan du därmed upplysa tränaren om att det är sannolikt att hon eller han begår ett stort misstag.

Och vill du ge ditt barn de bästa möjligheterna att överhuvudtaget utveckla sin talang så kan du lika gärna slopa tennisskolan och småbarnskursen i golf och istället erbjuda ditt barn möjligheten att röra på sig allsidigt och därigenom utveckla grovmotoriken. Att så småningom uppmuntra barnen att vara med i en eller flera idrottsföreningar utifrån hans eller hennes förutsättningar verkar däremot inte vara så dumt. Och att prova många idrotter.

Vill du förresten ge ditt barn möjlighet att vinna OS eller VM, då räcker det inte bara med det. Då måste du göra vad du kan för att se till att ditt barn tycker att det är riktigt, riktigt roligt att röra på sig också.