Så hittar du rätt brudklänning

Så Hittar Du Rätt Brudklänning

Självklart vill man bära den perfekta brudklänningen på den stora dagen. Men hur finner du den bland alla modeller och stilar? Anna Östberg, bröllopsexpert och författare till Smarta bröllopsboken, ger dig ett par goda råd på vägen.

Foto: Pixabay

Det kan lätt bli nervöst när man ska köpa en brudklänning men mitt bästa råd är att se sökandet som en spännande resa istället för ett stressmoment. Låt dina butiksbesök bli en gemensam upplevelse tillsammans med dina vänner och lyssna på alla deras smakråd och idéer. Men kom ihåg att det är du som har det sista ordet när du ska välja vilken klänning du ska köpa. Och låt gärna din mamma få säga sitt för vi vet ju att mamma alltid vet bäst!

De mest omtyckta klänningsmodellerna är prinsess, A-linje, fodral, sjöjungfru, empire och ballgown. Det som ändrar sig över tid är detaljerna, färgerna och dekorationerna. Ett år är det spets som är den mest eftersökta modedetaljen och ett annat år är det pärlor. Brudklänningar är ofta vita men färger som champagne, ivory, off-white, nude och crème kan bli supertrendiga under olika bröllopssäsonger. 

Vilka detaljer, färgnyanser och dekorationer som är mest eftertraktade brukar skifta från år till år och säsong på året.

Detaljerna är lätta att ändra på en brudklänning och det brukar inte bli alltför problematiskt att ta bort en rosett som sitter på fel ställe. Brudklänningens form är däremot svårare att justera och därför ska du vara noga med hur väl brudklänningen passar din figur. Titta efter hur klänningen sitter över axlar, byst, midja och stuss. Välj hellre en brudklänning som är lite för lång än för kort. En klänning med mycket tyg kan du lägga upp men en brudklänning som slutar ovanför fotknölarna är näst intill omöjlig att förlänga även för den duktigaste skräddaren.

Ofta är brudklänningar tillverkade av duchesse eller satin men glöm inte bort att det finns fler vackra material – som sammet och shantung. Chiffong är ett omtyckt tyg för sina svävande och skira egenskaper och som passar särskilt bra till empireklänningar. Äkta silke är ett fantastiskt material men är mycket dyrt. Därför finns numera konstmaterial som rayon som gör att brudklänningen får en betydligt billigare prislapp. 

Modellguide:

Prinsess

I en prinsessklänning kommer du att bli en drömprinsessa. Ofta är prinsessmodellen axelbandslös med en stor och vid klockad kjol med flera härliga underkjolar. Klänningens bystsömmar fortsätter ner en bit över magen men livet kan också skäras vid midjelinjen. Prinsessmodellen liknar A-linjemodellens kjol men är betydligt mer omfångsrik. 

A-linje

Det här är den klassiska brudklänningsmodellen och har varit ett omtyckt val av många brudar genom tiderna. Den är formad som bokstaven A då den är smal runt axelpartiet och ökar i bredd utefter midjan i en klockformad linje ner mot golvet. Om du vill avleda uppmärksamheten till dina höfter och samtidigt vill framhäva din midja är detta en perfekt klänningsmodell.

Fodral eller sheath

Fodralklänningen, som också kallas för sheath, sitter just som ett fodral på kroppen. Det är en smal och slank modell som är mycket figurnära. Tyget följer kroppen från bysten och ner till golvet. I cocktailsammanhang går denna klänningsmodell under namnet Den lilla svarta och går då till knäna.

 

Fodral eller sheath är en figurnära modell som på cocktailsammanhang går under namnet ”Den lilla svarta” och går då ned till knäna. Foto: Pexels

Sjöjungfru eller mermaid

Sjöjungfrumodellen är perfekt för dig som verkligen vill visa dina former. Den sitter tajt i midjan och över stussen. Vid knäna viker klänningen ut sig i en trumpetformad silhuett ner mot golvet. 

Empire

Empireklänningen kjol liknar A-linjens men skillnaden är att midjan är skuren direkt under bysten. Klänningen sitter ofta tajt över bysten och övergår sedan i ett vackert tygfall över magpartiet och döljer dina höfter på ett mycket smakfullt sätt.

Ballgown

I ballgown-modellen kommer du att känna dig som balens drottning. Detta är en fantastisk modell med generösa kjolar som flyter ut från kroppen och ner mot golvet. Livet sitter tajt på överkroppen och framhäver en smal midja. Draperingar och brodyr vid midjan och på kjolen skapar extra elegans och flärd.

Anna Östberg

Anna Östberg är frilansjournalist, skribent och författare. Hon skriver bland annat om livsstilsfrågor, inredning, bostäder och bostadsmarknaden. Anna Östberg har gett ut Smarta bröllopsboken, en bok om kostnadseffektiv bröllopsplanering.