Så pimpar du väggen

Så Pimpar Du Väggen

Har du flyttat eller möblerat om och fått en tom och tråkig väggyta över? Grattis, då har du chans att pimpa till din nya drömvägg! Så här gör du.

1. Tänk utanför boxen. Det är lätt att snöa in på tavlor när man ska pynta sina väggar, men tänk på att allt från foton och kartor till växter, lampetter eller tomma ramar kan bli till konst i rätt miljö och sammanhang.

2. Fega inte med färg. Färg är roligt och ger din vägg personlighet, men se till att hitta en skön balans. En färgstark eller spräcklig vägg kan behöva balanseras upp med lugnare prydnader eller alster som plockar upp tonerna från tapet eller väggfärg, medan en blekare och mer neutral grund ger utrymme för konst som tar mer plats.

3. Hitta en röd tråd. Fundera över vilken känsla du vill att din vägg och ditt hem ska förmedla och välj inredningsattiraljer efter det. Inga färger, former eller material är förbjudna, men se till att de hör ihop på ett eller annat sätt.

Försök skapa en komposition av saker du vill pryda din vägg med. Gruppera till exempel efter färg och form. Foto: Manja Vitolic/Unsplash

4. Bryt av. Det är viktigt med en genomgående känsla i kompositionen men också att våga liva upp den med något oväntat. Blanda till exempel den köpta konsten med personliga bilder, mixa oljemålningarna med ett abstrakt konstverk eller bryt av den svartvita tavelväggen med något kulört.

5. Glöm inte belysningen. Utan ljus blir väggen lätt platt och tråkig. Fundera hur du vill lyfta och använda ytan och ta hjälp av flera olika tak-, vägg- och golvlampor för olika funktion. Addera en eller flera spotlights i taket eller på väggen för att maxa uppmärksamheten på utvalda konstverk.

6. Storleken räknas. Stora tavlor och konstverk är ofta effektfulla, men behöver yta för att komma till sin rätt.  Tänk därför på att anpassa storleken på konstverket efter den totala väggytan och varva stort med smått för bra harmoni.

Det är inte bara tavlor som kan bli konst på väggarna. Foto: Unsplash

7. Häng inte upp konsten planlöst på väggen utan försök skapa en komposition av alla produkter du vill ha med. Du kan antingen ta hjälp av en gemensam bas- eller mittlinje, alternativt gruppera efter färg eller form. Börja med att placera ut allt på golvet så får du en känsla för hur det kommer bli när det kommer upp på väggen. Testa olika alternativ och ta bilder med mobilen så att du kan jämföra innan du bestämmer dig.

Fem frågor till inredningsexperten

Gazzine ställde fem frågor om väggar till inredningsstylist Elin Zetterlind Millerud.

Varför ska vi egentligen lägga krut på väggarna?

Väggarna är vår bonusyta i hemmet. Kvadratmeter som vi kan ”bo på” eller som kan sprida extra trivsel om vi använder dem rätt.

Maxa upplevelsen av ett konstverk genom att rikta belysning mot tavlan. Foto: Unsplash

Vanligaste misstaget vi gör med våra väggar?

Vi glömmer dem, lämnar dem blanka, eller glömmer att nyttja hela ytan.

En klassisk miss är till exempel att inte hänga gardinerna ända från taket.

Gör det och vips så känns takhöjden högre!

Hur ska man tänka när man börjar inreda/planera en tom vägg?

Tänk först igenom vad det är du är i störst behov av.

Förvaring? En känsla av rymd? Mysfaktor? Ta sedan tid på dig att hitta de möbler, produkter som passar ditt ändamål. Slutligen, tänk på att få en balans i rummet så att inte någon vägg väger över för tungt.

Vad är du i störst behov av? Fundera på det innan du sätter igång att dekorera din vägg. Foto: Pixabay

Fondvägg, växtvägg och tavelvägg? Vad blir nästa väggtrend?

Till mångas förskräckelse säger jag att spegelväggen kommer tillbaka på ett eller annat sätt. Speglar är ett fantastiskt sätt att få rum att växa och ge rymd. Eller varför inte mer textilmattor på väggarna? Textil dämpar ljud och ger en behagligare akustik i rummet.

Ditt absolut bästa tips för en snygg och modern vägg?

Jag gillar att rama in. Det är supersnyggt med ett överdimensionerat motiv, som exempelvis en motivtapet. Mitt kommande projekt hemma är att rama in en matta med tryckt motiv. Det kommer bli en maffig tavla med hjälp av lister som jag målar och använder som ram.

Och sist men inte minst, glöm inte att ljussätta väggen! Använd till exempel en ljusslinga längs taket eller rikta spots beroende på vilken effekt du vill ha.

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.