Så firade vi en internationell jul i Småland

Så Firade Vi En Internationell Jul I Småland

Vill man inte fira jul med släkten, eller kanske sitter ensam hemma på julen, kan man istället samla ihop ett internationellt gäng människor genom olika mötesgrupper på nätet. Tillsammans hyr vi ett litet torp och åker ner till Smålands djupa skogar. Alla tar med sig lite julmat från sitt eget hemland. Det blir en annorlunda och härlig jul fylld med tomteluvor, glitter, julgranskulor, småstäder, midnattsmässa, julmat, och Astrid Lindgren.

Jag la upp ett event på hemsidan Meetup om att fira en traditionell jul i Småland tillsammans och Irina från Bulgarien, Zakaria från Bangladesh, Konrad från Polen och May från USA tyckte att det var en alldeles utmärkt idé. De bor alla i Sverige men har inte sina familjer här.

– Som utlänning i Sverige är det extremt svårt att lära känna svenskar och jag ville uppleva en traditionell svensk jul tillsammans med svenskar. Jag kunde inte fira jul med min familj och ingen vill ju vara ensam på julen, berättar 33-åriga Irina Marinova från Bulgarien.

I det här torpet i Småland firade fem personer, som bara hade träffats en gång tidigare, jul tillsammans.

Dagen före julafton packar vi in oss i Konrads lilla bil tillsammans med en stor mängd matkassar och väskor för att åka ner till hjärtat av Småland. Vi har bara träffats en gång innan och ska fira en internationell jul tillsammans. Konrad har erbjudit sig att hämta upp oss, och dyker upp med sin röda bil, fint juldekorerad med en röd nos och två stora älghorn av tyg. Själv blir jag hämtad sist, och när bilen kommer till mig är den redan helt fullpackad. På något sätt ska jag försöka packa in mig själv, samt alla mina tunga kassar med julmat och dryck.

– Jag förstår inte hur vi ska få plats med alla folk, kassar och bagage, undrar Irina Marinova från Bulgarien och ser mycket skeptisk ut.

Genom att packa väl, och lämna lite kuddar i min källare lyckas vi tillslut få in allt, och färden till Smålands stora skogar kan börja. I Vimmerby stannar vi till för att krama Astrid Lindgren där hon sitter på torget med sin skrivmaskin.

Zakaria som kommer från Bangladesh har aldrig hört talas om Astrid Lindgrens barnböcker så vi försöker förklara vem den underbara rebellen Pippi Långstrump är. Hon som lever ensam, utan sina föräldrar och har en kappsäck full med pengar. Zakaria håller inte med om att självständighet är att vara stark, och en lång diskussion följer. I Vimmerby passar vi också på att handla lite frukost och färskvaror innan julen kan börja.

– Det är helt omöjligt att få in mer påsar i bilen, säger Konrad Viltersten och ser bekymrad ut, men vi bevisar att det går att få in några kassar till…

I baksätet sitter Irina, Ziko och jag inklämda med kassar på golvet, och ända upp till haken. Vid en mack stannar vi till för att tanka.
– Ska ni inte hyra en trailer, frågar killen på macken när han ser oss och alla kassarna i baksätet.

Så firade vi internationell jul i Småland
Irina från Bulgarien, Zakaria från Bangladesh, May från USA och Konrad från Polen firar jul tillsammans med journalisten Helene Lundgren

Med alla kassar framför oss ser vi inte så mycket av den slingriga vägen som leder till Husvik där torpet ligger. Det hänger en julkrans utanför vårt gamla rödmålade torp och nycklarna ligger gömda under en matta. Förväntansfulla kliver vi in i gamla torpet från 1700 -talet, och det är riktigt mysigt med ett litet kök och ett hemtrevligt vardagsrum. Efter bilfärden är vi vrålhungriga, och Irina värmer snabbt upp sin paj som hon har bakat med filodeg och fetaost från Bulgarien. Efter middagen åker tomteluvorna på och det blir julpyssel med ljusstakar, stjärnor, ljusslingor och girlanger som ska sättas upp i alla fönster. Vid köksbordet sitter Konrad och Zakaria och diskuterar hemlösa kvinnor tillsammans med May som har bott många år i Minnesota och arbetat på ett kvinnocenter.

På julaftonsmorgon blir det självklart risgrynsgröt med russin och kanel till frukost. Efter gröten går jag till ett kalhygge för att leta efter lite grankvistar som jag ska juldekorera. Irina hjälper till att såga till kvistarna, och vi hittar en liten kruka att sätta dem i. Jag, Irina och Zakaria sätter igång att dekorera grankvistarna med glänsande julgranskulor, japanska lyktor, glitter och ljusslingor. Nu börjar det likna lite julstämning, och det är hög tid att griljera julskinkan, innan det är dags att åka iväg för att fira jul i Christina Glaesers sommarhus i Ingatorp. På vägen hittar vi en öppen butik som drivs av en kille från Syrien och håller öppet på självaste julafton. Vi köper nötter, dadlar och en lycklig Irina hittar ett gäng olika kakor från sitt hemland Bulgarien som hon tar med sig till Christinas julbord. Christina är en gammal arbetskamrat till mig från Stockholm Jazzfestival och hon välkomnar oss på farstukvisten. Vi sätter snabbt igång att dekorera granen med röda glittriga stjärnor, hjärtan och kulor, medan Christina kommer in med en bricka varm björksavsglögg. 

På julafton dekorerar vi granen och dricker glögg av björksav

– Det känns verkligen som att komma hem med all den goda maten, en julgran och alla fina juldekorationer, säger Irina Marinova lyckligt.

Spänningen stiger när klockan närmar sig tre. och det är dags för Kalle Anka på TV. Det håller på att bli en smärre julkris när vi upptäcker att Kalle tyvärr inte visas på nätet. Christinas son, Måns lyckas hitta Kalle på sin dator, men det visar sig vara en annan version än den vi ser varje år. Det slutar med att vi samlas kring mobilen för att kolla på alla de älskade julavsnitten med Lady & Lufsen, Ferdinand och Djungelboken.

Alla bidrar med mat från sitt land

Efter Kalle sätter alla igång att pyssla i köket, och fram från den fullpackade kylen plockas sill, sillsallad, rödbetor, lax och ost fram. Janssons Frestelsen står redan i ugnen, Irina skär upp skinkan i tunna skivor, och Christina plockar fram kalkonen. Till slut kan vi sätta oss ner vid det runda julbordet som dignar av mat och har precis allt man kan tänka sig. Vi äter i flera omgångar och till efterrätt blir det äppelpaj och Irinas egen pumpapaj.

Julmaten intas i omgångar och hela måltiden avslutas med äppelpaj och pumpapaj.

Efter all julmaten packar vi in oss i Konrads bil för att åka på midnattsmässan i Eksjö. Den stora kyrkan som byggdes 1887 – 89 ligger mitt på torget i den fina lilla trästaden med alla sina kulturmärkta trähus. Prästerna välkomnar oss, och säger att vi inte behöver ta av oss våra tomteluvor i kyrkan. Denna julaftonskväll är kyrkan nästan fullsatt med allt från pensionärer och barnfamiljer, till en hel rad med unga killar. Orgeln klingar vackert som små klockor, och längst fram står ett vackert altare i trä. På min vänstra sida finns en stor krubba med Maria, Josef och Jesusbarnet i naturlig storlek.

– Vi har haft krubban i tio år, och det är en lokal man från Eksjö som har gjort figurerna, berättar en av prästerna för oss.

På julafton går vi på midnattsmässa i Eksjö kyrka

Samtidigt är kyrkan modern med en stor skärm där texten till psalmerna dyker upp och kollekten kan man betala kollekten med Swish. Textraderna hinner dock inte riktig med när vi alla klämmer i för full hals och sjunger Stilla Natt och Nu tändas tusen juleljus. Mot slutet går vi fram för att ta emot nattvarden med en tunn oblat som doppas i det söta nattvardsvinet. En julafton i Småland är till ända, och på krokiga vägar åker vi hem för att sova i vårt eget lilla hemtrevliga torp. I bilen på vägen hem frågar jag vad som har varit bäst denna julaftonseftermiddag och kväll.

– All den goda julmaten tillsammans med alla människor, svarar Zakaria Khan blixtsnabbt utan att tveka en sekund.

På juldagen är jag uppe först och fixar gröten innan vi ska åka till Filmbyn Småland som öppnade förra sommaren i Mariannelund. Vi är lite sena och Konrad kör som en rallyförare på de småländska slingriga vägarna. Det första vi ser på väggen när vi kommer in är Astrid Lindgrens kloka ord ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv”. Vi går runt bland klassiska inspelningsmiljöer, studiobyggen, möbler, rekvisita och gamla kläder som Pippi, Emil, Ida och bröderna Lejonhjärta bar i Astrid Lindgrens älskade filmer.

I Filmbyn i Småland återupplever vi några av de klassiska miljöerna i Astrid Lindgrens böcker.

– Ser du ända till Mariannelund, sa Emil när han hissade upp Ida i flaggstången. Många människor i byn var med som statister i filmen, och det är viktigt för dem att minnas, berättar Robert Glader när han visar oss runt i Filmbyn.

En trappa upp finns en 3D filmstudio där man kan spela in sin egen mobilfilm. Vi spelar in flera filmer när Ida blir upphissad i flaggstången, Emil fastnar med en soppskål på huvudet och Ronja hoppar över djävulsavgrunden. Vi tränger även ihop oss i en liten studio och spelar in Idas sommarvisa. När vi har lekt klart blir det småländsk saffrans- och pepparkaksglass i caféet. Filmbyn har en karta över traktens olika filmplatser, och vi vill gärna se gården i Katthult som användes i filmen om Emil. Gården som är i privat ägo håller öppet på sommaren, och ligger egentligen i byn Gibberyd. Vi går runt på tomten och tittar på flaggstången som Ida blev upphissad i, och snickarboa där Emil ofta satt när han hade gjort något av alla sina hyss. Sen åker vi vidare till Bullerbyn där de rödmålade husen Norrgården, Mellangården och Sörgården ligger på rad i den lilla byn Sevedstorp i Pelarne socken. Tillbaka igen i Vimmerby går vi runt och utforskar de fina gamla trähusen på Båtsmansbacken som inte ligger så långt från det stora torget där Astrid sitter. Nu är alla hungriga och väl tillbaka i torpet blir det Konrads rödbetssoppa, Janssons frestelse och Mays amerikanska kycklingrätt till middag, samt en typisk polsk efterrätt med blå vallmofrön till efterrätt. På teven visas den långa versionen av Fanny & Alexander, och killarna sitter i varsin fåtölj och snarkar ikapp.

Annandag jul är vår sista dag i Småland, och först måste vi tömma kylen samt städa hela huset innan det är dags att köra till Eksjö som är en av Sveriges bäst bevarade trästäder med många vackra gamla trähus. Den lilla staden som fick sina stadsrättigheter under tidigt 1400-tal har ett 50-tal kulturmärkta byggnadsminnen från 1600-1800 talet. Planen är att vi ska besöka den Aschanska gården som är ett gammalt borgarhem där familjen Aschan levde under tre generationer, från 1831-1984.

Eksjö är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Dit åker vi på Annandag jul.

– Familjen hade en läderfabrik, samt ett garveri som lades ner 1928. Miss Hedda som blev 101 år gammal var den sista av de fem syskonen Aschan, och genom åren har huset inte förändrats så mycket, berättar museidirektören Pia Löfgren.

I vardagsrummet sitter en skvallerspegel där man kan se hela gatan från rummet, och det välbevarade borgarhemmet är dekorerat inför julen med en julgran som då kostade 80 öre. Julservisen har plockats fram och tallrikarna har färdigskrivna julgrötsrim.

– Vi brukar byta servis under jul, påsk och sommar, samt när det är dags för kräftskiva. Förr brukade vi fira tjugondag knut här, och dansade runt i hela huset, berättar Pia Löfgren.

Det är en mycket trevlig stämning i den lilla småstaden med sina gränder, oregelbundna kullerstenar och fina innergårdar. Jag hinner även slinka in en sväng på stadsmuseet som håller öppet på annandag jul. Jag får lära mig mer om Eksjös historia genom seklerna och här finns Sveriges största Albert Engström-samling. Albert var uppväxt i Hult som ligger en mil från Eksjö. Lokalborna är mycket stolta över sin fina gamla trästad med sina mjuka pastelltoner, och en man kommer fram och pekar ut den mest fotograferade platsen vid den lilla ån som rinner genom staden. Vi avslutar vår härliga internationella julhelg i Småland med en fika samt stadens egen bulle, ”Eksjöknuten” på Lennarts gula konditori som är en samlingspunkt i hjärtat av Eksjö.

Info:

På hemsidan Meetup eller Couchsurfing kan man lägga upp ett event och söka efter liksinnade människor som t ex vill fira jul, nyår, påsk, midsommar eller bara en vanlig helg tillsammans. Ett glatt gäng mellan 33 och 60 år svarade och tillsammans hyrde vi ett hus i Småland. Kostnaderna för mat, boende och bensin delade vi på.

Meetup

Couchsurfing

Filmbyn Småland i Mariannelund

Aschanska gården i Eksjö