Så fick Ibrahim, 70, hälsan tillbaka

Så Fick Ibrahim, 70, Hälsan Tillbaka

Ibrahim Hussein hade just fyllt 70 år. Sonen Sam var på besök hos pappan i Gävle och oroades över Ibrahims sviktande hälsa. Högt blodtryck, diabetes och usel kondition härjade 70-åringens kropp. Synen fick Sam att fatta ett beslut som kom att bli avgörande för pappa Ibrahim.

Foto: rawpixel/Unsplash

– Han sa att jag måste börja träna. Så jag gick ner till Korpens gym på Bergsgatan i Gävle, berättar Ibrahim. Men det var så svårt. Jag hade aldrig tränat i hela mitt liv och visste inte vad jag skulle göra med alla konstiga redskap.

Där, på gymet i gamla tennishallen, kom nästa vändpunkt. Ibrahim mötte Bo Berglund som hade tagit för vana att hjälpa vilsna och nyblivna motionärer, samtidigt som han tränade själv.

– Ibrahim hade ingen kontroll på kroppen, ingen balans. Han ramlade av bänkarna vid redskapen och visste inte hur de olika maskinerna fungerade, minns Bosse.

Bosse och Ibrahim fann varandra. De började träna ihop och fika tillsammans efter morgonens träningspass. I början var Ibrahim på Korpens träningsanläggning alla dagar i veckan.

– Det var ju så roligt och alla hälsade så glatt, säger Ibrahim med värme i hjärtat. Nu är jag där och tränar fem dagar i veckan. Jag är muslim och måste också ha tid att gå till moskén och be.

Det är snart fem år sedan sonen Sam sa ifrån och kommenderade pappan regelbunden träning. Idag är Ibrahim 74 år och mår bättre än någonsin. Läkarbesöken och provtagningarna ger inte längre ett dåligt samvete och ett avslöjande om en kropp i förfall. 

– Min diabetes är borta, blodtrycket är normalt och blodvärdena är toppen, säger Ibrahim stolt. Dessutom sover jag gott, vaknar utsövd och orkar bära saker jag inte klarade förr. Jag mår väldigt, väldigt bra!

Det är snart 50 år sedan Ibrahim Hussein flydde från sitt hemland, Palestina. Han jobbade och slet som kock, hamnade i Gävle och pensionerades sliten och trött. Sonen Sams hårdnackade uppmaning och Bosse Berglunds tålamod gav honom livslusten och välbefinnandet tillbaka.

– Som gammal kock är jag också noga med vad jag äter. Det har blivit roligt att laga mat igen och veta att det är nyttiga rätter jag tillagar.

Träning och livet är Bosses och Ibrahims samtalsämne när de tar en kopp kaffe ihop efter varje träningspass. Och mat förstås.

– Våra samtal slutar alltid med att vi snackar om mat och recept, konstaterar Bosse. Men sen blir vi så hungriga av allt matprat att vi måste åka hem och käka…