Så skyddar du kidsen på nätet

Så Skyddar Du Kidsen På Nätet

Som förälder är det lätt att oroa sig över barnen spenderar så mycket tid på nätet. Mycket kan hända på nätet som föräldrarna inte har någon aning om. Men forskaren Elza Dunkels menar att det egentligen inte är svårare än att översätta föräldraskapet kring nätet till det föräldraskap vi har utanför.
– Det bästa vi kan göra är att kommunicera. Att det finns förtroende mellan barn och vuxna är A och O, säger Elza Dunkels.

Inne från minstingens rum hörs flinka, små fingrar knattra raskt över tangentbordet. Samtidigt som han chattar med kusinen på andra sidan landet ligger storasyster på soffan med mobilen och skickar selfies till tjejgänget över Snapchat. Intill sitter storebror och skrattar högt åt kompisens film på Youtube. Det är lördagsförmiddag och barnen tillbringar den som vanligt med kompisarna, i nätets förtrollade värld.

Det är lätt att känna sig som en utomjordning när kidsen världsvant tar för sig av alla finesser och forum som erbjuds därute. Det är också lätt att oroa sig över det som kan hända dem där i det okända. För visst händer det saker. Mamman Annas 12-åring blev kontaktad med snuskbilder och obscena erbjudanden av okända avsändare på chatt-appen Kik. Fyra gånger!

Efter det införde hon två strikta nätregler för barnen Sofia, 14, Elin, 12 och Martin, 10: De måste vara vän med henne på alla sociala medier och hon ska ha tillgång till deras inloggningskoder.

– Jag har aldrig gått in i deras datorer eller telefoner och jag hoppas att aldrig behöva det heller, men jag tror att vetskapen om att jag kan ska göra att de tänker efter så att de inte lägger ut bilder och texter som inte är lämpliga.

Att det kan vara kränkande mot deras integritet är hon medveten om och känner sig kluven till:

– Å ena sidan vill jag att de ska få leva sina liv fullt ut, å andra sidan vill jag ha koll eftersom de är så unga, säger hon.

Mamman Malin hade hört skräckhistorier om hur hennes kompisar barn knappat in fel bokstäver i sökrutan på Youtube och efter det hamnat på olämpliga sidor. För att skydda sin egen dotter Lova, 10 år, mot liknande händelser har hon infört totalt Youtube-förbud därhemma.

Elza Dunkels som är docent vid Umeå universitet och forskar om ungas nätanvändning förstår att den här typen av aktioner från föräldrarnas sida är av välvilja mot barnen men menar att det riskerar att ge direkt motsatt effekt. Forskning visar tydligt att förtroende mellan barn och vuxna minskar med förbud och övervakning.

– Genom att kontrollera våra barn signalerar vi misstro och skapar skuld- och skamkänslor hos dem, säger hon.

Hon menar att vi i Sverige generellt har en sund syn på föräldraskapet, där vi i grund och botten är emot att övervaka våra barn (vilket hon också ser som en förklaring till att de föräldrafilter som finns för att skydda barn mot olämpliga sidor på nätet inte slagit igenom på samma sätt i Sverige som utomlands) men samtidigt ser hon att många föräldrar ändå har strikta regler och kontroller kring barnens nätaktivitet.

– När det kommer till nätet är det många som luras in i en föräldraroll de egentligen inte vill ha. Många gånger tror jag att det handlar om brist på tid och ork att sätta sig in i vad det innebär och då är det lättare att säga nej. Dessutom tror jag att många är rädda för att inte göra tillräckligt för att skydda sina barn. Att det är bättre att göra för mycket än för lite.

Men Elza Dunkels menar att det egentligen inte är svårare än att översätta föräldraskapet kring nätet till det föräldraskap vi har utanför. Och vi förbjuder ju inte våra barn att vistas i trafiken, trots att den är farlig. Inte heller spionerar vi på dem.

– Det bästa vi kan göra är att kommunicera. Att det finns förtroende mellan barn och vuxna är A och O.

Som ett led av det menar Elza Dunkels att det är viktigt att vi inte överdriver farorna på nätet.

– Vårt ansvar som vuxna är att vara lugna och trygga och inte skapa panik. Vad som verkligen är farligt är inte vad som finns på nätet, utan om våra barn inte vågar komma till oss och berätta om de upplever något obehagligt där, säger hon och förklarar att det finns händelser som fått katastrofala följder därför att barn inte haft någon att vända sig till. Som när förövare använt bilder, som barn lagt ut på nätet, i utpressningssyfte. Och barnet gått med på vad förövaren krävt, hellre än att berätta för föräldrarna att de brutit mot regeln om att inte lägga ut bilder på sig själv.

Elza Dunkels menar också att de råd och varningar vi ger våra barn måste vara realistiska.

­ – När vi varnar för att en urringad bild som kommer finnas på nätet för alltid, är det utifrån vårt perspektiv och den erfarenhet vi har. Barn som vuxit upp med internet har ett annat förhållningssätt till det och en större tolerans både mot sig själva och andra.

Det är inte bara hemma som barnen skyddas mot nätet. Många skolor har börjat agera kraftfullt mot det de upplever som nätets negativa effekter. På somliga skolor har det införts mobilförbud för att skydda eleverna från kränkande behandling på sociala medier. Elza Dunkels bestämda uppfattning är att man inte tar bort problemet bara för att man tar bort tekniken.

– Mobbing och kränkningar på nätet är nästan alltid en fortsättning på vad som redan händer i skolan. Därför tycker jag att vi i stället ska vara positiva till att en del av det flyttat ut på nätet, där det blir mer synligt och går lättare att dokumentera och reda ut.

– Dessutom får man inte glömma att de utsatta barnen ofta använder tekniken för att få stöd och hjälp. Tar man bort mobilerna så tar man också bort den möjligheten, säger Elza Dunkels.

Expertens råd till dig som förälder

  1. Respektera barnets integritet. På samma sätt som det är självklart att inte läsa ditt barns dagbok borde det vara självklart att inte snoka i hens telefon, dator eller läsplatta.
  2. Prata med ditt barn. Lita inte på det du läser i tidningen eller se på tv. Bästa svaret på hur ditt barns liv på nätet är får du genom att prata med hen själv.
  3. Ta det lugnt! Överreagera inte om du får höra om något oroväckande som hänt på nätet. Du måste visa barnet att du som vuxen kan ta emot det de berättar oavsett vad det är, annars är risken stor att du inte får deras förtroende igen.
  4. Var intresserad! Inressera dig för ditt barns liv på nätet precis som du intresserar sig för deras skolgång eller träning. Det betyder inte att du ska hänga på samma nätplattformar som de gör (Inte ger du dig väl ut på fotbollsplanen bara för att barnet spelar?). Surfa i stället runt och plugga på så att du har koll.
  5. Behöver du hjälp och råd vänd dig till seriösa instanser och inte till de som har kommersiella intressen i att exempelvis sälja filter eller övervakningsprogram till dig.

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.