Så blir du en trädgårdskonstnär – guide till färg och form

Så Blir Du En Trädgårdskonstnär – Guide Till Färg Och Form

Känn dig som en trädgårdens konstnär, måla med blommors färger och former. Utveckla ditt artisteri med kunskap om hur färger upplevs och former kombineras. Betrakta det som konst. Att komponera perennrabatter har likheter med att måla tavlor, men med växters färger och former. Som en äkta impressionist, fast lite olika varje år och varje dag.

Foto: Dan och Ann-Christin Rosenholm

I förgrunden en mörk perukbuske, i bakgrunden japanska lönnar i varma nyanser.
Färgmatchning kan göras i alla skalor. I förgrunden en mörk perukbuske, i bakgrunden japanska lönnar i varma nyanser.

Färger

Att matcha blomfärger är ett klassiskt sätt att planera perennrabatter. En egen blommornas färglära formulerades redan för 100 år sedan av engelskan Gertrude Jekyll, inspirationen kom delvis från impressionismen. På grund av grav närsynthet hade läkare avrått henne från handarbete och målning, så det blev i trädgården hon utvecklade sin begåvning. Hon har aldrig gått ur tiden, hennes klassiska bok Colour schemes for the flower garden har till och med nytryckts de senaste decennierna.

Suverän väl färgstämd kombination: anisisop med höstflox ‘Lichtspiel’.
Suverän färgstämd kombination av anisisop, Agastache foeniculum, med höstflox, Phlox paniculata ‘Lichtspiel’.

Principerna är ganska lätta att ta till sig. Den som vill skapa frid och ro använder lugna färger i harmonierande skalor. I skuggan kanske det är blått, vitt och violett. I solen passar varmt gula och röda nyanser, eller kanske silver kombinerat med starkare färger. Den behärskade väljer återhållsamhet medan vi mer vildsint lagda tillåts använda lysande kulörer och skarpa kontraster – med knallorange kommer man långt.

Är det ena bättre än det andra? Inte alls, men att reflektera över vilket intryck man vill åstadkomma och hur man ska nå dit gör skillnad.

Ljuvhet i rosa och ljust blått och violett. Praktröllika, flox, mjölkklocka, riddarsporrar och temynta i Wollerton Old Hall Garden, Shropshire, England.
Ljuvhet i rosa och ljust blått och violett. Praktröllika, flox, mjölkklocka, riddarsporrar och temynta i Wollerton Old Hall Garden, Shropshire, England.
 Varma känslor i form av röllika, montbretia, daglilja och röd temynta i Wollerton Old Hall Garden.
Varma känslor i form av röllika, montbretia, daglilja och röd temynta, tillika i Wollerton Old Hall Garden, Shropshire.

Svalt

Blå kantnepeta tillsammans med pastellakleja ‘Kristall’.
Blå kantnepeta, Nepeta × faassenii ‘Walker’s Low,’ tillsammans med pastellakleja, Aquilegia × cultorum, ‘Kristall’.

Svalt, är den känsla blåaktiga färger inger, i ljusa nyanser tillför de en känsla av svalka och rymd. Svala färger har generellt en dämpande och rogivande inverkan som i många sammanhang känns behaglig. 

I solsken dör kalla färger lätt bort. På kvällen är de däremot extra effektiva; i halvdunkel lyser de blå blommorna, inte minst om de får samsas med vita kompisar. Rent blåblommande växter är dock inte helt vanliga, många har istället en dragning mot violett, vilket också är en kall kulör med svalkande och lugnt intryck.

Silver

Silvrig vitmalört i den trädgård Ulla Molin skapade i skånska Höganäs.
Silvrig vitmalört, Artemisia ludoviciana, ‘Silver Queen’ i den trädgård Ulla Molin skapade i skånska Höganäs.

Silver ger en neutral känsla och är en vanlig bladfärg på perenner anpassade för torra lägen, och sådana som känner sig hemmastadda i sol. Silvriga bladverk är förträffliga på att binda ihop och lugna ner i rabatten och har förmåga att framhäva lyskraften hos andra färger. Och tillsammans med vitt kan man få en riktig månskensträdgård som skimrar om natten.

I Sverige var trädgårdsikonen Ulla Molin pionjären på den silvrigt gröna, återhållna stilen. Trots att hon varit död i många år har hennes trädgård bevarats av ansvarsfulla och duktiga ägare. Hennes berömda tomt med det stora fågelbadet domineras nuförtiden av den silvriga vitmalörten.

Gult

En gul pastellfärgad nyans har guldakleja ‘Yellow Queen’.
En gul pastellfärgad nyans har guldakleja, Aquilegia chrysantha ‘Yellow Queen’.

Gult passar normalt bäst i sol, blicken fångas effektivt och snabbt. Färgen uppfattas som gladlynt och syns bra även när ljuset är skarpt − faktiskt även när molnen hänger tunga över himlen. Ljusare nyanser har en betydligt mildare framtoning, pastellfärgat gult gör sig bra i skugga och kan till och med skänka en romantisk stämning till rabatten. Dock har trädgårdsesteter länge rynkat på näsan åt gult, den har inte ansetts som god smak i rabatten. Men det behöver man alls inte bry sig om.

Gult är vanligast bland växter som blommar på våren eller hösten. 

Rött

Till de vallmor som har vackert röda nyan hör fläckvallmo ‘Lady Bird’.
Till de många vallmor som har vackert röda nyanser hör fläckvallmo, Papaver commutatum ‘Lady Bird’.

Rött är en stark och dominant färg som drar till sig blicken, om att den påverkar omgivningen kan man vara helt övertygad. Rött signalerar hetta och passion, en färg de flesta har åsikter om. Det gäller vare sig man tycker den är häftig och livsbejakande eller påträngande och, ja, rent av aggressiv och ej förenlig med god smak. Å andra sidan betyder det inte automatiskt att den är skrällig.

I skymningen slocknar rött först av alla och försvinner in i omgivningen.

Orange

Torpväxten saffranslilja i orange kulör.
Torpväxten saffranslilja, Lilium bulbiferum var. croceum i ganska mjukt orange.

Orange är kulören för dig som vill ha perenner det sprakar om. Här gäller inte lugn och ro, utan färgen formligen skriker ”här kommer jag” ur rabattens djup. Orange ger precis som gult höstassociationer, de allra vackraste höstbuketterna brukar bestå av variationer på orange och gult i skön förening. I sina dovaste nyanser, närmare brunt, ger orange ett mustigt intryck som kan lugna ner kompositioner i vassare nyanser av orange, gult och rött.

Lustigt nog hittar du praktexempel på orangea blommor bland våra vanligaste mormors- och torpväxter, som saffranslilja eller dess nära släkting brandlilja, Lilium bulbiferum, vilken har ännu starkare färg.

Dovt och mörkt

Underskatta inte dämpade nyanser av brunlila, som den hos kärleksörten ‘José Aubergine’.
Underskatta inte dämpade nyanser av brunlila, som den hos kärleksörten, Hylotelephium ‘José Aubergine’.

Dova och mörka färger ska inte underskattas. Purpur finns i allt från rödlila, via brunlila till nästan svart. Ju mörkare desto tydligare dramatisk effekt.

I nyanser av brunt finns relativt få blommor. Men trädgårdsfärger består inte bara av blommor utan lika mycket av grästuvor, torra fröställningar, vissnande växter och grenverk, vilka alla går i varierande toner av brunt. Öppna ögonen för vissnandets säregna skönhet.

Mörka växter i grupp fungerar utmärkt, men trädgården får inte domineras av sådana färgtoner, då blir den dyster. Mörkt bör inte heller brytas med skarpa färger, goda kompanjoner är snarare pastellfärger och vitt, vilka lyfter fram de dova färgernas elegans och ökar deras synlighet. 

Rosa

Att plantera den rosa rosen ‘Mme Knorr’ tillsammans med likaledes rosa luktpion är att ta i så att man nästan spricker på romantikfronten.
Att plantera rosen ‘Mme Knorr’ tillsammans med likaledes rosa luktpion, Paeonia lactiflora, är att ta i så att man nästan spricker på romantikfronten. Bild från vår egen trädgård.

Rosa är romantiskt, det är självklart. Nyanserna är många och kan vara allt från ljuvt pastelliga till nästan chockrosa, de ljusare varianterna ger ett sött och milt intryck. I kombination med ljusblått och vitt förstärks den romantiska auran medan den rosa färgen får en tuffare utstrålning tillsammans med purpur. Rosa gör sig allra bäst i skuggans svaga ljus och på kvällen. Och naturligtvis är rosa pioner och rosor de allra mest romantiska, något annat vore svårt att påstå.

Former

Nästan hundra år efter att Gertrude Jekylls färglära spreds över Europa var det dags för en motsvarande förkunnelse utgående från växters former. Det var holländaren Piet Oudolf som stod bakom den planteringsstil som fått namnet New Wave Planting och snart erövrade världen. En anpassning till svenska förhållanden finns i boken Växtkomposition, som Dan och Ann-Christin Rosenholm skrivit, men den är tyvärr svår att få tag i. Men många av idéerna finns återgivna här.

Spiror

Spirornas drottning är jättestäpplilja, exotisk och uppåt två meter hög,
Spirornas drottning är jättestäpplilja, Eremurus robustus. Exotisk och uppåt två meter hög, ändå klarar den sig ända upp i Mälardalen om den står väldränerat.

Spiror är den form som framträder tydligast, de fångar blicken och lyfter den uppåt. Inte bara för att de är höga och syns bra, utan än mer för deras suggestiva känsla och tredimensionalitet. Har man en mesig eller småtråkig rabatt kan man rädda den genom att placera eleganta, spirformade växter i klunga, eller som enstaka exemplar lite här och var. 

Inte minst kommer spiror till sin rätt när de sticker upp över omgivande växter. Och gentemot horisontella former kontrasterar deras vertikala former effektfullt.

Plymer

En typisk plym är silvergräs, bland dem sticker brödranejlika charmigt upp. I bakgrunden stor ormrot ’Hohe Tatra’.
En typisk plym är silvergräs, Achnatherum calamagrostis, bland dem sticker brödranejlika, Dianthus carthusianorum, charmigt upp. I bakgrunden stor ormrot, Bistorta officinalis, ’Hohe Tatra’. En tavla från Drömparken i Enköping.

Plymer ser ungefär ut som de låter, hängiga, slängiga och löst arrangerade. De binder effektivt samman andra mer expressiva former och kan användas för att mjuka upp en växtkomposition. Plymer gör sig bäst när de planteras i större grupper. De inger visst lugn, men kan trots det bilda fantasieggande, nästan grafiska, mönster många tillsammans.

Parasoller

Kombinera gärna pastellröllika ‘Lachsschönheit’ med spiror som stäppsalvia, Båda gillar väldränerade och soliga lägen.
Kombinera gärna pastellröllika, Achillea, ‘Lachsschönheit’ med spiror som blå stäppsalvia, Båda gillar väldränerade och soliga lägen.

Parasoller är ett passande namn på perenner med blommor som breder ut sig horisontellt. De byggs normalt upp av små, små blommor som sitter tätt tillsammans och ger parasollen en skarp och tydlig kontur. En del får flat översida medan andra blir rejält rundade. Några spiror, ett rejält fält med plymer och framför det några parasoller är ett enkelt knep för en effektfull komposition.

Solar

Två storvuxna och höstblommande solar i ljuvlig kombination, septembersolros ‘Lemon Queen’, och höstanemon ‘September Charm’
Två storvuxna och höstblommande solar i ljuvlig kombination, septembersolros, Helianthus ‘Lemon Queen’, och höstanemon, Anemone hupehensis, ‘September Charm’.

Solar är, precis som det låter, blommor som likt prästkragar har kronblad i en krans runt en distinkt mittdisk. Såväl formen som det faktum att de i naturen ofta trivs som bäst på sköna ängar och andra öppna platser gör att vi förknippar dem med sol och värme, och minsann om man inte blir lite glad av dem.

Solarnas mittdiskar är uppbyggda av många små och tätt packade blommor, det är de som är fertila medan kransen av kronblad mest är en prydnad för att locka insekter.

Solars horisontella uttryck kontrasterar effektfullt mot spiror.

Bollar

Runda vallmokapslar matchar riddarsporrens spiror.
Runda vallmokapslar matchar riddarsporrens spiror.

Bollar kan man kalla rundade blommor och frökapslar. De senare bildas inte sällan av vissnade solar som med bibehållna former brukar bestå långt in på vintern. Och kan bli en verklig tillgång för den avlövade trädgården.

En del perenner, som bolltistel, har redan från början blommor i bollform. Normalt är de konstruerade ungefär som mittdisken på en solblomma, med många miniblommor. Den runda formen finns från början och blir distinktare desto tätare packade småblommorna är.

Runda former matchar ofta perfekt med spiror.

Mattor

Här dominerar myskmadra, Galium odoratum. Så söt den än må vara håller den undan de flesta ogräs.
Här dominerar myskmadra, Galium odoratum. Så söt den än må vara håller den ogräsen borta. Men ingen är perfekt. I mattan skymtar marktäckarkompisen skuggröna plus frösådd lönn och kastanj.

Mattor är marktäckande växter som breder ut sig, hela grejen är att de ska hindra ogräsen från att utvecklas. Med marktäckare skapas en lugn grön bas mot vilken perenner, buskar och träd framträder med sin blomning, sina blad eller sitt växtsätt. De kan användas både i rabattframkanter och mer undanskymt. Det är förmågan att snabbt breda ut sig och täcka bar jord som är eftertraktad. Kruxet är att många är så duktiga på det att de riskerar att konkurrera ut perennerna runtomkring. Men använda runt buskar och träd är snabb etablering och förmåga att hålla ogräset stången en entydigt värdefull förmåga. 

Transparens

Hos jätteåtel, Molinia caerulea ssp. arundinacea, ‘Transparent’ antyder redan namnet hur den kan användas.
Hos jätteåtel, Molinia caerulea ssp. arundinacea, ‘Transparent’ antyder redan namnet hur den kan användas. Till vänster stor plymastilbe, Astilbe chinensis var. taquetii ‘Purpurlanze’, vilken formmässigt klassas som just plym..

Transparens, eller genomsiktighet, är en mycket användbar egenskap i rabattkompositioner. Transparenta perenner är speciellt effektfulla i framkanten av planteringar. Genom dem anar man växterna längre bak, betraktaren tvingas kika lite extra för att förstå vad som gömmer sig. Det skapar spänning och lockar oss att gå runt och titta från olika positioner. Med transparenta växter kan man också svepa in rabatten i ett mystiskt och romantiskt skimmer.

Transparenta perenner finns i de flesta former och storlekar. Det kan vara själva bladen som tillåter genomsikt, stjälkarna eller blomställningarna. Inte minst inom prydnadsgräsen hittar man många arter och sorter med transparent växtsätt. 

Dan Rosenholm

Skribent och fotograf inom trädgård, parker, odling och natur, såväl i Sverige som internationellt. Författare till tio böcker.