Så får du en lugn jul utan ångest och konflikter

Så Får Du En Lugn Jul Utan ångest Och Konflikter

Jul, jul, strålande jul – och konflikter, ångest och strul. Julen är inte bara vår största familjehögtid utan också den mest laddade. Coachen Carolina Rexmark tipsar om hur du gör det bästa av situationen.

Foto: Couleur/Pixabay

För många av oss är det självklart att fira jul med familj och släkt. Under en enda koncentrerad dag ska vi förenas i harmonisk glädje och gemenskap, oavsett hur våra relationer ser ut resten av årets 364 dagar. 

Som om det inte vore nog är julen ofta väldigt traditionstyngd. Allt ska vara som det alltid varit, och ett försynt förslag att kanske hoppa över dopp i grytan i år, kan snabbt förvandlas till en provokation av stora mått 

Enligt coachen och författaren Charlotta Rexmark är det inte konstigt att julen väcker så starka känslor. Det blir en våldsam krock mellan den orimliga idealbilden och en rätt så komplex verklighet.

På julen önskar vi oss 100 år bakåt i tiden. Plötsligt ska allt se ut som i Fanny och Alexander eller någon Disneysaga

– Våra jultraditioner är ett arv från en tid då familjen var något konstant och kontinuerligt. Då var det naturligt att alla samlades. Men så ser det ju inte ut i dag, säger Charlotta.

Ersätt förväntningar med uppskattning

– Vi och vårt samhälle har utvecklats jättemycket men på julen önskar vi oss 100 år bakåt i tiden. Plötsligt ska allt se ut som i Fanny och Alexander eller någon Disneysaga. 

Alla skyhöga förväntningar, både egna och andras, är svåra att hantera. De gör oss spända och nervösa, och ännu mer oförmögna att leva upp till den skimrande idyll vi målat upp för oss själva.

– Mitt bästa tips är att försöka ersätta förväntningar med uppskattning. I stället för att bocka av allt som inte blev som du tänkt dig, se det som är trevligt och bra oavsett hur litet det är, säger Charlotta.

Det kan förstås vara lättare sagt än gjort, så börja gärna träna i god tid före jul. Då är du förberedd och får lättare att tackla eventuella besvikelser mitt under brinnande julfirande. 

Traditioner kan vara härliga men också innebära press.
Foto: Dan Wirdefalk/Pixabay

Umgås också med tanken att det är okej att ändra och förnya även de mest etablerade traditioner. Julen måste inte vara som den alltid har varit. Kanske är det läge att lugnt och i god tid förmedla detta även till övriga julfirare? 

– Resonera först med dig själv om vad som är viktigast. Försök sedan att komma överens med både dig själv och andra om att göra avkall på sådant som håller på att stressa ihjäl dig. 

Om du inte känner att det kommer lyckas, eller om du bara är sent ute, satsa på acceptans. Det kan hjälpa dig att åtminstone stå ut och hålla konflikterna till ett minimum.

Acceptera att julen blir som den blir

– Det kan vara en bra strategi att acceptera att julafton är som den är. Påminn dig själv om att det handlar om en enda dag och att du får göra som du vill igen dagen efter. 

Även om våra släkt- och familjerelationer inte är toppen resten av året heller, så är det ändå ofta under julen som mattan rycks undan på riktigt. Högtidens laddning blir som ett förstoringsglas. Plötsligt ser vi smärtsamt tydligt hur långt ifrån idealbilden och varandra vi faktiskt står. 

Idealbilden av julen kan vara svår att leva upp till. Och du måste inte.
Foto: Ashira/Pixabay

I det läget är det lätt att bli både provocerad, arg och ledsen. Men försök att behålla lugnet. Även om farbror Rune, precis som varje år, prompt måste lufta sina rasistiska åsikter över glöggen, eller om din mamma bekymrat börjar oja sig över hur bortskämda dina barn kommer bli av alla julklappar.

– Bestäm dig på förhand för att inte låta dig triggas. Ingen annan ska få bestämma över ditt humör. Tänk dig att du är en gås, och att vad folk än häller över dig så låter du det rinna av.

Om du ändå känner att du är på väg att explodera, ta ett dubbelt andetag. Innan du häver ur dig något, fundera på om 1) det är nödvändigt och 2) det kommer att kännas bra i morgon. Blir svaret nej, försök att i stället säga något som lugnar ner situationen så att alla inblandade kan lämna den med värdigheten i behåll.

Lästips: Mikropauser och mindfulness hjälper dig att mota stressen

– Förutom mental förberedelse så är det också ett hett tips att hålla igen på alkoholen. Den hjälper inte precis till i sammanhanget.

Ha framförhållning för en jul utan ångest och konflikter

Om man känner att man absolut inte vill fira jul som man brukar, utan hellre vill fira med andra personer eller kanske resa bort, tycker Charlotta att man ska följa den instinkten. Men ha framförhållning. Inför årets jul har tåget redan gått, så att säga.

– Säg redan i början på året att i år planerar vi att fira jul på ett annat sätt. Då hinner mottagaren smälta informationen.

Beroende på vem personen är kan du eventuellt erbjuda något annat i stället. För en gammal människa kanske julen verkligen är årets höjdpunkt, något hon eller han börjar se fram emot redan i augusti. 

Undvik att planera ett julfirande där du inser att risken för stress och bråk är stor

– Om du tar bort julen kan du ge personen något annat att glädjas åt, som en släktmiddag redan i oktober eller november. 

Jul och skilsmässa

Jul och skilsmässa är sällan en bra kombination. Men om det fungerar finns inga hinder att nya och gamla partners med barn firar gemensamt. Barnen brukar inte har några problem med det om det vuxna klarar av att uppföra sig. Gör de inte det är det bättre att sprida ut firandet över flera dagar. Undvik hysteriskt flängande på själva julafton.

– Undvik att planera ett julfirande där du inser redan på förhand att risken för stress och bråk är stor. Det barnen far mest illa av är obalanserade, arga och ledsna föräldrar, säger Charlotta.

Charlottas 3 viktigaste jultips

  • Försök aldrig lösa relationsproblem och konflikter under själva julen. Det jobbet får du göra resten av året.
  • Acceptera att julen är som den är och bli en gås. Ta dig igenom julfirandet på smidigast möjliga sätt genom att vid behov ta ett extra andetag innan du reagerar och låta eventuella provokationer rinna av dig. Ställ in dig på att inte förvänta dig så mycket utan att istället uppskatta det som är.
  • Satsa på din fysiska hälsa året om. Ät bra, sov och rör på dig. En kropp i balans är viktigt för ett tåligt och harmoniskt psyke. I den fysiska hälsan finns vår stabilitet, vår mentala ”gås”.  

Charlotta Rexmark driver bloggen Överlevnadsguiden. Där hittar du mer tips för ett lugnare, rimligare och bättre liv.