Så klarar du dig om krisen kommer

Så Klarar Du Dig Om Krisen Kommer

En samhällskris kan se ut på många sätt. Om vi skulle hamna i en situation där varken vatten eller el fungerar som vi är vana vid, och kanske även telefontrafiken störs, hur ska vi bete oss då? Experten Niklas Kämpargård, just nu aktuell med en ny bok, ger sina bästa tips. 

Niklas Kämpargård, som i dagarna ger ut Preppa mat – allt du behöver veta om livsmedel i kristider, har också skrivit boken Krishandboken och har full koll på hur vi alla bör preppa inför en kris. I grunden handlar det om värme, mat, vatten och kommunikation. 

– Att hålla sig varm är väsentligt. Ha en sovsäck hemma, liggandes på ett ställe där du kan hitta den även om det är mörkt, säger Niklas Kämpargård. 

– Filtar och täcken funkar såklart också, men en sovsäck är ännu bättre på att hålla dig varm. Funktionskläder som en varm ulltröja eller tunn dunjacka är också väldigt användbara.

Niklas Kämpargård har skrivit böckerna Preppa mat och Krishandboken och har full koll på hur vi alla bör preppa inför en kris. I grunden handlar det om värme, mat, vatten och kommunikation. 

Det är sällan kylan som känns värst när strömmen går, det är fukten. Att elda på något sätt hjälper. 

– Tänd värmeljus, ett friluftskök eller en brasa om du har tillgång till kakelugn, öppen spis eller kamin. Men bär inte in grillen. Den förbrukar för mycket att rummets syre och sotar för mycket för att vara en hälsosam värmekälla.

 Bor du i hus, försök inte hålla hela huset varmt. Gör som i gamla tider och samlas i köket. Stäng dörrarna och värm bara upp det rummet, med de värmekällor ni har och med er egen kroppsvärme. 

– Laga mat där och sov där, tätt tillsammans. Då hjälps ni åt att hålla värmen, säger Niklas.

Om det inte längre kommer rent vatten ur kranen, som vi är bortskämda med i vår del av världen, hur förbereder man sig på det? 

– Lagra dricksvatten i livsmedelsgodkända dunkar på ett mörkt och svalt ställe och byt ut det var tredje månad, säger Niklas Kämpargård. 

– För en familj med fyra personer behövs minst tio liter vatten per dygn men allt är förstås bättre än inget. Orkar du inte ha vatten stående, ha i alla fall dunkar så du kan hämta vatten om kommunen ställer ut tankbilar. Ett vattenreningsfilter, som det man använder i friluftslivet, är också bra att ha hemma om man är osäker på kvalitén på det vatten man lagrat.

Och mat då? Hur mycket mat behöver man egentligen?

– Rekommendationen är att alltid ha mat hemma så du inte behöver handla på en vecka. Tänk att det här extralagret av mat ska bestå av mat som är gott och vanligt. När du är ledsen och rädd på grund av det som händer runt dig är det tryggt att kunna äta mat man är van vid och som är lätt att laga. Särskilt gäller det barn. Gillar de makaroner och ketchup till vardags, servera det även i kris. 

Niklas påpekar också att det i en större samhällskris kan vara ont om både vatten och bränsle, som el eller gas till grillen eller friluftsköket. Så det är smart att välja mat som kräver så lite vatten och så lite bränsle som möjligt att tillaga. 

– Ris är bra mat med högt energiinnehåll men kräver både vatten och tar lång tid att koka. Gryn och nudlar som man bara häller lite kokande vatten över och låter stå är bättre. Frystorkad mat eller konserver är också bra, om man tycker om det. 

– De flesta tipsen känns väldigt bekanta för den som ägnar sig åt friluftsliv. Troligtvis har den personen också det mesta av den utrustning jag rekommenderar, säger Niklas.

Men vad ska man laga maten på då om strömmen har gått och inte ser ut att komma tillbaka under en längre tid? Niklas tipsar om ett klassiskt friluftskök, sådant som görs av till exempel Primus och Trangia.

– När strömmen försvinner är friluftsköket ditt sätt att laga mat, men det är också en källa till värme. Se till att ha bränsle hemma så att det räcker för en veckas matlagning och lite extra för uppvärmning. 

I en större samhällskris är det viktigt att komma ihåg att din mobiltelefon troligtvis snabbt blir oanvändbar. En laddad powerbank är bra att ha liggande för att kunna ladda telefonen, men troligtvis är också nätet påverkat och kan vara svårt att använda. Niklas tipsar om att i förväg prata igenom med familjen hur ni ska göra om ni inte kan komma i kontakt med varandra. Var möts ni? Ska barnen stanna på skolan eller gå hem? Prata med skolan vilka regler och rutiner de har. Oroa dig inte heller direkt om du inte får tag på nära och kära. Det behöver inte betyda det värsta. De kanske bara har fullt upp med praktiska bestyr eller har en urladdad telefon. 

Ett annat analogt tips är att ha fysiska kartor över närområdet om du inte känner varje gata utan och innan. 

– Ofta sätter kommunen upp samlingsplatser, informationscentra och vattenutlämning och meddelar en adress till dessa, t ex via radio, säger Niklas. Då kan det vara bra att kunna hitta dit även utan google maps.

Fundera också på hur du ska sköta hygienen om vattnet stängs av. Våtservetter som man gnuggar noga med räcker en bit. Kanske finns en sjö i närheten vars vatten kan användas i toaletten? Återanvänd vattnet på så många sätt som går. Diskvattnet kan bli spolvatten i toan, pastavatten går att diska hjälpligt i, och så vidare. 

– De flesta tipsen känns väldigt bekanta för den som ägnar sig åt friluftsliv. Troligtvis har den personen också det mesta av den utrustning jag rekommenderar. Så det är mitt sista, och kanske roligaste tips. Prova friluftsliv, det ger kunskap du kan ha nytta av på så många sätt. 

Källa: Niklas Kämpargård, som skrivit ”Krishandboken” – allt du behöver för att klara dig om krisen kommer, stor eller liten.