Så här hittar du din drömvigselring till budgetpris

Så Här Hittar Du Din Drömvigselring Till Budgetpris

Vigselringarna är bröllopets starkaste symbol och står för kärleken, äktenskapslöftena och framtiden. För dig som måste hålla hårt i pengarna just nu finns det flera sätt att hitta drömringen som varken tömmer sparkontot eller plånboken.

Foto: Pexels

Det är lätt att bli hänförd av maffiga alliansringar och flerkaratiga solitärer. Men om du har en lite mindre bröllopsbudget ska du tänka smart. Journalisten Anna Östberg, expert på bröllopsplanering och författare till Smarta bröllopsboken, ger dig flera kostnadskloka förslag.

Leta där du står

Ibland kan man hitta det som kommer att bli den nya vigselringen hemma i byrålådan. Börja med att titta i ditt smyckeskrin och se efter vad du redan har i din ägo. Många av oss har smycken som vi fått i födelsedagspresent, på konfirmationen och studentdagen som vi aldrig eller sällan använder som vuxna. Man växer ur vissa smycken efter ett tag. De ligger där i smyckeskrinet och representerar en tid i livet som inte längre känns aktuell. Gör dig bekväm med tanken att dina gamla smycken faktiskt kan bli en del av din vigselring. Ta med dem till en juvelerare och fråga hur mycket nedsmält guld du kan få fram och om det räcker till att smida en vigselring av materialet. Det kan hända att du måste köpa till extra guld och det kan du göra på pantbanken.  Dina smycken som du smälter ner kommer på sätt och vis att finnas kvar, om än i en annan form. Att återanvända material istället för att köpa nytt ligger helt rätt i tiden. 

Leta bland dina egna smycken först, kanske har du ett smycke från konfirmationen som kan smältas göras om?

Nätauktioner och nätbutiker

Om du aldrig tidigare har köpt smycken på en auktion är det här ett strålande tillfälle att få den erfarenheten. Det går att göra fina fynd på nätsajter och nätauktioner men du ska vara noga med vad du köper och hur mycket du betalar. Du ska ta reda på vad ringen väger, hur mycket guld eller annat material den innehåller och stenarnas vikt och kvalitet. Att köpa ringar på nätet har flera fördelar men det finns ett par fällor att se upp med. Du köper en ring osedd och det kan öppna upp för missförstånd och besvikelse. Foton kan dölja repor och skavanker som du upptäcker först efter köpet. Det är därför du ska ta reda på hur reglerna ser ut för auktionssajternas och närbutikernas betalningsanvisningar, retur och ångerrätt. 

Gör ett besök på pantbanken

Hos pantbanken hamnar smycken och vigselringar av alla möjliga skäl. Oavsett vad det ligger för historia bakom ett pantsatt smycke är det en öppning för dig att göra fynd. Det finns brudpar som hittat sina vigselringar på pantbanken och vill ha dem precis som de är, bortsett från att de naturligtvis låter slipa bort inskriptioner som datum och namn. Kanske är det märkligt att återanvända en vigselring men när du har köpt ringen är den ju din. Men det vanligaste är att köpa ringar eller smycken på pantbanken för att sedan smälta ner dem för att använda till nya vigselringar. Du kan också köpa guld i lösvikt på pantbanken som har listpriser på vad ett gram guld kostar.

Glöm inte pantbanken. Där kan du hitta riktiga guldkorn till ringar som man antingen kan använda som de är eller göra om hos juveleraren.

Håll koll på guldsmedjornas reor

Reor är en bra ingång för dig som måste hålla lite extra hårt i plånboken just nu. Smyckeshandlarna styr medvetet över vilka produkter som ska reas ut. Ofta sänker man priset på smycken som inte var storsäljare under föregående säsong. Det är vanligt att man rear ut smycken och ringar som kommer från äldre kollektioner. Håll alltså ögonen öppna och passa på när juvelbutikerna annonserar att de har rea och kampanjer på gång. 

Anna Östberg

Anna Östberg är frilansjournalist, skribent och författare. Hon skriver bland annat om livsstilsfrågor, inredning, bostäder och bostadsmarknaden. Anna Östberg har gett ut Smarta bröllopsboken, en bok om kostnadseffektiv bröllopsplanering.