Så hjälper mikropauser dig att klara livet

Så Hjälper Mikropauser Dig Att Klara Livet

Hur undviker vi att direkt hamna i stress och måsten?
– Gå en kurs och lär dig göra små andningspauser i vardagslivet, tipsar Sofia French, mindfulnessinstruktör.

Foto ovan: Noah Silliman/Unsplash

Hon stannar upp i folkvimlet mitt i morgonrusningen. Sluter ögonen. Tar ett djupt andetag. Andas ut genom näsan, sakta, sakta, kontrollerat. En halv minut senare går hon vidare. Nedvarvad och fokuserad.

– Egentligen är det inget konstigt. Ta ett djupt andetag för att varva ner gör vi ofta spontant redan som barn. Mindfulness handlar om att använda andningsteknik medvetet.

För några år sedan drabbades Sofia French av så mycket stressrelaterade besvär att hon blev sjukskriven.

Sofia French drabbades av stressrelaterade besvär och blev sjukskriven. Foto: Maja Brand

– Jag vaknade en morgon och fastnade med armen i en ställning som jag inte tog mig ur. Jag blev livrädd.

FAKTA Sofia French:

Gör: Mindfulnessinstruktör och konsult.
Ålder: 48
Bor: Stockholm.
Familj: Två barn och särbo.

Hon var i en period i livet då hon tyckte allt var på topp; drömjobb, nykär och fysiskt vältränad.

– Jag sprang lopp på tider som jag aldrig sprungit tidigare och kände mig oövervinnelig.

Men så som livet är innehöll det också svårigheter, en pappa som blev sjuk, en son som blev tonårstrotsig. Sofia French tog inte notis om varningssignalerna som blev allt starkare, fram till den där morgonen då det brast.

På vårdcentralen erbjöds hon en kurs i mindfulness för att lära sig stressa av. Hon var skeptisk, tänkte ”jag är inte den typen som drabbas av sånt här.”

– Stresshantering är ett vitt begrepp men just mindfulness är en specifikt utarbetad metod fick jag lära mig. Den ska praktiseras under åtta veckors tid då man varvar olika kroppsrörelser med meditation. Jag testade, motvilligt.

Efter att ha gått sin första kurs lärde hon sig grunderna i medveten andning. Hon lärde sig också att hon behöver sätta egna gränser och prioritera för att inte hamna i stress igen. Hon fortsatte med andningsövningarna, läste böcker, gick fler kurser. Nu några år senare är hon fri från sina kroppsliga besvär och på vägen blev hon själv legitimerad mindfulness-instruktör.

Återhämtning och att hitta en plats där man kan varva ner är viktigt, säger Sofia French. Foto: Dawid Zawila/Unsplash

– Mitt främsta råd till den som mår dåligt av stress är att gå en kurs. Det säger jag inte för att jag själv är instruktör utan för att jag vet hur svårt det är att lära sig det här på egen hand, man behöver vägledning.

Det hon har lärt sig är att det inte finns några genvägar och inga kvickfix. Kroppen vet vad den behöver och kroppen ger oss signaler, menar hon, det handlar om att lyssna på dem.

– Kanske har man en massa symtom men man kopplar det inte till stress. Det hade jag, jag gick till tandläkaren och drog ut tänder och skaffade glasögon för jag trodde huvudvärken berodde på det.

Viss stress rår man inte på, det är hon medveten om.

– Dåliga arbetsförhållanden och otrygga anställningar som visstid och deltid ger ekonomisk stress med frågor som ”kommer jag att klara mig? Kommer jag att kunna försörja mig och min familj? Har jag jobb framöver?” Mindfulness är förstås inte svaret på allt det.

Meditation och andningsövningar är ett bra sätt att varva ner och få fokus på rätt saker, säger Sofia French. Foto: Jared Rice/Unsplash

För Sofia French ledde de stressrelaterade besvären till att hon tvingades byta jobb. Hon tvingades också fråga sig vad hon egentligen ville.

– Genom meditation och andningsövningar kan man få syn på sig själv och göra medvetna val. Man kan stoppa upp sig själv och fundera, är det här rätt? Hur kan jag göra annorlunda mot hur jag brukar göra? Hur kan jag sätta gränser för mig själv?

För mycket positiv stress kan också vara skadligt.

– Man går på som tåget, tills det säger krasch.

Återhämtning är viktigt. En mikropaus mitt i morgonrusningen eller en gemensam lunchgympa med arbetslaget. Eller hitta en plats där man hämtar kraft. Sofia French går ofta upp till en skidbacke nära hemmet efter jobbet.

– Jag behöver inte sitta i lotusställning eller något annat avancerat. Det räcker att jag står där en stund och tittar ut över stan.

Fakta om mindfulness

Mindfulness är en specifik metod som ska praktiseras under åtta veckor då mjuka medvetna rörelser varvas med kroppsskanning och meditation.

Många vårdcentraler erbjuder i dag kurser i mindfulness som behandling.

Tips till dig som behöver varva ner:

  • Fråga dig: Vad stressar mig, vad måste jag leva upp till?
  • Schemalägg vila.
  • Schemalägg mobilfri tid.
  • Gå medvetet långsamt hem eller till jobbet.
  • Hitta en plats där du hämtar kraft.
  • Gå en kurs i mindfulness/stresshantering.