Så flyr du fästingarna

Så Flyr Du Fästingarna

Sommartid och efterlängtat uteliv. Men tänk på att även fästingarna trivs som bäst då. Här är några tips och tricks för att både undvika och ta bort de ettriga rackarna.

Fästingar är ett slags blodsugande kvalster, som lurigt väntar ut sina offer – mest större djur, men även människor. Särskilt utsatt är du bland buskar och högt gräs och när det är fuktigt med en temperatur på över fem grader. Även på kroppen söker sig fästingen till varma, fuktiga områden, så har du väl fått en fästing på dig så vandrar den gärna till ställen som armhålan, ljumskar, knäveck och naveln. Det kan vara bra att tänka på om du misstänker att du kan ha blivit utsatt och vill försöka få bort den.

Lirka försiktigt

När fästingen väl har hittat en passande plats på din kropp sticker den in en sugsnabel i huden för att få i sig blod. I de allra flesta fall märker du inget och det får heller inga konsekvenser. Fast om du har otur bär fästingen på bakterier som kan ge borrelia eller virus som orsakar TBE. Ju längre fästingen borrar in sig, desto större är risken att drabbas av dessa sällsynta, men mycket allvarliga sjukdomar. Därför är det viktigt att du får bort den så fort som möjligt.

Det bästa sättet är att ta en smal pincett och försöka greppa om fästingen så långt ner över huvudet som möjligt utan att den går sönder. Lirka och dra sedan långsamt och försiktigt tills den släpper. Det är viktigt att inte huvudet blir kvar, eftersom det ökar risken för infektioner. Om det ändå skulle bli det, så kan du kontakta vårdcentralen för hjälp.

Även om du har fått bort fästingen, så finns risken att du ändå har hunnit smittas. Var därför alltid observant på om du får en röd fläck runt stället där fästingen suttit. Det kan vara symtom på borrelia och då är det viktigt att du snabbt får antibiotika.

Flicka i gräset
Under sommaren kan det vara klokt att undvika högt gärs och buskar, särskilt vid fuktigt väder, om du vill skydda dig mot fästingar. Foto: Pixabay

Så skyddar du dig

Vill du minimera riskerna till max bör du över huvud taget inte gå utanför dörren från tidig vår till senhöst, i alla fall inte om du bor i södra eller mellersta Sverige eller ut med kusterna. Men precis som fästingarna vill du förstås också kunna njuta av sommaren, så därför är ett bättre råd att tänka på följande:

  • Undvik högt gräs och buskar, särskilt vid fuktigt väder.
  • Täck kroppen. Vid extra riskfyllda platser, bär helst långbyxor, stövlar och långärmat.
  • Undersök dig snabbt. Det kan ta en stund innan fästingen bestämt sig för var den vill bita dig, så granska noggrant hela kroppen så snart du kommit hem. Fästingen stannar troligtvis till sist vid ställen där huden är tunn och fuktig, som i ljumskar, knäveck och navel.
  • Vaccinera dig. Om du vet att du kommer att vistas en stor del av säsongen i riskfyllda områden kan det vara klokt att vaccinera dig. Det är det bästa skyddet mot TBE-viruset, som i värsta fall kan leda till hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Tänk bara på att ta vaccinet så tidigt på våren som möjligt.
  • Avlägsna fästingen så snabbt du kan om du har blivit biten.

Eva-Lotta Sigurdh

Frilansjournalist, legitimerad gymnasielärare och författare till boken Nätdejting. Journalistiska fokusområden: Skola & utbildning, relationer & livsstil, vård & omsorg, personporträtt och hem & fastighet.