Så förbereder du dig inför bröllopsfesten, inifrån och ut!

Så Förbereder Du Dig Inför Bröllopsfesten, Inifrån Och Ut!

Skönhet kommer som bekant inifrån. Se därför till att ta hand om dig hela vägen, ända inifrån och ut för att bli ditt absolut bästa jag på bröllopsdagen. Här följer några tips för både honom och henne.

Foto: Unsplash

För bruden

Du tycker kanske att ni är ute god tid och att ni har koll på läget, men de allra flesta som har gift sig är rörande överens om att månaderna innan bröllopet varit bland de mest stressande i livet. Så mycket ska klaffa, inte minst hur du själv ska se ut på Den Stora Dagen.

Men för att bli den där strålande bruden du drömmer om krävs inte bara yttre skönhetsvård, utan också att du tar hand om dig själv mitt i alla praktiska bestyr och omvälvande känslor och förväntningar.

Yoga och meditation

Det kan tyckas som ännu ett ”måste” att pressa in i tidsschemat, men genom att lägga tid på att lära dig avslappning och andningstekniker får du så mycket mer energi – samtidigt som lugnet det ger gör dig mer avslappnad och närvarande i allt roligt som händer, både inför bröllopet och under bröllopsdagen.

Några enkla yogaövningar kan räcka, men tänk på att välja en form som passar dig. Upplever du väldigt stor stress kan en lugnare variant, som till exempel Yin yoga, rekommenderas.

De flesta yogaformer innefattar även meditation. Annars kan du förstås välja att enbart meditera, antingen i grupp eller med hjälp av böcker och internet. Det finns en mängd appar att ladda ner.

Spa

Att gå på spa är ett utmärkt sätt att varva ner. Kanske kan du hinta om det lite fint till väninnorna, inför möhippan?

Här finns alla prisklasser, beroende på ställe och utbud. De flesta spaanläggningar erbjuder en mängd olika behandlingar, där särskilt massage kan vara extra välgörande för en stressad, blivande brud. Men även ansiktsbehandling och fotvård gör underverk för själen. Det viktiga är att du känner dig rejält ompysslad och att du, precis som med meditation och mindfulness, går helt in i det du gör och släpper alla krav för en stund eller en dag.

Massage och spa
Tillåt dig själv att slappna av till fullo inför den stora dagen.

Hemma-spa är ett annat, billigare alternativ. Avsätt några timmar själv eller tillsammans med din blivande man eller väninnorna och skapa en avslappnade och stämningsfull miljö. Massor med levande ljus (gärna doftljus, som vanilj eller lavendel) och avslappningsmusik gör susen! Sedan är det bara att bunkra upp med vad fantasin och kreativiteten erbjuder, som skumbad och fotbad, eller att kanske massera varandra. En hemmagjord ansiktsmask med ingredienser från skafferiet är ett annat tips.

Träning

Även om avslappning i alla dess former får dig att stressa ner och må bra, så är också fysisk träning viktig för att komma i god form och må bra till bröllopsdagen. Inte för att gå ner i vikt i första hand (även om det förstås kan vara en bonus), utan för att stärka dig, fysiskt och mentalt. God kondition och starka muskler gör att du orkar mer, både fysiskt och psykiskt.

Dessutom bygger styrketräning i lagom dos vackra muskler. Inte helt fel kanske, i fall du planerar att bära en ärmlös brudklänning…

Om du även vill tappa några kilon, gör då inte misstaget att tokbanta på slutet, för att sedan snabbt gå upp allt igen. Låt i stället bröllopsdagen motivera till en livslång satsning på en hälsosam livsstil.

Estetiska injektioner

Vilken brud vill inte glänsa som mest just på sin bröllopsdag! Och – icke att förglömma – se strålande ut på bröllopsfotot.

Att göra lite extra finputs brukar kännas bra, inte bara på utsidan utan också inombords.

Här finns massor att tänka på, men rengöring och återfuktning är viktigast av allt. Liksom solskydd – helst året om. Inför en stor dag som bröllopet kanske det kan vara värt att lyxa till sig lite extra, med en djuprengöring bestående av exfoliering och peeling, gärna kombinerat med en ångbastu.

För den som vill ha lite hjälp på traven finns ett flertal behandlingar att välja emellan, där estetiska injektioner utan kniv är ett alternativ. Det går snabbt och kräver för det mesta ingen eftervård.

Brud och brudgum hand i hand
Att träna hjälper dig och din partner att känna er redo inför bröllopet, både psykiskt och fysiskt.

För brudgummen

Precis som för den blivande bruden upptar förstås tankarna på bröllopet och all planering inför Dagen D den mesta tiden månaderna före. Det är mycket som ska bli klart och många starka känslor i omlopp.

Därför bör även brudgummen ägna lite tid och tankar på sig själv för att bli sitt bästa och mest välmående jag en sådan här dag, både på ut- och insidan.

Nära samtal

Fortfarande är det väl så att tjejer pratar mer om känslor och tankar, även om det märks en ökad ”samtalstrend” även bland män. Inför en livsomvälvande upplevelse som bröllopet är behovet extra stort – och därför extra viktigt att ta på allvar.

Finns inga självklara nära vänner eller släktingar, som går att dryfta både glädjerus och rädslor med, är ett tips att investera några timmar hos en samtalsterapeut. Det betyder inte att du behöver ha problem, utan bara att du mår bra av att få ur dig allt som snurrar. Att få lufta sina känslor är en riktig hälsoboost.

Träning

Att vara i god fysisk form ger såväl ork och minskat ”tunnelseende”, som bättre självkänsla. Det gäller förstås inte bara i bröllopstider, men kan bli extra påtagligt under en period när både mental och fysisk stress är värre än någonsin (därmed inte sagt att den bara är negativ, men även positiv stress i för stora doser tär).

Ett hårdpass på gymmet eller en rejäl löparrunda kan blåsa ut det mesta ur både kropp och knopp.

Eller varför inte träna tillsammans med din blivande fru? Det kan bli inledningen på en närhetsskapande livslång gemensam aktivitet. Inspireras till exempel av Paolo Robertos träningstips för par. Det är effektivt, eftersom du aldrig kan förutse vad som händer och då aktiveras både muskler och nervsystem.

Hårväxt och bekymmersrynkor

Visst är det viktigt att piffa till sig inför bröllopsdagen och aldrig har det väl varit så självklart som nu att det inte bara gäller bruden, utan även brudgummen.

Men att göra sig fin inför bröllopet handlar inte om att jaga efter ouppnåeliga skönhetsideal, som perfekta magrutor eller muskelberg. Däremot lite allmän fräshör – pimpat med ”det lilla extra”.

Ett besök hos frisören några dagar före bröllopet, där du kanske vågar överraska din blivande fru med lite nytänk räcker långt. Glöm heller inte öron- och näshår, eller buskarna över ögonen…

Precis som för bruden finns förstås också möjlighet att få hjälp på traven, även för brudgummen. Att ta bort bekymmersrynkan ligger här högst upp på många blivande mäns önskelista.

Händer och fötter

Aldrig är väl händerna i så stort fokus som under ett bröllop. Det kan vara värt att tänka på när ni byter ringar inför allas – inte minst din partners –  blickar. Låt henne slippa se smuts under naglarna och spruckna nagelband.

Fötterna syns visserligen inte på samma sätt just under bröllopet, men regelbundna sköna fotbad tiden innan, ger välbehövlig avkoppling. Fast glöm inte nagelklippning och insmörjning.

Välskötta händer och fötter gör mycket för både ett fräscht intryck och eget välbefinnande.

Vigselring träs på.
Det är få tillfällen där händer får lika mycket uppmärksamhet som under en bröllopsvigsel. Lägg gärna därför lite energi på att få dina händer och naglar fina.

Klädkonst och dans

Stress handlar inte bara om pressat schema, utan oron för det okända brukar också uppta mycket energi. Som det här med hur man egentligen gör när man sätter på sig fracken eller dansar brudvalsen inför allas blickar…

Men hav förtröstan. Låt inte rädslor begränsa dig. Lugna i stället nerverna med övning, övning, övning! Säkert finns det många i din närhet (eller ta hjälp av nätet) som skulle smickras av förtroendet att få dela med sig av sina klädkunskaper. Och varför inte förena nytta med nöje och gå på danskurs med din blivande fru!

Eva-Lotta Sigurdh

Frilansjournalist, legitimerad gymnasielärare och författare till boken Nätdejting. Journalistiska fokusområden: Skola & utbildning, relationer & livsstil, vård & omsorg, personporträtt och hem & fastighet.